Barišić i Zajec

 CROPIX, PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
ZAVRŠNI IZBORI

Ludnica u Dinamu tek počinje: U eter curi niz ‘spinova‘ i gluposti, ali samo će jedno pokazati kako stvari stoje

Sve je bilo legitimno po pitanju izbora. I onih navijačkih i onih unutar Izvršnog odbora
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. ožujak 2024. 15:19

Davno su pametni ljudi rekli da su predizborne kampanje prepune podmetanja, laži, teorija urota i zavjera... Svega što bi nekome možda moglo pomoći da osvoji većinu na izborima. Normalno je stoga da takvim stvarima svjedočimo i u Dinamu, koji prolazi kroz prve demokratske izbore u povijesti kluba.

Krenimo ipak redom. U novom klupskom Statutu jasno je definirano da će aktualni Izvršni odbor kluba u II. izbornoj jedinici izabrati 35 članova Skupštine. Kao i da će nositelji pobjedničke "navijačke" liste imati 25 predstavnika.

Predstavnici navijača su u pregovorima i razgovorima oko donošenja novog Statuta jasno izrazili stav kako žele da lista s najvećim brojem glasova uđe u Skupštinu sa svih 25 zastupnika, a ne da se u Skupštinu ulazi proporcionalno osvojenom brojem glasova u prvoj izbornoj jedinici. Što je prihvaćeno.

Predstavnici navijača također su inzistirali da glasovanje ne bude online već samo fizički, smatrajući da bi online glasovanje bilo podložno nekim manipulacijama. Rezultati izbora pokazali su kako je samo 25 posto navijača pristupilo glasovanju fizički, dok je 75 posto njih to napravilo putem onlinea. Ne samo da nije bilo nikakvih problema, nego je zabilježena fantastična, rekordna izlaznost. Na izbore se odazvalo ukupno 7.111 ljudi, odnosno 54,6 posto članova Dinama. Što je i veliki vjetar u leđa za sve koji su na strani navijača. Jer i oni koji su dali glas poraženoj listi Otta Barića mlađeg također zazivaju promjene u klubu.

image
LUCIJA OCKO Cropix

Što se tiče načina glasovanja u Izvršnom odboru, Izborno povjerenstvo dopustilo je korištenje osobnih bilješki prilikom glasovanja. I to je bilo prezentirano svim članovima Izvršnog odbora te nitko nije dao nikakvu primjedbu zbog korištenja bilješki. Prilikom tajnog glasovanja članova IO-a opet nitko nije imao nikakvih primjedbi.

Kasnije se diglo puno prašine oko takvog načina glasovanja, ali svi koji su sudjelovali u kompletnom procesu imali su priliku ranije ukazati na moguće "nepravilnosti", što nisu iskoristili. Dakle, sve je bilo legitimno po pitanju izbora. I onih navijačkih i onih unutar Izvršnog odbora.

I sada su na redu završni izbori koji će se dogoditi u nedjelju točno u podne. Lista koju predvodi Mirko Barišić ima 35 kandidata, a legendarni Velimir Zajec predvodi listu s njih 25. Matematički je jasno tko nedjelju čeka u ulozi favorita.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Također je jasno da se taj omjer može promijeniti samo tako da netko od Barišićevih 35 digne glas za Zajeca i njegovu listu. Što je sasvim legitimno. Naravno da je i lobiranje s obje strane sasvim legitimno, dok god ne prelazi okvire koje smatramo normalnim, ljudskim i demokratskim.

Čitamo kako su predstavnici navijača predložili Mirku Barišiću da odstupi od svoje kandidature, te da mjesto predsjednika kluba prepusti Velimiru Zajecu, a da će zauzvrat dobiti mjesto počasnog predsjednika kluba. I to je legitimno tražiti, a naravno da je sasvim očekivano da je Barišić tu ponudu odbio.

Dio predizborne kampanje je i puštanje neutemeljenih informacija u eter. U jednoj takvoj tvrdi se da aktualna predsjednica Uprave Vlatka Peras prijeti zaposlenicima u slučaju Zajecove pobjede. Koji bi motivi trebali voditi Vlatku Peras u takvom činu kad se zna zaposlenici nisu skupštinari, niti to po novom Statutu mogu biti? Jako ih je teško pronaći i argumentirati.

image
RONALD GORSIC Cropix

Također je zanimljivo pročitati kako Zajecova lista već ima većinu u Skupštini, odnosno da je najmanje šest skupštinara s Barišićeve liste već prešlo na Zajecovu stranu. I to je legitimno pisati ili pričati - hrvatski političari uoči izbora svi neupitno imaju većinu - ali praksa pokazuje da su to samo načini na koje se pokušava pridobiti neke koji nisu baš tako čvrsti u stavovima da odu na "pobjedničku" stranu.

Međutim, pravu ćemo istinu doznati tek u nedjelju na samoj Skupštini. Do njezinog početka stoje samo činjenice da Barišićeva lista ima 35, a Zajecova 25 skupštinara.

Sve ostalo je samo predizborna kampanja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 03:34