Drago Vabec (desno) i Željko Cupan

 NENAD DUGI/CROPIX Cropix
PRISJEĆANJE VELIKANA

Legenda Modrih: ‘Stvarno šteta zbog mog Dinama. Bit će u ovoj Ligi prvaka još dosta iznenađenja...‘

Dragu Vabeca mnogi smatraju jednim od najboljih "španera" koji je igrao u modrom dresu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 04. listopad 2024. 08:31

Nije BBB, nego BBBB - Borussia (Dortmund), Brest, Benfica i Bayer - to su četiri prvoplasirana kluba u Ligi prvaka nakon dva odigrana kola.

Ako za bundesligaše i portugalskog giganta tako nešto i nije previše čud(n)o, lijepo iznenađenje Champions League je francuski Brest, trenutačno 13-plasirana momčad Le Championnata, koja je u šest prvih kola u francuskom prvenstvu upisala samo dvije pobjede, uz četiri poraza, nakon što je u prošloj sezoni bila pozitivno iznenađenje i bila treća, iza PSG-a i Monaca, s kojim je Dinamo u srijedu remizirao 2-2. Momčad Erica Roya u prošloj je sezoni na krilima njihovih najboljih strijelaca u ligi Romaina Del Castilla (8) i Mahdija Camare (7), bila ostvarila povijesni uspjeh i prvi plasman u Ligu prvaka...

Vabec - legenda

Drago Vabec, bivši Dinamov igrač i legenda maksimirskog kluba, za kojeg mnogi govore da je jedan od najboljih "španera" koji je igrao u modrom dresu, taj status u doslovnom smislu ima u tom francuskom klubu iz Bretanje, u kojem je igrao od 1979. do 1983. U tom je klubu bivši povremeni jugoslavenski reprezentativac od navijača i medija i službeno proglašen najboljim stranim igračem svih vremena. Popularni "Of" i danas sa zanimanjem prati nogomet, a posebno je "ponosan na pobjede malog Bresta i ono što je Dinamo uradio protiv Monaca":

- Prava šteta, Dinamo je bio nadomak tri boda, zaslužili su ih, no nogomet je često takav. Tko je, uostalom, očekivao da će poraze u ovom kolu upisati Bayern, Real, Atletico Madrid?! Bit će u ovoj Ligi prvaka još dosta iznenađenja, ali će opet oni najjači i najbogatiji na kraju ostvariti ciljeve. A moj Brest?! Javlja mi sin da su trenera čak i napali zbog loših rezultata u ligi, uz "pojašnjenje" da im Europa nije važna! Zaista svašta, a u Europi su dosad napravili super stvar.

Vjerujem da moj mali Brest može biti iznenađenje te kako može daleko u Ligi prvaka.

Kakav je Brest ustvari klub?!

- To je mali i siromašni klub, koji dosta igrača posuđuje od jačih i bogatijih klubova, jer si baš i ne mogu priuštiti da za pet-šest milijuna kupuju bolje igrače. Uzimaju igrače na posudbu od PSG-a, Marseillea; oni ostaju neko vrijeme, i onda idu dalje. Brest se u pravilu u ligi borio za opstanak, sad su dolaskom menadžera Lorenza nešto malo iskočili, i vidim da se dobro radi. Lijepo je to što me se uvijek sjete, stalno me kao starog i zaslužnog igrača zovu i svake godine odem na neku njihovu utakmicu, gdje me dočekaju kao kralja.

I sad su me kao gosta zvali na gostovanje kod Sparte Prag u 4. kolu, nadam se da ću moći otići. Moram iskreno priznati, i mene su sada pomalo iznenadili ovim pobjedama i time što su trenutačno u vrhu među najboljima...

I danas bi rasturao

Drago se često sjeti njegovih igračkih dana u Brestu:

- Kako i ne bih, u to su vrijeme igrači iz Jugoslavije išli u Francusku doslovno da ih nešto naučimo. U to vrijeme nije Francuska bila u "ligama Petice", bila je to Jugoslavija, štogod tko o tome mislio. Trebali bismo svi biti malo realniji i to priznati. Mi smo s 27 godina odlazili u inozemstvo i bili potpuno formirani igrači.

Inače, osim Vabeca, za Brest su svojedobno igrali igrači kao što su Franck Ribery, David Ginola, Bernard Lama, Claude Makelele, Vincent Guerin, Stephane Guivarc‘h, Paul Le Guen... a naš je igrač službeno najbolji u povijesti. Svi oni stariji, koji su ga uživo gledali, nisu iznenađeni. Takav bi igrač i danas bio dobitak za maksimirski klub, ali i za Brest, u kojem je i dalje ikona, čak i najmlađih navijača, koji se nisu niti rodili kad je on igrao...

Linker
04. listopad 2024 10:19