Mirko Barišić, Kresimir Antolić, Zdravko Mamić

 Cropix, Profimedia
HISTERIJA OČAJNIKA

Mamić zna kako mu je kraj blizu! Od cijele te pressice važnija je današnja poruka jednog drugog čovjeka

Kako Jutarnji doznaje, gradske, ali i nacionalne vlasti vrlo pozorno prate cijeli slučaj...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. siječanj 2023. 17:58

Ni najmanje nije začudila mostarska histerija, koja je uvelike dala do znanja da je Zdravko Mamić svjestan kako mu se bliži kraj. Možda još i bude ponekih "poslanica", ali sada je više nego izgledno da se novo "međugorsko ukazanje", ovoga puta u nogometnom obliku, neće dogoditi. Novom, a jednom od posljednjih navala vlastitih frustracija, Mamić je zapravo pokazao kako je što se nogometa tiče - na izdisaju.

Mamić, naime, nije izvadio tešku artiljeriju koju je najavljivao, argumentiranu dokumentima kojima bi njegove protivnike pravno kompromitirao, već se još jednom, u svome stilu, obračunavao "ad hominem", stavljajući, klasično, svoj nemjerljivi ego u prvi plan, ujedno zapravo sam sebe kompromitirajući kontradiktornim izjavama. No, ništa nova.

Nakon ovog, nazovimo ga istupa, dakle, situacija je nepomaknuta, ista je meta, i isto odstojanje.

I zapravo je jedino bitno ono što slijedi. A u tome kontekstu, više od Mamićeve "presice", pa i Antolićeva priopćenja na istu, u kojem ističe da je "to bio klasični prikaz situacije u kojoj lažov tumači svoju istinu, lopov govori o tome što je poštenje, kukavica definira kukavičluk, a bjegunac od hrvatskog pravosuđa govori o tome što bi trebalo biti pravo, a što krivo", važna je Tomaševićeva poruka kako je "uvjet za suradnju grada Zagreba oko izgradnje stadiona jest da u Dinamu sve bude po zakonu i transparentno, što dosad nije bio slučaj", te "kako razgovori oko izgradnje stadiona idu u dobrom smjeru jer se uključila i Vlada RH", dodajući da Grad postupa po prijavi jednog člana Skupštine GNK Dinama u svezi sporne sjednice Skupštine u prosincu, uz "traženje dodatne dokumentacije kako bi se utvrdilo da li su svi članovi Skupštine imali tada pravo glasa".

image
VLADIMIR DUGANDZIC

Priča ovdje više od međugorske kakofonije poprima onaj ključni oblik. Koji se zove - politika.

Kako, naime, Jutarnji doznaje, gradske ali i nacionalne vlasti vrlo pozorno prate ovaj slučaj, želeći ga što prije riješiti, a opcija za koju se zalažu i Tomašević i Plenković nije niti Mamićeva, ali niti Antolićeva. navodno već traju brojni intervjui i aplikacije za čovjeka koji bi trebao predstavljati "treću struju", neovisno o utjecajima zaraćenih strana. A među njima ima vrlo zanimljivih imena...

Koliko im je sve bitno, govori i činjenica da te razgovore predstavnici najvišeg političkog i državnog vrha, u želji da se sve riješi po što hitnijem postupku. Jer, niti jednoj od politički zainteresiranih strana nije u interese da se cijeli ovaj cirkus protegne. Logično, i jednima i drugima novi maksimirski stadion došao bi kao "as na keca" uoči skorašnjih predizbornih kampanji. Upravo se stoga, prema našim saznanjima, traže "neokaljani, pošteni ljudi i dinamovci", koji bi trebali zauzeti klupske sinekure u skoroj budućnosti.

No, ona, premda to svi žele, nije tako blizu. Čvor se mora rješavati i na pravnim instancama, što nije jednostavno, i stoga se radi o procesu koji može trajati. Koliko, čini se, ovisi o politici. U ovoj bitci, konačno, jasno je da je Mamić ostao bez političke zaštite, a jedino pitanje koje stoji jest hoće li ista ta politika iskoristiti Antolića kao prijelazno rješenje i čovjeka koji iznutra može "pobijediti sustav", ili će u međuvremenu naći rješenje iz željene "treće strane". Koja se - ključno! - još ne nazire...

"To be continued"...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 04:32