VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
VELIKA PROMJENA

Kazna za neuspjeh u Maksimiru! Čistka u školi Dinama, nakon 17 godina najtrofejniji trener ostaje bez posla

Šef škole najjačeg hrvatskog kluba Tomislav Butina odlučio povući odriješite poteze
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. lipanj 2022. 06:08

Dok se čekaju neke konkretne vijesti iz prve momčadi, dolasci, odlasci i kompletan popis igrača koji će ići na pripreme, u Maksimiru se spremaju promjene u omladinskoj školi. I to, rekli bismo, velike promjene.

Naime, šef škole Tomislav Butina šest je mjeseci “skenirao” situaciju u Dinamovoj Akademiji, vagao koliko je bitan rezultat, a koliko razvoj igrača i broj onih koji će jednog dana stići do prve momčadi i očito je odlučio povući neke poteze. Prema pričama koje se zadnjih dana mogu čuti oko Maksimira, prva bi promjena mogla biti i - najzvučnija.

Ostaje bez posla

Dakle, Jozo Bandić, čovjek s trenutačno najduljim stažem u Dinamu od svih trenera u školi, više neće voditi niti jednu generaciju! Prvi put nakon 2004. Bandić će ostati bez posla u Dinamu, a povod je to što ove sezone na klupi juniora nije uzeo nijedan od dva trofeja. Juniori su osvojili drugo mjesto u HNL-u, zaostali su dva boda za Hajdukom, te treću godinu zaredom neće igrati u Ligi prvaka. A uz to nisu osvojili niti Kup.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Inače, Bandića mnogi od milja zovu “najtrofejnijim Dinamovim trenerom”, što vjerojatno i činjenično stoji, teško se sjetiti kad je prije ove sezone ijednu okončao bez trofeja, uglavnom je vodio najtalentiraniju Dinamovu djecu. Recimo, lani je s kadetima bio prvak, a onda preuzeo juniore i s njima osvojio Kup, što su prošle sezone bili i jedini Dinamovi pehari na nacionalnoj razini u sve tri kategorije. Bio je jedno kratko vrijeme i službeno šef škole jer je imao potrebnu licencu, iako nikad nije bio direktorski tip, već uvijek u trenirci, uz teren. No, to što Bandić, inače bratić pokojnog zagrebačkog gradonačelnika, ove godine nije ništa osvojio, vjerojatno je samo to, povod, razlozi su sigurno širi, sigurno će Butina sam objasniti kako tu promjenu kad ona bude i službena. Kao i koji su ciljevi omladinske škole u idućem razdoblju...

Ide u skaute

Što će biti s Bandićem i tko bi ga mogao naslijediti? Prema nekim informacijama, Bandić bi mogao postati jedan od klupskih skauta, što je dosad vrlo često bila samo funkcija “pro forme”, naravno, ako on tu ponudu prihvati. A prvi kandidat za klupu juniora, najužareniju klupu u Dinamovoj školi, jer nosi Ligu prvaka, navodno je Ivan Senzen, sin nekadašnjeg Dinamova igrača Ivice. Nije mlađi Senzen novo ime u Maksimiru, ima već iskustva u školi, ranije je vodio i Dinamove pionire, a otišao je s klupe prošlog ljeta nakon jedne od neuspješnijih sezona u toj kategoriji, Dinamo je već na početku sezone ostao daleko od naslova, nije osvojio niti Kup. No, očito mu to nisu previše zamjerili, uostalom, s Tomislavom Butinom već je surađivao na Bliskom Istoku i šef Dinamove škole vjeruje u njegove mogućnosti.

To bi zasad trebala biti glavna promjena, vidjet ćemo hoće li biti novosti u druge dvije važne kategorije, kadetima i pionirima, iako, tu ne bi trebalo biti većih potresa. Pionire je, baš nakon lanjskog posrtaja, Dino Julardžija vratio na vrh, osvojili su naslov uz gol-razliku 100:10(!), a jedini su uzeli i Kup, generalno, samo su pioniri uzeli dvostruku krunu, uključujući i seniore. Kadete je, pak, Andrej Mioković doveo do naslova prvaka, a to je već tradicija u toj kategoriji.

Izgled i rad škole idućih godina jedno je od najvažnijih pitanja u Dinamu trenutno, svima je jasno da dominacija više nije kakva je bila u bliskoj prošlosti, kako su i drugi klubovi pojačali rad s mladima i skauting, Dinamo više nije klincima jedini izbor, činjenica je i da Modri više nemaju toliko mladih igrača koji konkuriraju za prvu momčad... Sve su to teme o kojima se u Dinamu zadnjih dana intenzivno bave, a pred Butinom su neke važne odluke, u kojem će smjeru krenuti “najbolja škola na ovim prostorima”.

Dinamovci na pripremama u Sloveniji desetak dana

Dinamo će se pod palicom Ante Čačića okupiti u ponedjeljak 13. lipnja u Maksimira, a prvi dio priprema odradit će Modri u Zagrebu. Bit će to dani kondicijskih testova, raznih mjerenja, a teško je očekivati i da će roster koji će Čačić zateći u ponedjeljak biti konačan. No, zato je želja Dinamova trenera da na glavni dio priprema u Sloveniju povede uglavnom one s kojima ozbiljno i računa, da do 22. lipnja, kad bi momčad trebala krenuti prema stalnoj bazi u Moravskim Toplicama, slika svlačionice bude puno jasnija. U Sloveniji bi Dinamo trebao ostati desetak dana, do 2. ili 3. srpnja, a još nije službeno poznato s kojim će se protivnicima sučeliti u Deželi.
Zadnjih tjedan dana, do utakmice Superkupa s Hajdukom (9. srpnja) formu će opet glancati u Zagrebu. Pamtimo puno duljih priprema izvan Zagreba, ali s obzirom na to da klima nije nešto posebno različita u odnosu na Sloveniju u ovo doba godine, vjerojatno je i sam Čačić procijenio da nema potrebe za dugačkim izbivanjem, kad u Maksimiru Dinamo ima sve potrebne uvjete za normalan rad. (tn)

18 godina vodi Bandić mlađe momčadi Dinama

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. travanj 2024 00:12