ALEN SZABO/GNK Dinamo
IGRA SUDBINE

Kako se Bišćan ‘osvetio‘ Čačiću: Ovaj ga je izbacio iz momčadi, uzeo mu kapetansku vrpcu...

Novi trener Dinama imao je iznimnu karijeru, a važnu ulogu imao je i čovjek kojeg je naslijedio
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. travanj 2023. 19:13

Igor Bišćan se ne bavi dugo trenerskim poslom, ali je u kratkom vremenu ostvario sjajne rezultate. Počeo je u Rudešu, kratko kao asistent Stipe Brnasa, a onda je preuzeo momčad i društvo iz zagrebačkog kvarta uveo u HNL.

Nakon sjajne godine u Rudešu odlazi u ljubljansku Olimpiju, te odmah osvaja dvostruku krunu, prvenstvo i Kup. Međutim, nakon velikog trijumfa, smijenjen je odlukom tadašnjeg prvog čovjeka Zmajčeka Milana Mandarića. Bišćan nije dozvolio da mu se predsjednik miješa u sastavljanje momčadi, pa je došlo do sukoba nakon kojeg je Bišćan morao otići.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Ubrzo je dobio posao u Rijeci, s kojom je uzeo drugo mjesto u HNL-u i Kup u finalu svladavši Dinamo. Iz Rijeke je otišao iz razloga što bez obzira na sjajne rezultate nije imao adekvatnu podršku kluba s Rujevice, uključujući i predsjednika Miškovića, kome je očito postao teret. Ne zbog toga što mu nije odgovarao kao trener, već iz razloga što mu vjerojatno nije odgovarao kao tip koji je lišen bilo kakvog populizma, nije od onih koji će slatkorječivo jedno govoriti, a drugo misliti ili raditi, nema potrebe nikome se svidjeti, radi svoje i šuti. Nekima se to ne dopada... Kao što se dade primijetiti, Igor Bišćan je čovjek koji slijedi svoj put, dosljedan je, a često to ne odgovara ljudima u ovoj nogometnoj stvarnosti, ne samo u Hrvatskoj.

Nakon klupskih uspjeha prihvatio se posla u mladoj U-21 selekciji Hrvatske, s kojom se dva puta plasirao na Europsko prvenstvo. Dakle, sve godine njegovog trenerskog puta obilježili su uspjesi, nije imao praznog hoda.

Kao igrač osvojio je ogroman broj trofeja u dresovima Dinama i Liverpoola. S Modrima je uzeo čak 14 trofeja, 9 puta je osvojio naslov prvaka Hrvatske, 5 puta je uzeo Kup, te jedan Superkup. S Liverpoolom je osvojio Ligu prvaka, UEFA-in Superkup, dva puta engleski Liga kup, po jednom FA kup i Superkup.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Odigrao je i 17 utakmica za reprezentaciju Hrvatske. Nakon odlaska iz Liverpoola igrao je i za grčki Panathinaikos. Igračku karijeru je započeo i završio u Maksimiru, u Dinamo se vratio 2007. godine. Definitivno je dijete Dinama. Zanimljivo, sve seniorske godine u plavom klubu završio je s trofejima. S četiri prije odlaska u Liverpool, te još pet nakon povratka iz Atene...

Od igračke karijere oprostio se 2012. godine u travnju, a u mirovinu ga je a neki način ispratio baš čovjek kojeg je on sad oprostio od trenerske karijere - Ante Čačić.

Teško je, naime, vjerovati da će Čačić u ovim poznim godinama dobiti neki novi trenerski angažman. Naime, Čačić je tada Bišćana izbacio iz momčadi i oduzeo mu kapetansku traku.

Priče su tada išle u dva smjera, jedna je bila da Bišćan nije bio zadovoljan Čačićevim treninzima, a druga koju je kasnije lansirao Čačić bila je da je Bišćan namjerno odglumio ozljedu prije tadašnjeg derbija s Hajdukom. Eto, kako se sudbina okreće....

Jedanaest godina kasnije, Bišćan mijenja Čačića na mjestu Dinamovog trenera.

image

Igor Bišićan

SOFASCORE.COM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 07:00