Orange Pics Bv/Alamy/Alamy/Profimedia
PUT VELIKOG TALENTA

Kako je nadareni napadač, koji je Dinamu stalno bio pred očima, na kraju ipak zaobišao Maksimir...

Svlačionica Modrih bila je u tom trenutku prenatrpana napadačima, ali jedan je drugi faktor presudio
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. listopad 2022. 07:00

Prošloga je ljeta naš mladi reprezentativac, Roko Šimić, napustio Lokomotivu i prešao je u Red Bull Salzburg. Bio je to rekordni transfer za klub s Kajzerice, koji je na ime odštete zaradio četiri milijuna eura, plus deset posto od budućeg transfera. Po dolasku u Austriju, Roko Šimić je očekivano bio dvojno registriran za drugoligaša Liefering, poligon za razvijanje talenata RB Salzburga. Tijekom sezone u nekoliko je navrata bio vraćan u Salzburg, čak je i debitirao u Ligi prvaka, a od ljeta je stalno u Salzburgu.

Šimić se u Hrvatskoj afirmirao u najteže vrijeme za Lokomotivu, kao 17-godišnjak se grčevito borio za prvoligaški ostanak u sezoni 2020./21. I da nije bilo njega i Kačavende, usuđujemo se napisati da bi Lokosi preselili u niži rang natjecanja, dvojica su tinejdžera, eto, spašavala klub onda kad su to trebali spašavati najiskusniji.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Ukazanu je priliku, eto, Roko iskoristio na najbolji način, unatoč mladim godinama fantastično je nosio taj pritisak i vukao je Lokose prema očuvanju prvoligaškog statusa. Ulazio je na početku u momčad kao nadareno dijete, ali ubrzano je sazrijevao, kao igrač i kao osoba, pa je vrlo brzo postao ozbiljan igrač.

Jasno je da te dobre igre nisu ostale nezapažene, posebno znamo li da je Rokov otac Dario bio hrvatski reprezentativac i eminentno je ime u nogometnom svijetu. Salzburg je Roka "skautirao" cijelo proljeće 2021. godine, predstavnici austrijskog kluba gledali su ga uživo na desetak utakmica. To je, uostalom, već godinama modus operandi austrijskog prvaka, dovodi mlade igrače za ozbiljan novac, ali ih prije potpisa ugovora secira do najmanje potankosti. I Šimić je prošao sve provjere Salzburga...

Dinamo je, dakako, bio zainteresiran za dovođenje Roka Šimića, međutim, nije mogao pratiti višemilijunsku ponudu Salzburga. To je bilo nemoguće, a otežavajuća je okolnost tada bila što je plava svlačionica bila pretrpana srednjim napadačima! Prošloga su ljeta, naime, u Maksimiru bili Petković, Andrić, Gavranović, Kulenović, Jurić i Čop! I Roko bi, u takvoj situaciji, na većini utakmica zacijelo grijao klupu, nitko mu nije mogao jamčiti mjesto u udarnoj postavi. A mladom je igraču najvažnije da igra i normalno se razvija...

- Bio bih najsretniji da je Roko ostao još godinu-dvije u Hrvatskoj. U našim je planovima nekakav prirodni put razvoja bio da Roko iz Lokomotive ode u Dinamo, očekivali smo da će to biti ta stepenica više, odlazak u Dinamo iz Lokomotive bio nam je prva planirana opcija. To se ipak nije realiziralo, Dinamo nije mogao konkurirati ponudi Salzburga, a treba znati da i Lokomotiva živi od prodaje igrača i u toj borbi za egzistenciju mora imati svoj kontinuitet. I sve se to poklopilo, pa je Roko na kraju otišao van. A kad je već postalo izvjesno da će ovako mlad otići u inozemstvo, moja je jedina želja bila - Red Bull Salzburg! Jer, to je klub koji razvija mlade igrače i siguran sam da će dobiti pravu priliku - pojasnio je tada Dario Šimić lanjski odlazak svoga sina u Austriju.

KLUBOVI, NASTUPI, GOLOVI...

ZA LOKOMOTIVU

26 odigranih utakmica

4 postignuta pogotka

ZA LIEFERING

24 odigranih utakmica

19 postignutih pogodaka

ZA SALZBURG

7 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

4

milijuna eura dobili su Lokosi od Salzburga za njega

5

milijuna eura vrijednost mu je danas prema TM-u

IGRAČEV KARTON

Ime i prezime:

Roko Šimić

Datum rođenja:

10. rujna 2003.

Mjesto rođenja:

Milano

Državljanstvo:

hrvatsko

Visina i težina:

190 cm/80 kg

Pozicija:

srednji napadač

Klub:

RB Salzburg

Ugovor:

do ljeta 2025.

Linker
21. travanj 2024 15:54