Željko Sopić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
POTHVAT U SALZBURGU

Kako je Sopić uveo Dinamo u kraljevstvo obilja i izazvao ‘tuširanje novcem‘ u Maksimiru

Nisu se Plavi zaustavili na 15-ak nagradnih milijuna iz Uefine blagajne, nego su krenuli i veliki transferi
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. listopad 2024. 12:20

Sljedeća dva su ključna, dok je ovih dana proučavao natjecateljski kalendar Nenad Bjelica lako se uživljavao u ulogu glavnog državnog epidemiologa iz doba covid-krize. Sljedeća dva kola Lige prvaka Dinamu objektivno nude najlakši put kako bez posljedica pregrmjeti virulentnu europsku zimu i zdrav dočekati proljeće.

Bit će, dakle, dovoljno u Salzburgu i Bratislavi (5. studenog) pobijediti dva suparnika iz "našeg razreda". Nakon toga preostala četiri derbija s divovima (Borussia, Celtic, Milan, Arsenal) mogu biti servirana kao relaksacijski bonus, pogotovo ako znate da su plavi u drugom dijelu Lige prvaka čak tri puta domaćini i gostuju još jedino u Londonu kod "topnika".

Treća sreća?

Hoće li napokon biti treća sreća? - u isto vrijeme na malo nježniji način Red Bullov novinar sa službene klupske stranice podsjeća trenera i momčad da je došlo vrijeme za istrčavanje iz startnog bloka. Nakon deset godina suverene vladavine austrijskim klupskim nogometom, "crveni bikovi" zatečeni su neobično kilavim početkom kampanje 2024./25. Prije samo tri godine igrali su nokaut-fazu s Bayernom, a sada vidno zaostaju u nacionalnom prvenstvu i povrh toga odjednom postaju boksačka vreća sparing-partnerima iz trećeg kruga favorita. U prva dva okršaja Lige prvaka ove jeseni "bikovi" nisu samo izgubili obje utakmice nego su te poraze začinili kraljevskim porcijama. Sparta Prag 0-3, Brest 0-4.

image

Legenda kaže da je Sopić iz očaja potjerao Schildenfelda u napad

BORIS KOVACEV/CROPIX

Ako je Dinamo u Münchenu s 2-9 pomicao negativne povijesne granice u almanasima prestižnog Uefina natjecanja, niti austrijski prvak nije gubio vrijeme. Za razliku od "plavih" koji su u prva dva kola Bayernu i Monacu zabili ukupno četiri komada, Salzburg tek treba postići svoj prvi gol u Ligi prvaka ove sezone. Na ruku mu u predvečerje dvoboja s Dinamom ne ide relativno friški ožiljak iz dvoboja s hrvatskim prvakom: momčad pod vodstvom Zlatka Kranjčara upravo je u Mozartovu gradu 2016. u posljednjem kolu doigravanja izborila skupinu Lige prvaka.

Momčad s odlučnim generalom

I to kako! Rijetko viđenim preokretom - legenda kaže da ga je režirao pomoćni trener Željko Sopić kada je iz očaja potjerao Gordona Schildenfelda u napad, a stoper je zatim asistirao strijelcu Fernandesu za 1-1, produžetak i kasniji trijumf. "Plavi" su iz sive zone preko noći zakoračili u kraljevstvo obilja. Jer nisu se zaustavili na 15-ak nagradnih milijuna iz Uefine blagajne, nego su u nastavku priče inkasirali i 23 milijuna eura od transfera Marka Pjace u Juventus, pa onda još i 16 milijuna eura od prodaje Marka Roga u Napoli, da bi u finalu prijelaznog roka i Wolfsburg iskeširao 10 milijuna eura za tinejdžera Josipa Brekala.

image

Rog se nakon Salzburga prodao za 16 milijuna eura

BORIS KOVACEV/CROPIX

U kolektivnoj memoriji Dinamove obitelji (pogotovo radne zajednice) taj je Salzburg do danas ostao simbolički miljokaz. Nikad veća zarada, doslovce tuširanje novcem, a nikad nesigurnija trenerova pozicija. Niti mjesec dana nakon povijesnog uspjeha Kranjčar je ispraćen otkazom poslije debakla 2-5 na Rujevici. Dinamo je u međuvremenu čeličnom armaturom utvrdio trenerovu poziciju, tako da se nakon 2-5 više ne leti s klupe i za promptni otkaz šef prvo mora primiti metak iz "duge devetke", ali Bjelica nije angažiran da cementira standarde podnošljivih poraza u Europi. Klub ga je vratio da bi promijenio paradigmu.

Ako je znao kako iz polustoljetnog sužanjstva izvesti Dinamo do euro-proljeća, onda će znati i kako "plave" opremiti za prvo proljeće u Ligi prvaka. U konkurenciji momčadi koje na papiru koštaju 300, 500 i više milijuna eura, "plavi" na papiru nemaju što tražiti, ali protiv Monaca smo vidjeli da papir ne igra presudnu ulogu kada momčad na čelu ima odlučnog generala, a on jasnu strategiju.

Tranzicijska vježba

Za uspjeh protiv Salzburga unaprijed znamo da su "plavi" osuđeni na strategiju "kako preživjeti presing". Pepijn Lijnders, dojučerašnji pomoćnik Kloppa, zagovornik je nogometnog heavy metala, jurnjave i visokog presinga. Labilniju momčad slomit će napadajući neumorno i u valovima, ali s Josipom Mišićem, Petrom Sučićem i Martinom Baturinom na sredini terena ovaj je plavi orkestar spreman za takvu vrstu izazova. Možda se čak i veseli prilici za jednu dobru "tranzicijsku vježbu"...

Linker
23. listopad 2024 12:20