RONALD GORSIC Cropix
INTERVJU ZA SN

Kao klinac je otišao iz Hrvatske i potpisao za velikana, sad će mu se ostvariti san: ‘Jedva čekam‘

Lovro Zvonarek u četvrtak će debitirati u Ligi prvaka za svoj novi klub
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. rujan 2024. 21:47

Lovro Zvonarek jedan je od Hrvata koji ovaj tjedan kreću u Ligu prvaka. Njegov Sturm gostuje u četvrtak u Francuskoj kod Bresta. Bit će mu to prvo iskustvo u elitnom natjecanju.

- Jedva čekam Ligu prvaka, čuti himnu na terenu, zaigrati u tom natjecanju, to je jedan od mojih dječačkih snova, vjerujem ne samo moj, nego svakog nogometaša - kazao nam je Zvonarek, čija su zapravo dva kluba u natjecanju, osim Sturma i Bayern, s kojim ima ugovor jer u Austriji je na posudbi.

- Ligi prvaka je najveće natjecanje u kojem je god klubu igraš. Moj je fokus sada na Sturm.

Nije bilo uvjeta

U nedjelju nisu imali utakmicu s Austrijom u Beču, iako su u subotu doputovali u prijestolnicu. Vratili su se kući. Krivo je nevrijeme.

- U devet ujutro suci su izašli na teren, petnaest minuta kasnije dobili smo obavijest da se vraćamo u Graz. Pet dana pada kiša, travnjak je pod vodom, jak je vjetar, nije bilo uvjeta za igru. Čim smo krenuli na put znali smo da su šanse za nastup 50:50.

Zvonarek je Međimurec iz Preloga, plemeniti veznjak čija je optimalna pozicija “osmica”, mladi hrvatski reprezentativac. Za Međimurce kažu da su najbrži među Hrvatima...

- Nisam toliko brz, GPS mi pokazuje obično oko 32-33 na sat, ali za veznjaka je bitnije biti brz u glavi.

image
TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Je li zadovoljan u Sturmu?

- Jesam. Točno sam dobio što sam očekivao. Sturm je stepenica koja mi može pomoći, sezona u kojoj ću igrati te skupljati minutažu i iskustvo u ligi koja je dobra, nimalo nije laka. Klubovi su jaki, ima velikih imena, dobri su stadioni, jezik je isti, stil nogometa sličan kao u Njemačkoj, nije daleko od kuće... Neka bude zdravlja i vjerujem da će sve ići svojim putem.

Zadovoljavajuće su krenuli u prvenstvo jer u pet utakmica imaju četiri pobjede i jedan poraz. Brane naslov prvaka.

- Na startu smo kiksali s Rapidom, nismo se još uigrali, ali s vremenom se pokazuje da imamo jaku ekipu. Što se mene tiče, još traje prilagodba, svjestan sam toga, ali najbitnije je da igram te koristim minute i skupljam iskustva najbolje što mogu.
U pet kola austrijskog prvenstva igrao je u svakoj utakmici, od toga tri od početka. U prosjeku ima 50 minuta po susretu. U Ligi prvaka suparnici im nisu ekstra zvučni, iako je svakom klubu put zahtjevan. Kreću s Brestom vani, pa imaju Club Brugge, Sporting, Dortmund, Gironu, Lille, Atalantu i RB Leipzig.

- Nismo dobili neko spektakularno ime kao što je Real Madrid, ali ekipe s kojima igramo ne mogu se podcijeniti, da nisu dobre ne bi bile u Ligi prvaka. Brest je završio prošlu sezonu kao treći u Francuskoj. Najbitnije nam je da svaku utakmicu odigramo sto posto angažirani, a kako će to završiti zaista ne znam.

Velika želja

Jeste li postavili cilj da budete među 24?

- Svima je to želja, svaki nogometaš bi htio dobiti svaku sljedeću utakmicu. No, prije svega želimo uživati u Ligi prvaka. Već samim igranjem u njoj ispunit ćemo neke snove i ciljeve.

Postoji li igrač kojeg se najviše voljeli gledati u Ligi prvaka? Imate li uzora?

- Ne, nemam uzor, nikoga ne želim kopirati, ali odrastao sam uz Messija i Barcelonu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Volite tika-taka nogomet...

- Zaljubio sam se u to. Međutim, meni je bilo bitno samo da dođem u stabilan klub, a Sturm je taj. Neće mu se dogoditi kao nekima drugima da nakon naslova prvaka padne. Trener Christian Ilzer je već četiri godine na klupi...

U Bayern je stigao 2022. kao klinac za 1,8 milijuna eura iz Slavena Belupa, rastao je u Münchenu u pravog seniorskog igrača, sada ima 19 godina.

- Najbitnije je da napredujem. Iako sam u Hrvatskoj igrao profesionalan nogomet, na prvom mjestu u Bayernu bilo mi je da napravim nove korake, znao sam da ni izdaleka nisam gotov igrač i da se moram razvijati. Bayern je pravi primjer kluba gdje se pošteno radi. Ne znam što ima bolje od Nijemaca i njihovog načina. U Bayernu sam puno toga naučio i profilirao se. Dobio sam priliku 5-6 mjeseci provesti u prvoj ekipi ili blizu nje, odigrati prve bundesligaške minute, nakon što sam nastupao za drugu ekipu, gdje sam već igrao nogomet kakvom teži Bayern. Debitirao sam i zabio gol u Allianz Areni u prvenstvu...

To vam je sigurno i dalje najdraži pogodak?

- Naravno. Postići gol u Allianz Areni za 1:0 kao igrač Bayern... Fantastično!

Kako ste se osjećali?

- Predivno, mogli ste vidjeti po proslavi gola da sam bio izvan sebe.

Nahvalio vas je tada Thomas Müller, neki kažu koga Müller hvali ima perspektivu u Bayernu. Je li vam on bio najveća podrška?

- Bio mi je Müller podrška, ali ne samo on, nego i svi ostali. Uvijek je svlačionica Bayerna naklonjena mlađim igračima.

Jeste li s nekim od nogometaša Bayerna posebno bliski?

- Jesam, to je Aleksandar Pavlović. Kao najmlađi uvijek smo se družili. Drago mi je zbog njega što ima veliku ulogu u Bayernu te što je zaigrao za njemačku reprezentaciju. Dao je i gol. Čestitao sam mu, čujemo se, fenomenalan je mladić i igrač. Pregled igre mu je najveća vrlina. Nadam se da ćemo ponovno igrati zajedno. No, pustimo budućnost, pred nama je Liga prvaka.

Za godinu dana opet će biti igrač Bayerna. Možda tada dobije pravu šansu u prvoj momčadi?

- Posudba je na godinu dana bez ikakvih opcija. Vidjet ćemo kako će sezona proći i što će biti kasnije...

Nije presudan dres

Kazao je da ne želi previše govoriti o Bayernu, pogotovo ne izravno najavljivati dvoboj njega i Dinama.

- Super je što sam u Ligi prvaka, nije presudno je li to u dresu Sturma ili Bayerna. Nismo izvukli Bayern u skupini, ali lijepo bi bilo da jesmo, da vidim kolege iz Bayerna i zaigram u Allianz Areni.

image
ULRICH WAGNER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Može li ovaj Bayern biti prvak Europe? Harry Kane i društvo dobro su krenuli u prvenstvo s tri pobjede, a Kiel su razbili 6:1. Počinju s Dinamom...

- Ne bi bilo korektno da ulazim u detaljnije priče o Bayernu jer nisam sada tamo, međutim, svi znamo kakav sastav imaju. Jedna su od najboljih momčadi u Europi, to nije sporno, nitko nema dvojbe kakav je Bayern. Ono što ćete vi napisati i što ću ja reći bit će jednako. Bayern je gigant. I sada i uvijek. Pratim HNL povremeno, jasno je isto tako tko je Dinamo u HNL-u, međutim, ne bih se upuštao u priče o hrvatskom prvaku - zaključio je Lovro Zvonarek.

Ne bih rekao da sam ja izbacio Varaždin...

Zvonarek je sa 16 godina zaigrao HNL, golom u Koprivnici izbacio Varaždin u drugu ligi i prešao u Bayern.

- Zbog toga da sam izbacio Varaždin u drugu ligu i dalje me zadirkuju u mom kraju jer znate da su Prelog i Varaždin blizu. Šale se na taj račun... Iako, ne bih rekao da sam ja izbacio Varaždin, nije odlučivala jedna utakmica.

Linker
16. rujan 2024 22:02