Sergej Jakirović

 Alen Szabo/GNK Dinamo
DVIJE SU GLAVNE OPCIJE

Koje će poteze u Dinamu Jakirović najprije povući? Mogao bi se odlučiti na rizik i tri, četiri promjene u sastavu

Prvi zagrebački sati novog trenera Modrih kojeg čekaju teški ispiti odmah na početku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 10:33

Novi dan donosi i nove potankosti u svezi ekspresnog dolaska Sergeja Jakirovića na Dinamovu klupu, pa je tako prostrujala i informacija da predsjednik Rijeke ipak nije preko društvenih mreža doznao da mu trener odlazi u Maksimir. Mišković je poduzetnik premazan svim mastima i teško je vjerovati da bi mu se moglo iza leđa dogoditi nešto takvo, stoga je zacijelo točnija verzija prema kojoj mu je ponuđeno da Jakirović još vodi utakmicu protiv Lillea, a onda napusti Rujevicu bez odštete.

Ali, Mišković na to nije pristao i onda je Dinamo aktivirao izlaznu klauzulu u Jakirovićevu ugovoru, visina odštete nije bila nikakav problem (šest mjesečnih Jakirovićevih plaća ili oko 100.000 eura), trener je ionako silno želio doći u Dinamo i sve je bilo brzo riješeno. A sve što se poslije toga događalo ima konture bombastičnog igrokaza...

Otvoren i izravan

Bilo kako bilo, Jakirović je u večernjim satima utorka odradio prvi trening sa svojom novom momčadi. A u nastupnom razgovoru za Dinamovu službenu web stranicu novi je trener ponudio nekoliko znakovitih rečenica. Uz ostalo je, naime, rekao:

- Otvoren sam i izravan, jednostavan, pun sam energije i svoj mentalitet i karakter želim prebaciti na svoju momčad. Igrao sam nogomet i to mi iskustvo pomaže u ovom trenerskom poslu, bio sam mnogo puta prevaren i točno znam kako se svaki igrač u svakom trenutku osjeća. Dat ću igraču sve što želi, ali on za uzvrat mora uvijek davati sve od sebe. Tko to ne bude u stanju, nemamo o čemu razgovarati. Ova Dinamova momčad ima golemi potencijal i posebno napominjem da mi je svaki igrač važan! Moje je da im dam priliku, a njihovo da opravdaju povjerenje. I to nije floskula, svatko će dobiti priliku - bio je kristalno jasan novi Dinamov strateg.

I to je bjelodana poruka svim igračima u svlačionici: nitko nije otpisan, svatko će dobiti šansu za dokazivanje. Dosad nije bilo tako, Bišćan je u ova četiri mjeseca na plavoj klupi imao igrače u koje vjeruje, kao i onu drugu skupinu, poznatiju pod nadimkom TNT - Trenira, Ne igra, Trenira...

No, to je bila legitimna procjena sad već bivšeg trenera, imao je pravo na takvu prosudbu, a posve je drugi upit jesu li to bile ispravne Bišćanove odluke. To je sad nevažno, došlo je novo doba i igračima je najvažnije da nitko (još) nije otpisan, te da će se svojim radom na treninzima i nastupima na utakmicama izboriti za svoj novi status u svlačionici.
Međutim, svi moraju znati da je Jakirović tip trenera koji će igračima dati priliku, ali neće beskonačno “čekati” da mu se uzvrati ukazano povjerenje. Štoviše, njegov rad u Rijeci jasan je pokazatelj beskompromisnosti, koja je temeljni postulat Jakirovićeve trenerske filozofije.

Zna se tko je šef

Neće nikome dopustiti da mu “uzme ruku” kad mu “ponudi prst”, u svakom će trenutku zorno pokazivati da je on šef svlačionice. Dakako, bude li imao slobodne ruke, kao što ih je imao u Rijeci. A nema nikakvog razloga da tako ne bude i u Maksimiru, bio je to, uostalom, i jedan od njegovih preduvjeta kad je dogovarao transfer, koji je još kako zatresao hrvatsku nogometnu scenu...
Koje će poteze Jakirović najprije povući? Kakvu će momčad sučeliti praškoj Sparti u četvrtak, u prvoj utakmici doigravanja za ulazak u skupinu Europske lige (Maksimir, 20 sati)? Hoće li se osloniti na Bišćanov provjereni kadar ili će, pak, napraviti opipljive promjene u sastavu? To su svakako najzanimljivija pitanja, na koja ćemo dobiti odgovor u četvrtak navečer.

Riskirati ili ne

Bude li na maksimirski travnjak istrčala (gotovo) identična postava kao protiv AEK-a, bit će to znak da Jakirović ništa ne želi u startu riskirati, te da želi najprije dobro upoznati kako mu diše svlačionica, kao i da respektira spoznaju da svaki igrač ima svoju povijest i da udarna postava nije slučajno bila - udarna postava. I takav bi Jakirovićev premijerni nastup bio i očekivan, budući da je premalo vremena za bilo kakve “tektonske” promjene. Posebno u taktičkoj inačici igre.

Međutim, postoji i suprotna opcija, temeljena na tri-četiri rotacije u sastavu! A to bi govorilo kako je spreman preuzeti rizik, ali i da već od samoga početka želi promociju vlastitoga trenerskoga gena. Ispadne li dobro (pobjeda), odjek u javnosti bit će fantastičan, dobivat će pohvale kako je “prepoznao da su neki do tada zapostavljeni igrači bolji od onih koji su dosad igrali”. No, ni eventualni rezultatski neuspjeh ne bi donio previše negativnih kritika. Jer, “pokušao je unijeti nešto novo i promijeniti neke loše navike”.

Što god bilo, eto, Jakirović je osobno trenutačno u dobitnoj situaciji. Kao i svaki trener prije njega, naime, ima početni kredit. Ali, u Dinamu taj kredit traje kudikamo kraće nego u svim klubovima u kojima je dosad radio. Ili, kako je to dobro nedavno rekao Bišćan...

- Dinamo je uvijek jedan poraz od krize...

A Jakirović, unatoč tom početnom kreditu za svoje poteze, zapravo nema pravo ni na jedan poraz do reprezentativne stanke početkom rujna. Posebno u prvenstvenim okršajima s Rijekom u Maksimiru i Osijekom u gostima...

PET PRVIH POTEZA

1) Jakirović se u utorak navečer, uoči prvog treninga, predstavio igračima i u uvodnom je govoru rekao što od njih očekuje.

2) na prvih nekoliko vježbanja "snimat" će igrače, kako bi izbliza upoznao njihove karakteristike i navike, kao i energetsku sposobnost.

3) u kraćim pojedinačnim razgovorima s igračima pokušat će doznati jesu li zadovoljni, odnosno, što ih eventualno muči.

4) iako će razgovarati, Jakiroviću će glavni kriterij u pojedinačnim procjenama svakako biti igračev "govor" na terenu.

5) u prvim će danima dobro procesuirati tko je igrački vođa u Dinamovoj svlačionici, te je li pozitivan ili negativan lik.

VRATARSKO RJEŠENJE

U srijedu bi Dominik Livaković trebao otputovati u Istanbul, obaviti liječnički pregled i zgotoviti transfer s Fenerbahčeom. Tko će onda braniti protiv Sparte? Jakirović u svlačionici ima Ivana Nevistića, koji je bio drugi vratar, te veterana Danijela Zagorca.

Logično je očekivati da će na vratima u četvrtak biti Nevistić, doveden je kao budući vratar Plavih nakon Livakovićeva odlaska, a Zagorac je u Maksimiru kao stalni “osigurač”. No, tko god stane između vratnica, bit će hendikepiran višemjesečnim nebranjenjem...

STOPERSKO RJEŠENJE

Odlaskom Josipa Šutala u Ajax pojavila se praznina na poziciji srednjega braniča. Hoće li se u momčad vratiti Dino Perić, koji je lani bio jedan od ključnih igrača, a ove je sezone, nakon ozljede, neočekivano završio na klupi? K tome, odluči li Jakirović na desni obrambeni bok vratiti Ristovskog, otvara se još jedan “rupa” u srednjem dijelu obrane.

Kad govorimo o stoperima, u svlačionici novi trener ima neuvjerljivog Francuza Bernauera, zatim Perkovića, kojeg u posljednje vrijeme nije bilo ni na mapi, te Boška Šutala, koji se dugo, dugo oporavljao od ozljede.

46 godina ima Sergej Jakirović, novi trener momčadi Dinama

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 07:16