Velimir Zajec

 RANKO SUVAR Cropix
IZBORI U DINAMU

Kapetan kultne generacije vraća se u Maksimir: Može li njegovo ime biti prevaga u borbi za vlast?

Sad kad se znaju svi kandidati, počinje kampanja u kojoj će se raspravljati o programima
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. veljača 2024. 16:27

Mirko Barišić, Otto Barić i - Velimir Zajec. Iako je do utvrđenja izbornih lista ostalo još tjedan dana i iznenađenja su teoretski još uvijek moguća, Dinamova predizborna priča praktično je zaokružena u četvrtak, kada je Zajec službeno predstavljen kao frontmen navijačke liste Dinamovo proljeće. Na izborima 2. ožujka imat ćemo, dakle, tri predsjednička kandidata.

Da će "Zeko" postati plakatno lice u klupskoj borbi za vlast, postalo je jasno čim su raspisani izbori. Premda niti Pero Bručić nije loš ulov, dapače, lista "Dinamo iznad svih" u prvom je redu ciljala Zajeca dok je zabacivala udicu u akvarij s igračkim legendama. Kapetan kultne šampionske momčadi, kasnije sportski direktor i trener, nije zagrizao. Prošlog vikenda prelomio je da će se pridružiti listi Boysa.

- Predvodit ću još jedno Dinamovo proljeće. Sretan sam što se okupila mlađa ekipa, s respektabilnim poslovnim karijerama i s idejom da pomogne Dinamu. O nogometu znam nešto malo više od njih, i zato sam tu da se primimo posla, ojačamo školu nogometa, učvrstimo prvu momčad i podignemo cijeli naš Dinamo na još veću razinu! - javio se Zajec videoporukom iz Atene na platformama izborne liste. Među prvima, njegovu je objavu pozdravio Zvonimir Boban, zaželjevši da proljeće bude - pravo i plavo.

Prelomio tijekom vikenda

Kapetan kultne generacije ‘82. vraća se u Maksimir na pragu 68. rođendana (12. veljače). Ovdje je prije pola stoljeća debitirao za seniorsku momčad, tijekom sljedećih deset godina osvajao državno prvenstvo i dva kupa, a nakon igračkih dana, vozio se na klupskom ringišpilu, mijenjajući različite dužnosti, i jedino još nije bio predsjednik kluba. Dok su ga proteklih dana salijetali emisari izbornih lista, Zajec je u pregovorima zadržavao poziciju prema kojoj ga ne zanima vrh piramide. Komfornije bi se snalazio kao sportski direktor, opipljivije rezultate bi isporučivao kao "šef nogometa" u okviru Uprave, ali na kraju je ipak prihvatio stati na čelo liste. Povest će momčad kao predsjednički kandidat.

"Utvrdio je Zajec gradivo još prije dvadesetak godina u Panathinaikosu dok je s predsjednikom Vardinojanisom ispočetka preslagivao sve klupske ladice. Zna kako koordinirati različite segmente, poznaje financije. Uz pravog sportskog direktora, može biti izvrstan predsjednik", podigla se plima optimizma u navijačkom izbornom taboru.

Taj dio s Vardinojanisom, starom Zekinom ljubavi, brodograđevnim magnatom koji ga je doveo u Atenu, mogao bi se pokazati kao kamenčić u cipeli navijačke kampanje. Nije tajna da je Zajec zagovornik privatizacije kluba, čemu se Boysi otvoreno protive.

Što će Kamenski?

Uglavnom, izborni izričaj tri tjedna uoči glasovanja možemo reducirati na tri prepoznatljive figure. Mirko Barišić je jamac kontinuiteta, ali i čovjek s ozbiljnom oporbom iza leđa. Nisu Otto Barić i Velimir Zajec njegovi jedini protivnici. Predsjednikova visoka dob i naglašena volja za moći odbijaju i nekolicinu ljudi iz predsjednikova tabora. U nekoj podmazanoj skupštinskoj proceduri, Barišić bi po tračnicama otklizao ravno u fotelju podržan glasovima 35 zastupnika koje je s popisa od 100 kandidata izabrao Izvršni odbor. Ali Dinamova je stvarnost mjesecima turbulentna, i lako se može dogoditi da IO tajnim glasovanjem s liste 100 izabere 35 skupštinara koji se neće ponašati kao disciplinirana vojska. Na koncu bi se ta naizgled uvjerljiva većina (u Skupštini od 60 članova) prilikom glasovanja o novom predsjedniku mogla istopiti i preliti u korist protukandidata...

Zajecovim ulaskom u ring, Otto Barić postaje "dark horse" te utakmice. Jednog važnog kandidata izgubio je već u prvom tjednu borbe, Kruno Simon povukao se iz utakmice. Namjerava li izborni dan dočekati kao ravnopravan sudionik, morat će izoštriti kampanju, a onda vjerojatno i zaoštriti retoriku. U avanturu je krenuo sa željom da ujedinjuje i sloganom "U timu je snaga", no drugi su timovi trenutačno u prednosti.

Negdje, kao fusnota izborne priče, provlači se i prezime četvrtog kandidata. Kroz kratko razdoblje boravka u Izvršnom odboru "plavih" Dragutin Kamenski svidio se mnogima i uživa sve bolji rejting. Nekoliko je puta već naglasio da neće izdati Barišića, na čiji je poziv došao u klub, ali činjenica je da jedna utjecajna struja niti nakon njegovih ograda nije odustala od plana da upravo Kamenski bude Barišićev nasljednik.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 11:53