Josip Mišić

 GORAN MEHKEK/Cropix
SLATKE BRIGE

Kako je Dinamov dvojac postao dobitna kombinacija, a Jakirović pronašao rješenje križaljke

Izbacivanje Betisa, uz pobjedu u derbiju, pokazuje da partnerstvo u sredini terena funkcionira
Piše: Andro PolićObjavljeno: 27. veljača 2024. 14:43

Kada u nogometnoj matematici zbrojimo "šesticu", "osmicu" i "desetku", suma upućuje na izbalansirani vezni red. U savršenu formulu uguraju se igrač s "prljavim" zadacima, "box-to-box" veznjak, na raskoraku između obrambenih i napadačkih dužnosti, te kreator plemenitog kova, lucidnih dodavanja i dojmljivog pregleda igre.

Iako se najveća gužva u maksimirskim odajama proteklih mjeseci stvorila upravo u veznom redu, utakmica protiv Rijeke ponovno je poslužila kao primjer za križaljku u srcu momčadi. Petar Sučić, Josip Mišić i Martin Baturina odradili su zapažene role u nedjeljnom derbiju, a usput, vjerojatno se i kristalizirali u najbolje rješenje za sredinu terena.

image

Franjo Ivanović i Josip Mišić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Sva trojica su odradili dupli program u prošlom tjednu, protiv Betisa i Rijeke, zauzevši mjesto u udarnim postavama, a iako je devet godina stariji od Sučića i Baturine, Mišić je odradio prvoklasne partije u oba susreta, ne odajući niti najmanji trag umora. Dok je protiv Betisa "ugušio" Nabila Fekira, konstantno mu dišući za vratom, 29-godišnjak iz Vinkovaca (po)najveći je razlog tihe riječke predstave u Maksimiru. U više je navrata osujetio namjere gostujućih ofenzivaca, a s druge strane, pokretao Dinamove napade.

Uzorak, temeljen na zadnje dvije utakmice, upućuje na zaključak o dobrom partnerstvu Mišića i Sučića, koje je dodatno potkrijepljeno onime što su nam rekli u intervjuima prethodnih mjeseci.

- Istina je da sam ja nominalno "osmica", ali nije mi bio problem prilagoditi se - rekao je Mišić u travnju prošle godine za Jutarnji.

U predvečerje derbija protiv Hajduka u prosincu, razgovarali smo i sa Sučićem.

- Najbolje se osjećam na poziciji "šestice", ali mogu odigrati i "osmicu" - rekao nam je mladi veznjak iz Bugojna, čime se njegova i Mišićeva izjava, praktički, idealno poklapaju za mozaik veznog reda.

Uvjet bez kojega se ne može

Pritom, nije slučajno da se Dinamov učinak, odnosno, izbacivanje Betisa iz Europe i trijumf u derbiju, pojačao s rastom Mišićeve forme. Iako je u "proljeće" ugazio neslavno, kada je Lokomotivi poklonio drugi pogodak u debaklu (0-3), s izuzetno neopreznom loptom, iskusni veznjak ponovno se promiče u ključnu kariku momčadi. U "condicio sine qua non", u uvjet bez kojega se ne može. Da može biti itekako koristan kada je bliže suparničkim vratima, dokazuje i statistika iz njegove druge sezone u PAOK-u.

U više je navrata okupirao i poziciju prednjeg veznog igrača, a sezonu 2019./20. završio je sa šest pogodaka i 11 asistencija. Iako je u Solunu bio tek godinu i pol dana, navijačima je to bio sasvim dovoljan temelj da ga izaberu u "momčad desetljeća". Jasno, Mišić će i dalje ordinirati na istoj poziciji u Maksimiru, između šestice i osmice, međutim, čini se kako uz Sučića, koji odrađuje velik dio posla, do izražaja lakše dolaze i njegove ostale vrline.

image

Petar Sučić

DAMIR KRAJAČ/Cropix

Ujedno, ne treba zaboraviti niti da je Sučić u 53. minuti unio nered na desnoj strani riječke obrane, a zatim Takuru Kaneku servirao izglednu situaciju pred vratima, koju Japanac nije uspio realizirati. Kada se u formulu za vezni red, uz razigranog Mišića i rastrčanog Sučića, doda i raspoloženi Baturina, onda se taj tercet kristalizira u dobitnu kombinaciju. U dvije dojmljive predstave protiv kvalitetnih suparnika, s pozitivnim ishodom. Arijan Ademi s klupe je donosio novu energiju, adekvatno reagirao po ulasku u igru, a kada legendarna figura u Maksimiru dobiva završnih pola sata, naravno, bez prigovora, onda i Sergej Jakirović dobiva sve slađe brige…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 09:10