Gabrijel Rukavina slavi pogodak

 Damir Krajač/Cropix
NOVO RUHO DINAMA

Livaković i Ivanušec čekaju kupca, a zbog jednog wunderkinda skauti u smjenama dežuraju pred Maksimirom

Sve je jasnije da će "modri" iz vlastitih rezervi morati pronaći ljude za novu titulu prvaka
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. siječanj 2023. 10:47

Za razliku od njega, ja u ovim godinama nemam tu energiju za stvaranje nove obitelji, bocnuo je Ante Čačić proteklih dana Dinamova odbjeglog gazdu. Uoči meča s Goricom htio je 69-godišnjak, uz malo ironijskog odmaka, podsjetiti javnost na friško promijenjeni bračni status Zdravka Mamića, ali dan nakon mršavog remija, tvrdnja "nemam energije za stvaranje nove obitelji" već se mogla prevoditi i kao priznanje vlastite slabosti.

Nakon intervjua s Krešimirom Antolićem, potpisnik ovih redaka shvatio je, naime, da je stvaranje nove obitelji na terenu jedan od prioriteta klupske politike u bliskoj budućnosti. Od Čačića se očekuje obrana naslova, titula je imperativ, baš kao i plasman (barem) u skupinu Europske lige sljedeće jeseni, ali negdje usput trenerskog veterana čeka i posao rekonstrukcije momčadi, što će zahtijevati i set pedagoških vještina te nešto roditeljskog strpljenja.

Sljedećeg ljeta uprava - pod uvjetom da u međuvremenu ne izleti iz sedla - namjerava razbistriti sliku oko ugovora nekolicine senatora. Ako Petković, Ademi, Mišić i Ristovski produže s "plavima", činit će, uz Drmića i Ljubičića, kostur buduće momčadi. Budući da su Livaković i Ivanušec u klupskom predsoblju, gdje čekaju pravog inozemnog kupca, jasno je da Čačić oko spomenutog kostura treba "nakititi" plejadu novih igrača, a možda i tinejdžera.

image

Luka Ivanušec

Tomislav Krišto/Cropix

"Direktor škole Tomislav Butina uvjeren je da posjedujemo veliki potencijal u vlastitim mladim igračima. Dinamo u juniorskim i kadetskim kategorijama ima 30-ak reprezentativaca Hrvatske, BiH i Slovenije", podsjeća Antolić.

Da ne zazire od mladih igrača, Čačić je pokazao još ljetos, kada je dirigentsku palicu momčadi u derbiju s Hajdukom povjerio Martinu Baturini. Nakon što se 19-godišnjak revanširao pogotkom i odličnom predstavom (4-1 pobjeda), očekivalo se da će njegovim putem krenuti i godinu mlađi Gabrijel Rukavina.

Kolona mladih na čekanju

O hitrom krilnom napadaču čitali ste u superlativima, njegov talent prepoznali su skauti klubova iz "liga petice" (nakon Olma, Gvardiola i Roka Šimića, skauti Salzburga i Leipziga u smjenama dežuraju u Maksimiru), ali kod Čačića još čeka na prve minute u službenom nastupu. A iza njega u koloni čekaju Brkljača, Lukunić te Gurlica, koji je skrenuo pozornost na sebe tijekom rovinjskih priprema, iskoračivši iz sjene Katinića i Živkovića, dvojice stopera koji su odigrali skupinu Lige prvaka mladih. Rupu u sastavu koju je odlaskom u Southampton iza sebe ostavio Oršić klub je namjeravao pokrpati potpisom jednog tinejdžera. Beljo još nije navršio 21 godinu, što nije spriječilo Upravu da licitaciju s Augsburgom odvede do praga od 3 milijuna eura.

Čačić kao promatrač

Izvisili su "plavi" jer su Bavarci igraču ponudili dvostruko veći ugovor, ali nisu odustali od regrutiranja igrača koji bi mogao zaoštriti konkurenciju u napadu. Okrenuli su se Josipu Brekalu, no još jednom su suparnika pronašli u respektabilnoj momčadi iz glamurozne lige.

Brekalo je, vjeruju talijanski mediji, pred realizacijom transfera u Fiorentinu, što nam sugerira da će svoj prvi prijelazni rok u ulozi sportskog direktora Čačić odraditi više kao promatrač nego kao akter. Posljednjih dana iznova je aktualizirana priča oko Bećira Omeragića, stopera Züricha čiji je dolazak ljetos stopiran jer se Uprava nije željela obvezati na visoke troškove transfera, višegodišnjeg ugovora i menadžerskih provizija. Situacija se u međuvremenu promijenila i Omeragić bi na ljeto kao slobodan igrač mogao doći u Dinamo, iako nije do kraja isključena opcija dolaska već ove zime pod povoljnijim uvjetima.

U prijevodu, Dinamo će iz one letargije ipak morati pokrenuti igrači s kojima je Čačić elegantno izvukao jesenski dio sezone. I tada su na startu prvi mačići bačeni u vodu, dojam iz utakmica sa Shkupijem bio je tiha jeza, ali nakon prvih muka, Dinamo je u nastavku odradio vrlo dobru kampanju, začinjenu s nekoliko spektakularnih vrhunaca poput Hajduka (4-1) i Chelseaja (1-0). Dokaz da momčad i nakon Oršića može crpiti snagu iz unutarnjih rezervi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:44