FABRICE DE GASPERIS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
CENTARFOR VEĆ PRONAĐEN?

‘Killer‘ s dva državljanstva sad je Dinamova najozbiljnija opcija. Modri klinci? Ovom čovjeku treba skinuti kapu

U Švicarskoj se pokazao punim pogotkom, a cijena na Transfermarktu iznosi dva milijuna eura
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. srpanj 2024. 09:32

Sad kad je otišao Fran Brodić u Mađarsku, sasvim je jasno da Dinamo mora intenzivirati potragu za centralnim napadačem. Ne može se u sezonu startati sa samo dva napadača, a ostali su samo Bruno Petković i Sandro Kulenović. U slučaju da se netko od tog dvojca ozlijedi ili razboli, momčad Sergeja Jakirovića našla bi se u problemima. Uostalom, mogli ste pročitati kako je prije neki dan viroza napala svlačionicu. Sezona starta 2. kolovoza protiv Istre 1961 u Maksimiru, tako da se sportski direktor Marko Marić mora požuriti. Dobro, ne treba značiti da će sve biti riješeno do idućeg petka kad stižu Puljani, ali ne smije se previše čekati ili bilo što riskirati. Po onome što znamo, najozbiljnija opcija jest Kevin Carlos o čemu smo svojevremeno prvi izvijestili.

Radi se o napadaču švicarskog Yverdona, dečku rođenom u Španjolskoj, ali osim španjolskog ima još i nigerijsko državljanstvo. Prošle sezone je u švicarskoj ligi odigrao 35 utakmica, postigao 14 golova i 4 puta je asistirao. U Španjolskoj je igrao u Huesci i Real Deportivu, u Yverdon je stigao prošlog ljeta i pokazao se punim pogotkom. Cijena na Transfermarktu iznosi mu dva milijuna eura. To što je najozbiljnija opcija naravno ne znači da će se transfer zgotoviti, jer imamo informaciju da Marić ima na oku još dva napadača. Inače, svakodnevno nam stižu poruke mnogih navijača Dinama koji se raspituju kakva je situacija s dolaskom Marca Pašalića. Onakva kakvu smo vam donijeli prije nekoliko dana. Po onome što znamo, Pašalić bi trebao postati igrač Dinama, ali to još uvijek ne možemo definitivno zaključiti jer konačni dogovor s Rijekom još nije definiran. Znate kako to ide s transferima, ugovorima, bonusima, plaćanjem... Tako da je taj transfer na stand by.

image

Marco Pašalić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Situacija s Ogiwarom

Valja se malo osvrnuti i na utakmicu sa Šahtarom koja se odigrala u petak. Na njoj smo dobili neke odgovore kad se radi o Jakirovićevom sastavu koji ćemo nazivati udarna postava. Makar će Profa stalno ponavljati da njemu udarna postava nije jedanaest, nego petnaest ili šesnaest igrača. Međutim, neke stvari su postale jasnije, jer nema više previše vremena za neke bitne promjene s obzirom na skorašnji početak sezone. Moglo se zamijetiti da će Bernauer i Torrente biti, nazovimo ga, rezervni stoperski par, da će prvi očito biti Theophile i Mmaee. To se nekako i očekivalo. Iako Marokanac Mmaee nije s Modrima prošao pripreme, očito jest da je dobio prednost pred mladim Španjolcem koji je bio u Austriji. Torrente će se morati potruditi da uhvati svoje mjesto u udarnoj postavi. Ono što nas je pomalo iznenadilo jest činjenica da je u petak među igračima za koje držimo da neće na startu sezone biti udarna jedanaestorica pojavio - Takuya Ogiwara.

image

Newertton i Takuya Ogiwara

RONALD GORSIC Cropix

Bili smo na austrijsko-slovenskim pripremama Modrih i po svemu viđenom smo zaključili smo da je Ogiwara rezervirao svoje mjesto u udarnom sastavu na lijevom boku. Imao je u Bad Radkersburgu malih zdravstvenih problema, ali nismo sumnjali da će biti starter. Međutim, s obzirom da je u petak igrao u “drugoj” momčadi, izgleda da neće. Ali naravno, to je samo naše promišljanje i zaključak, možda se do utakmice s Istrom u petak sve promijeni.

Nekako smo na pripremama zaključili da će desni bek biti Pierre-Gabriel, a lijevi Ogiwara. Naravno, sigurno vam je upalo u oči da bi onda iz udarne postave ispao - Stefan Ristovski. Moguće jest da se trener Sergej Jakirović ne želi odreći svog iskusnog majstora kad se radi o udarnih jedanaest, pa izgleda da je njega zamislio kao igrača koji će biti prvi izbor na desnom boku, a Pierre-Gabriel bi u tom slučaju preselio na lijevi bok. Tko bi naravno mogao bilo što prigovoriti Profi, Rile je uvijek bio bitan dio udarne momčadi Dinama, odlične partije nudio je na i na desnom beku, ali i na poziciji stopera. S obzirom da su stoperske pozicije maksimalno popunjene, Ristovskom kao opcija ostaje, budimo realni, samo pozicija desnog bočnog. Ali, naravno, imat će Dinamo ogroman broj utakmica, bit će prilika za mnoge igrače iz Jakirovićevog rostera, mijenjat će se postave, figure, možda ponekad i sustav igre.

image

Ivo Milić

GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix

Kapa dolje Miliću

A kad smo već kod te utakmice sa Šahtarom koje je odigrana u petak, moramo opet naglasiti kako su mlade Dinamove nade pokazale da društvo iz Maksimira zaista ima krasnu budućnost, te da škola radi jako, jako dobro. Dobili smo i jedan zanimljiv podatak. Dinamo je na Hitrec-Kacianu pobijedio moćni Šahtar s momčadi koja je ukupno bila starija tek nešto malo više od 22 godine... Za svaki klub je iznimno važno da nogometna škola funkcionira, da iz nje izlaze kvalitetni mladi igrači. Modra očito radi kako treba, dokaz su ovi dečki koje je Jakirović priključio rosteru prve momčadi. Naravno, za to treba skinuti kapu šefu škole, Ivo Milić je očito u velikoj formi i itekako zna svoj posao.

Zajec zadovoljan dolaskom Layeca

U petak smo se nakon utakmice nakratko sudarili s predsjednikom Dinama Velimirom Zajecom koji je na Hitrec-Kacianu pratio okršaj Jakirovićeve momčadi i Šahtara. Nekako smo u kratkom razgovoru došli do sudačke teme. Zeko drži da su se strani suci prošle sezone pokazali u dobrom svjetlu, ali da treba razvijati domaće suce kako bi bili što bolji. Isto tako, Zajec je zadovoljan što je Francuz Bertrand Layec izabran za sudačkog povjerenika. Smatra to odličnim potezom HNS-a. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. kolovoz 2024 23:45