GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NASTAVLJA SE PRVA HNL

Kopić iznenadio izjavom, a koliko će se brzo oporaviti Dinamovi reprezentativci?! Osijek najveći gubitnik stanke

Trener Kopić smatra da je stanka u prvenstvu dobro došla njegovim igračima
Piše: Mladen Bariša/Jutarnji listObjavljeno: 01. travanj 2022. 21:48

Fokus nogometne javnosti iznova se usmjerava na HNL i dramatičnu završnicu u borbi za naslov. Povratak igrača s reprezentativnih obveza uvijek je diskutabilan za klupske trenere.

Igrači dolaze iscrpljeni (od puta i fizičkih napora), emotivno istrošeni (poglavito ako su sudjelovali u kvalifikacijama), nerijetko i ozlijeđeni...

Stoga je trener Dinama Željko Kopić nemalo iznenadio izjavom:

- Mislim da nam je stanka dobro došla! Istina, čak deset je naših igrača tijekom reprezentativne pauze nastupilo za svoje nacionalne momčadi. No, ostali su dobili priliku klupskim pripremama podići razinu forme.

image

Željko Kopić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Kopić je u epicentru razmišljanja jamačno imao ex-reprezentativca Brunu Petkovića, napadača koji je zbog nedostojne razine forme i izostavljen s Dalićeva popisa. Naravno, Petković nije jedini. Ima u Maksimiru još igrača (Andrić, Jurić, Lauritsen, Štefulj...), koji su stanku trebali iskoristiti za rekuperaciju vlastite forme. Nekima je proteklih desetak dana pripomoglo za sanaciju ozljede (Emreliju, primjerice). No, spomenuti vremenski odmak nije odviše značio Ivanušecu i Bulatu. Njih Kopić vjerojatno neće koristiti do kraja sezone.

Emotivno pražnjenje

No, u kakvom su stanju Dinamovi reprezentativci Kopić tek treba otkriti. Trojica su stigla iz Azije: Livaković i Oršić, te Moharrami, koji je odigrao za Iran kvalifikacijsku utakmicu (88 minuta) protiv Libanona. Gojak i Menalo bili su u sastavu BiH protiv Gruzije i Luksemburga (0-1, 1-0), a Šutalo, Franjić i Baturina (Hrvatska U21) igrali protiv Austrije (0-0) i Finske (2-3). Makedonci Ademi i Ristovski u dodatnim su kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo učinili pothvat, izbacivši Talijane. Očigledno su se pritom mentalno i energetski istrošili. Protiv Portugala nisu imali izgleda...

Dakle, svi su Dinamovi reprezentativci (osim vratara Čavline) i nastupili. Otvoreno je stoga pitanje: mogu li se do nedjelje svi pobrojani vratiti u ''stanje uporabljivosti''?

Srećom za "modre", u Maksimir stiže Hrvatski dragovoljac... Je li i ostalim trenerima (i klubovima) ''velike četvorke'' stanka dobro došla? Hajduk je, primjerice, imao u optjecaju dvojicu: Livaja je igrao za A vrstu, Biuk za mladu. Ostali su (Čolina, Ljubičić, Atanasov, Sahiti) završili kao pričuve u taktičkim zamislima svojih izbornika.

Rijeka je otpustila četvoricu: Čerin (Slovenija) i Velkovski (S. Makedonija) dobili su adekvatnu minutažu, dok Vuk i Bušnja nisu zaigrali za Hrvatsku U21. Nakon što je Kleinheisler otkazao nastup u mađarskoj reprezentaciji (zbog privatnih razloga), Osijek je imao samo dvojicu u kadru Zlatka Dalića: vratara Ivušića i stopera Škorića.

Nažalost, kapetan se vratio ozlijeđen (izbivat će najmanje tri tjedna), što definira svekoliki dojam da je Osijek i najveći gubitnik ove reprezentativne stanke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 12:01