Velimir Zajec

 GORAN MEHKEK Cropix
ZALOG ZA BUDUĆNOST

Ključan potez Dinama dogodio se još prije Monaca, a povukao ga je Zajec: Hvala lijepa, ali to neće ići!

Zajec i ekipa zadržali su obiteljsku srebrninu i došli do win-win situacije
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2024. 20:09

Ponekad se nogometne priče moraju posložiti. Ne kaže se bez razloga da uspjeh nekog kluba ovisi o simbiozi igrača, trenera, uprave i navijača, da bez tog načela ‘quatro stagione‘ nema velikih rezultata. Nakon maksimirske utakmice Dinama i Monaca, zbog koje smo još uvijek pomalo neveseli jer su Modri ispustili trijumf, na sve strane se čestitalo treneru Nenadu Bjelici, igračima, sjajnim navijačima.... Zaslužili su čestitke iako nisu pobijedili. Ne treba ipak zaboraviti u toj lijepoj priči, za razliku od one turobne minhenske, predsjednika Velimira Zajeca i vrhušku kluba. U završenom ljetnom mercatu donijeli su dvije krucijalne odluke kojima su momčad učinili jačom, kao što smo vidjeli protiv kluba iz Kneževine, kompetitivnoj u Ligi prvaka. Nisu prodani Petar Sučić (20) i Martin Baturina (21). To je dvojac koji se na najbolji mogući način predstavio na najvišoj razini svjetskog klupskog nogometa kišne maksimirske večeri u srijedu. Iako je bilo još onih koji su zaslužili pljesak, dvojica mladića bili su ti na čiji je pogon Dinamo došao do prvog boda u ‘kraljevskoj klasi‘.

image
DAMIR SENCAR Afp

Još početkom prijelaznog roka Como je htio dovesti Petra Sučića, nudio je sedam, pa osam, na koncu i devet milijuna eura. Iz Maksimira je stigao odgovor - ne! Neće ići dragi Talijani. Onda je stigla s Čizme ponuda za Martina Baturinu, javila se Fiorentina. Tri puta je kucala na maksimirska vrata, nitko nije otvarao. Onda je pokušala i četvrti put, Fiorentina je ponudila 15 milijuna eura, plus 5 milijuna bonusa te 10 posto idućeg transfera. Naravno da se o tome pričalo, obavljeni su razgovori i s Martinom, koji ni u jednom trenutku nije inzistirao na odlasku. Talijani nisu odustajali, najavili su ponudu od 18 milijuna eura, plus bonusi, ali Zajec i Izvršni odbor opet su odaslali odgovor ‘grazie mille‘. Hvala lijepa, ali neće ići... S ta dva odbijanja izlaznih transfera Sučića i Baturine, Dinamo je dobio i dva najveća pojačanja.

Dva nogometna talenta ogromne perspektive koji su u dvadesetim godinama hrvatski nogometni reprezentativci, ostali su u plavom domu. Ne treba biti previše mudar i zaključiti da će biti krucijalni igrači aktualnih prvaka ove sezone. Te da će kad za to dođe vrijeme, ostvariti mnogo veće transfere, dobiti mnogo veće ponude od ovih s kojima su ih zasipali Talijani. Zajec i ekipa su tako došli do win-win situacije, zadržali su obiteljsku srebrninu, koju će u budućem vremenu pretvoriti u zlatninu. U međuvremenu će taj bogodani nogometni dvojac terenima širom Europe igrajući Ligu prvaka pokazivati svoju raskoš i nadamo se, donositi bodove kao taj jedan protiv Monaca.

image
DAMIR SENCAR Afp

A i novac, jer znamo da svaki bod vrijedi jako puno. Valja dakle zapamtiti taj veliki Zajecov ‘ne‘ ovog ljetnog prijelaznog roka. Da je bilo drukčije, onda više Sučića i Baturinu ne bi gledali u Dinamu. Ne bi se mogli diviti njihovom potezima, majstorskim izvedbama i golovima koji su zabili Monacu, a vjerujemo da će svega toga biti još u nadolazećem vremenu. Dečki su klase od kojih neće koristi imati samo Dinamo, već i hrvatska reprezentacija. Moraju postati temelj buduće slike Vatrenih, uz Luku Sučića, Gvardiola, Šutala, Stanišića, Matanovića... Kakva je to samo nadarena mladosti, sve pršti od talenta.

Petra Sučića se do sada najviše u raznim razgovorima s stručnjacima uspoređivalo s Marcelom Brozovićem. Puno trke, pokrivanje terena, oduzimanje lopti, točna pas igra... To je u eteru bilo naglašavano kao njegov forte. Međutim, Sučić ima izniman smisao za dobar dribling, a vidjeli smo protiv Monaca i za - postizanje pogodaka. Onakva finta kojom je suparnika uvaljao u maksimirsko blato, te onda prebacivanje vratara u stanju su izvesti samo najveći nogometni majstori. Ne treba naravno baš uvijek očekivati da će Sučić biti tako sjajan i izdašan kao protiv Monaca, mlad je, bit će i oscilacija, ali kad postoji klasa, onda uvijek sve dođe na svoje.

Najbolji primjer za to jest Martin Baturina, najbolji igrač protiv Francuza, ‘desetka‘ je odigrala za - deset. Malo je zaspao u posljednje vrijeme, izgledalo jest da je pao u formi, ali dolaskom Nenada Bjelice se naglo probudio, protiv Lokomotive i Monaca opet je otvorio svoju nogometnu draguljarnicu. Izazvao Bjelicu da nakon utakmice kaže da bi Martin, da igra u Benfici ili Portu, vrijedio između 80 i 100 milijuna eura. Ali bolje jest da ne igra tamo, neka njega u Maksimiru, u Dinamu. Sučić i Baturina pogonsko su gorivo Dinama, tako je dobro što su ostali. I neka ih što duže... Za nova veselja Dinamovih navijača.

Linker
04. listopad 2024 10:22