Željko Hajdinjak/Cropix
ZANIMLJIV PODATAK

Kako objasniti Dinamov fenomen? Detalj koji izgleda impozantno pravo je upozorenje za Hajduk uoči derbija

Laički rečeno, Modri u HNL-u suparnike dobivaju "na mišiće", odnosno iscrpljivanjem
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. veljača 2023. 12:44

Nakon prvog poluvremena susreta u Varaždinu između domaće momčadi i Dinama, izvjestitelji su konstatirali: "gostujući su nogometaši tijekom 45 minuta uputili samo jedan udarac unutar okvira vratiju Olivera Zelenike, te još jedan povrh grede (Mišić)"! Neki su još pridodali komentar kako je spomenuti učinak nedostojan favorita i aktualnog prvaka HNL-a.

Međutim, u drugom je dijelu Dinamova momčad pojačala ritam i opskurnih 0:0 pretvorila u pobjedničkih 3:1! A izvjestitelji su u zaključnim komentarima ustvrdili kako su, naposljetku "stvari došle - na svoje mjesto". Fabulu varaždinske utakmice obogatio je slučaj Luke Ivanušeca. "Domaći dečec" u pogrešnom (Dinamovom) dresu proigrao je u najgori trenutak po ambicije varaždinskog kluba: nakon što je u prethodnih 1.351 minutu tijekom dosadašnjeg dijela prvenstva zabio dva gola (Šibeniku i Slaven Belupu), isti je učinak ostvario i za 73 minute nedjeljne utakmice.

Teško je objasniti što se dogodilo Ivanušecu: naime, prvi je puta u karijeri postigao dva gola. No, još je intrigantniji podatak da su nogometaši Dinama u varaždinskoj utakmici deveti puta ove sezone susret riješili - u nastavku! U dosluhu s matematikom taj statistički detalj doista izgleda impozantno: Dinamo je boljom i efikasnijom igrom u drugom poluvremenu ove sezone osvojio čak 19 bodova!

image
Ronald Goršić/Cropix

Istovremeno, dva je ogleda Dinamo izgubio u drugom poluvremenu: za prvog gostovanja u Varaždinu domaćin je u nastavku poravnao rezultat (1:1), a Osijek je pobjedu nad favoriziranim Zagrepčanima izborio u završnici utakmice, u Gradskom vrtu (1:0). U spomenutim je susretima maksimirska momčad "zagubila" četiri boda. No, taj detalj (bitno) ne umanjuje ukupnost ocjene da je Dinamo bodovnu zalihu dokučio uglavnom u drugim poluvremenima prvenstvenih utakmica tijekom aktualne sezone.

Što kažu okršaji s Hajdukom?

U kontekstu nedjeljnog derbija u Maksimiru, zanimljiva je činjenica da su nogometaši Hajduka u obje do sada odigrane utakmice imali nakon prvog poluvremena rezultatsku prednost (1:0). No, nijednom nisu pobijedili. U prvom je maksimirskom dvoboju Dinamo preokrenuo rezultat (3:1), dočim je na Poljudu završilo neodlučeno (1:1). Dakle, u bodovnom zbiru, Dinamo je od 0-6, za prvih 45 minuta, došao do 4:1 na kraju utakmice. Dinamo je de facto aktualnu bodovnu razliku stekao u izravnim ogledima s Hajdukom!

Odakle takva disproporcija u kvaliteti igre Dinamove momčadi između prvih i drugih poluvremena? Kako objasniti taj fenomen? Zašto Dinamo ne igra samo druga poluvremena? Jesu li za slabija izdanja tijekom prvih 45 minuta krive manjkave taktičke pripreme za utakmicu? Nedostatna motivacija?

Odgovor se čini kudikamo banalniji od pretencioznih i(li) malicioznih pitanja. Naprosto, laički rečeno, Dinamo u HNL-u suparnike dobiva - "na mišiće", odnosno iscrpljivanjem. Tijekom utakmice kada protivničkim momčadima padaju snaga i koncentracija, "na štih" dolazi (ponajprije pojedinačna) kvaliteta Dinamovih igrača. U maksimirskoj je svlačionici toliko dobrih igrača da se prema računu vjerojatnosti uvijek netko - mora pojaviti. U prvom dijelu sezone to je najčešće bio Mislav Oršić. Sada se iznebuha, gotovo neočekivano, pojavio Luka Ivanušec.

image

Ante Čačić

Damir Senčar/AFP

Simptomatično, u 12 odigranih europskih utakmica tijekom aktualne sezone Dinamo je samo jednu dobio u drugom poluvremenu: protiv Shkupija u Skoplju (1:0), u 2. pretkolu Lige prvaka. U fazi razigravanja po skupinama Lige prvaka Dinamo je osvojio četiri boda, ali spomenuti je učinak ostvario na temelju igre u prvom poluvremenu, protiv Chelseaja (1:0), odnosno Red Bull Salzburga (1:1). U nastavku su "modri" (kao i u većini europskih susreta) uglavnom grčevito branili stečevinu...

Upravo prezentacije u Ligi prvaka upućuju na zaključak o posve oprečnim zakonitostima u igri Dinama (primjenjivima u domaćim i međunarodnim susretima). Konačno, i trener Ante Čačić za utakmice u Ligi prvaka koncipirao je posve drugačiju taktiku i prispodobivi sustav igre (3-5-2).

Utakmice HNL-a koje je Dinamo dobio u drugih 45 minuta:

1. kolo: Dinamo – Lokomotiva 3-2 (2-2)

5. kolo: Dinamo – Hajduk 4-1 (0-1)

6. kolo:Dinamo – Osijek 5-2 (1-1)

7. kolo: Šibenik – Dinamo 1-2 (1-1)

9. kolo: Gorica – Dinamo 0-1 (0-0)

10. kolo: Lokomotiva – Dinamo 1-2 (1-1)

13. kolo: Dinamo – Varaždin 3-1 (0-1)

14. kolo: Hajduk – Dinamo 1-1 (1-0)

22. kolo: Varaždin – Dinamo 1-3 (0-0)

Utakmice HNL-a koje je Dinamo izgubio u drugih 45 minuta:

4. kolo: Varaždin – Dinamo 1-1 (0-1)

15. kolo: Osijek – Dinamo 1-0 (0-0)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 05:01