CROPIX, SN ILUSTRACIJA
INCOGNITO SASTANAK

Maksimirska tajna diplomacija: Prije nekoliko mjeseci Barišić ga je otpisao, a sada je dogovarao primirje?

Barišić nije htio ili znao kupovati, pa se na koncu očito mora dogovarati i tražiti trule kompromise
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 22. srpanj 2023. 17:16

Neobičnom uvertirom Mirko Barišić pripremio je teren za veliki derbi u petak. I ne aludiramo pritom na prvi službeni ručak s Hajdukovim predsjednikom Lukšom Jakobušićem nakon dugo vremena, nego na incognito sastanak s Damirom Zorićem na kojeg je javnost već pomalo zaboravila.

Prema izvorima Jutarnjeg, Dinamov predsjednik pozvao je u četvrtak u goste vođu oporbene frakcije iz klupske Skupštine kako bi zajedno razmotrili opcije za jesensku sjednicu klupskog parlamenta. Vladajući su očekivali da će poslije poraza na famoznoj sjednici u ožujku ovoj struji pod kontrolom Zdravka Mamića već do ljeta otkazati životne funkcije. Logika je zaista sugerirala da će bez jakog i prepoznatljivog frontmena oni ubrzo biti oslabljeni i razmrvljeni do te mjere da će jedan za drugim tražiti azil u Barišićevu taboru. Nije se dogodilo. Mamićevi delegati nakon svega možda više ne čine homogeni blok, ali i dalje odbijaju pretrčati pod Barišićevu zastavu.

image
GORAN MEHKEK Cropix

"Za Mamića nema mjesta u Dinamu, a Damir Zorić je passe", komentirao je Mirko Barišić rasplet skupštinskog rata u ožujku iz kojeg je izašao kao uvjetni pobjednik, s tijesnom većinom, ali bez onih poluga vlasti koje mu omogućuju punu kontrolu nad klubom. Dinamo je, podsjetimo, u međuvremenu ostao bez Nadzornog i Izvršnog odbora, dva važna tijela kojima su istekli mandati, što je objektivo uvod u institucionalnu krizu.

Tranzicijsko razdoblje Barišić je zamislio premostiti osnivanjem predsjednikova savjetničkog tijela - jedne vrste lažnog Izvršnog odbora - ali taj pokus je propao u lipnju. Tada je Barišić pred svojim savjetnicima obećao da će nastavak Skupštine biti održan u srpnju, a onda se iznenada predomislio i otkazao Skupštinu ne ponudivši objašnjenje suradnicima. Bit će da nakon svega Damir Zorić ipak nije ‘passe‘, nego igrač s obećavajućom pozicijom na šahovskoj ploči u Maksimiru.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Naučili smo da u višim političkim sferama slične pat-pozicije okretniji igrači rješavaju kupovanjem popularnih ‘žetončića‘. Mirko Barišić nije htio ili znao kupovati, pa se na koncu očito mora dogovarati i tražiti trule kompromise s ljudima koje je još jučer javno otpisao. O sadržaju sastanka možda bi se više razgovaralo, da se Hajduk pobjedom nije pobrinuo za tmurnu atmosferu u ložama. Ovako je najbliži krug Barišićevih suradnika odgodio razgovor za nekoliko dana, ali prema našim škrtim izvorima prvi korak u ‘quid pro quo‘ igri je učinjen. Barišić je Zorića zamolio za podršku njegovih ljudi u Skupštini kako bi izbjegao paralizu kluba, a Zorić zauzvrat zatražio da ne bude revanšizma prema zastupnicima oporbe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 22:01