Ognjen Naglić

 GORAN MEHKEK Cropix
‘SVE JE BILO PO ZAKONU‘

Krojači Dinamove sudbine: ‘Shvatili su da im je puč propao. ‘Predstavnici sjevera‘? Tu je presudio Barišić‘

Hrvatski nogometni prvak u utorak je krenuo s novom erom, formirani su Izvršni i Nadzorni odbor
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. rujan 2023. 23:41

Dinamo se u ponedjeljak osovio na noge, održao je Skupštinu na kojoj su izabrani Izvršni i Nadzorni odbor, maksimirski klub konačno može normalno funkcionirati. Pobijedila je struja Mirka Baršića, ona Damira Zorića će se po svemu žaliti, pokušat će istjerati svoju pravdu, osporiti sve ono što se događalo na skupštinskom zasjedanju u plavom domu.

Jučer smo na tu temu porazgovarali s novim članom novoizabranog Nadzornog odbora, Ognjenom Naglićem.

- Ja držim da je Skupština održana po zakonu. U Statutu kluba jasno piše da Skupština broji 80 članova, ali u sljedećoj rečenici stoji da je kvorum 50 posto plus jedan od članova. Ne od 80 članova. Pa ne mogu se brojiti bivši članovi Skupštine koji su umrli ili koji su dali ostavke. Ovog trenutka Dinamova Skupština ima 71 člana, dakle, za kvorum je dosta 36 članova. Dakle, mi smo imali kvorum i bez sedam povjerenika koji su ušli u naš klupski parlament. Razgovarao sam o tome s mnogo pravnika i svi su se složili s time. Netko to očito drukčije tumači. Također, nismo niti trebali glasati o tih sedam povjerenika. Član Skupštine se postaje na dva načina. Ili vas izaberu, ili to postajete u utakmici koja se zove “skupljanje broja članova”. Oni koji skupe najviše postaju članovi, oni su pobjednici. Po mom mišljenju sve je čisto - kaže nam Naglić.

Normalno stanje

Pitamo ga je li se Dinamo nakon ove Skupštine definitivno ustabilio?

- Vjerujem da jest. Sedam mjeseci smo funkcionirali bez dva važna tijela, bez Izvršnog i Nadzornog odbora. Sad idemo u redovno, normalno stanje. Pučisti nisu prošli. Mislim da su shvatili da je puč propao. Ili ipak to ne žele shvatiti. Mogli su doći na Skupštinu i argumentirano kazati svoje mišljenje, a ne ovako, ne doći, pokušati rušiti kvorum...

image

Ognjen Naglić

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

Zašto novi Statut, na kojem se dugo radilo, nije bio na dnevnom redu?

- Po naputku predsjednika Mirka Barišića bit će predan novoizabranom Izvršnom odboru kako bi on dao svoje mišljenje, te da ga se da na doradu.

Kad će biti na dnevnom redu sljedeće Skupštine i kad će biti održana ta sljedeća Skupština?

- Sljedeća Skupština se mora održati do 11. ožujka 2024. godine. Može, naravno, biti i ranije. Predsjedniku Barišiću i ovom sazivu Skupštine toga dana istječe mandat.

Kako će se birati novi saziv Skupštine?

- Ako se u međuvremenu ne održi Skupština krajem ove godine, onda po ovom važećem Statutu. Međutim, ako se održi do konca godine, može se na njoj izglasati novi Statut. Onda će se novi saziv birati po novom Statutu, po kojem bi onda Skupština brojala 60 članova. Ako će se skupštinari birati po važećem Statutu, onda bi i dalje imala 80 članova. Sve mora biti u skladu s postojećim Statutom dok se ne promovira novi.

image

Ognjen Naglić

DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

A hoće li se održati Skupština do kraja ove godine?

- To ja ne mogu znati... Bilo bi logično da se održi, da se usvoje financijska izvješća.

Gdje je zapelo u priči s povjerenicima, koje smo nazvali “predstavnici sjevera”? Oni su željeli četiri člana u Izvršnom odboru, a dva u Nadzornom. Ispalo je da su dobili dva u Izvršnom, a jednog u Nadzornom.

- To je presudio predsjednik Barišić.

Konačno može profunkcionirati

Prvi sastanak novog Izvršnog odbora trebao bi se održati negdje polovicom sljedećeg mjeseca. Sazvat će ga predsjednik Mirko Barišić.

- Najvažnije u cijeloj priči jest da ovoga trenutka postoje svi uvjeti za normalan rad - zaključio je Naglić.

Čuli smo se i s članom novoizabranog Izvršnog odbora, Većeslavom Bergmanom.

- Dinamo sad konačno može profunkcionirati. Mi smo u ponedjeljak praktički definirali budućnost Dinama. Kad bi se poslužili nogometnim rječnikom, bili smo u sudačkoj nadoknadi, sad smo zaradili produžetak. Imat ćemo vremena neka stvari posložiti, sad konačno imamo sve organe upravljanja jer sve do sada je bilo poluilegalno. Imali smo Upravu koje je izabralo tijelo koje nije Izvršni odbor - kazao nam je Bergman.

image

Većeslav Bergman

DAMIR KRAJAC Cropix

Dakle, nakon Skupštine prvi zanimljiv sastanak bit će onaj Izvršnog odbora, prvi u njegovom novom sazivu. Ne treba ništa prejudicirati što će se na njemu događati. Ali, logično je očekivati da će se na njemu sigurno raspravljati o dosadašnjem radu Uprave, odrađenom ljetnom mercatu, rezultatima kluba... Hoće li se nakon njega dogoditi neke promjene, zasad ne treba špekulirati. Ali, sigurno jest da će se propitkivati odluke koje su donesene u razdoblju dok Izvršni odbor nije postojao.

Također, na Izvršnom odboru moglo bi se razgovarati o klupskim zaposlenicima koji se u ponedjeljak nisu pojavili na Skupštini. S obzirom na to da je takvim postupanjem jasno ugroženo načelo stabilnosti kluba i njegove dobrobiti, moglo bi se dogoditi nd dobiju - otkaz.

Žalba grupacije okupljene oko Damira Zorića? Nadzor će se pokrenuti tek kad Dinamo pošalje zapisnik sa Skupštine u Gradski ured za opću upravu. Nema nekog posebnog roka kad se to mora napraviti. Naravno, Sportska inspekcija, ako drži da je sjednica Skupštine bila protustatutarna, može donijeti hitnu mjeru suspenzije svih odluka.

IZVRŠNI ODBOR

Mirko Barišić

Većeslav Bergman

Ivica Cvitković

Vladimir Gašparović

Janko Gogolja

Nikola Hanžel

Dragutin Kamenski

Damir Najmenik

Ivan Nauković

Milivoj Novak

Dubravko Skender

Ante Todorić

Heinz Truskaller

NADZORNI ODBOR

Zdravko Kačić

Ognjen Naglić

Saša Pavličić-Bekić

Podjele nisu prestale, trebat će još vremena da se sve primiri

Skupština maksimirskog kluba održana u ponedjeljak pokazala je duboke podjele u Dinamu, a situaciju je za N1 komentirao Franjo Gregurić, koji je od 1991. do 1992. godine bio hrvatski premijer, a sada je član Skupštine Dinama. Gregurić smatra da ovo nije kraj podjelama i drami u Dinamu.

- Mislim da nisu prestale podjele. Trebat će još vremena da se sve primiri. Ne možete ove ljude koji su ostali na drugoj strani proglasiti onima koji ne vole Dinamo i ne žele dobro klubu. Jedan dio želi dobro, ali trebalo je napraviti odmak od bivše politike - rekao je Gregurić.

Uslijedilo je pitanje znači li ovo kraj Zdravka Mamića.

- Bit ću iskren, koliko je Mamić napravio štete, uglavnom sebi svojom glupošću, radom i ponašanjem, toliko je imao odličan nos kad se radilo o izboru i prodaji igrača. To nitko nije radio kvalitetnije od njega i bojim se da će se teško naći netko tko tako radi - rekao je Gregurić, pa dodao:

- Ne želim reći da je potreban Mamić nakon Mamića, već čovjek koji će poštivati zakone i kvalitetno pripremati, školovati i dovoditi igrače. Dinamova škola mora biti funkcionalnija. To se traži od Uprave da bude ozbiljnije, posebno od Šimića. Uvjeren sam da će krenuti nabolje. Šimiću je namijenjena nova era, ali ne ovisi samo o njemu kakva će ona biti. Ovisi i o Upravi te gospodinu Barišiću kao predsjedniku kluba - zaključio je Gregurić. (psn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 01:41