Navijač s transparentom ispred Sheratona

 Goran Mehkek/Cropix
NOVI ISTUP

Mamićevci ne odustaju, zovu navijače da spriječe ‘tajkunizaciju‘ Dinama: ‘I Tomašević se pridružio histeriji‘

Poražena struja maksimirskog kluba ponovno je pokazala da ne misli otići bez brobe
Piše: SNObjavljeno: 17. ožujak 2023. 20:34

Članovi Skupštine Dinama priklonjeni Damiru Zoriću, takozvana struja Zdravka Mamića, oglasili su se novim priopćenjem nakon što su na prošlotjednoj Skuptšini napustili sjednicu i srušili kvorum zbog neslaganja s postupcima predsjednika Dinama Mirka Barišića. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U Zagrebu se 9. ožujka pokušalo održati Skupštinu GNK Dinamo u atmosferi nasilja, kako fizičkog, tako i pravnog, pa je ona prekinuta prije nego je i započeta. Ovu, u povijesti kluba nezapamćenu Skupštinu, vodio je predsjednik Mirko Barišić (87) grčevito pokušavajući ostati na vlasti, uz podršku njemu vjernih šest od ukupno 12 članova Izvršnog odbora, te nekolicine članova Skupštine, koji su s klubom povezani različitim poslovnim interesima i ugovorima.

Da bi uspjeli u provođenju plana, posve protivno Statutu i Poslovniku o radu skupštine, umjesto tri izabrana člana koji su trebali voditi Skupštinu, u predsjedništvo Skupštine, bez ikakvog izjašnjavanja skupštinara, postavljeno je šest osoba od kojih su samo dvojica članovi Skupštine, a njih čak troje uopće nisu članovi kluba.

Budući da nije bilo dovoljno glasača za prevlast u klubu, oktroirano predsjedništvo Skupštine nasilno i suprotno Statutu i Poslovniku o radu Skupštine, protivno pravnim normama, uguralo je kao pravovaljane zastupnike osmoricu povjerenika, koji su to postali neposredno uoči Skupštine.

Izbacivanje povjerenika

Nepoznat broj učlanjenja, samo na riječ, priznat je kao najveći između dviju skupština iako su učlanjenja obavljana mimo propisane procedure i bez povjerenstva za prijem članova koje inače propisuje Statut kluba. Tako su osam povjerenika dobili priliku glasati sami za sebe i prije nego im je verifikacijom priznat status članova Skupštine GNK Dinamo.

Verifikacija osam povjerenika kao zastupnika Skupštine bila je predviđena u drugoj točki Dnevnog reda dok je prethodno trebalo izabrati predsjedništvo Skupštine, odrediti verifikacijsko povjerenstvo, utvrditi kvorum i druge uobičajene radnje temeljem kojih se Skupština mogla odvijati na način propisan Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine GNK Dinamo.

Umjesto toga, nasilno, svojevoljno i protivno propisanoj proceduri pokušalo se započeti i nastaviti voditi Skupštinu. Osim što je to u suprotnosti sa Statutom i Poslovnikom o radu Dinamove Skupštine.

image

Damir Zorić, predvodnik struje ‘mamićevaca‘

Goran Mehkek/Cropix

Ovi postupci predsjednika Barišića i njegovih podupiratelja u suprotnosti su s utvrđenjima činjenica i uputama iz Zapisnika o provedenom nadzoru od strane Gradskog ureda za opću upravu i imovinsko-pravne poslove od 25. siječnja 2023. Naime, prije Skupštine, Izvršni odbor, koji je imao samo šest od 12 članova, izbacio je povjerenike koji su bili stvarno vodeći po broju upisanih članova kluba.

Uz to, ti povjerenici kluba za upis novih članova i dugogodišnji zastupnici u Skupštini proglašeni su evidentnim kršiteljima zakona, rušiteljima ciljeva kluba i izbačeni iz kluba bez mogućnosti da se broj po njima učlanjenih novih članova valorizira kao njihovo pravo sudjelovanja u radu skupštine.

Prijava Sportskoj inspekciji

Nadzorni odbor kao žalbeno tijelo kluba koje donosi konačne odluke, u legalnoj proceduri usvojio njihove žalbe i poništio odluke Izvršnog odbora o izbacivanju iz članstva kluba. Iako je Statutom određeno da Nadzorni odbor jednom godišnje o svom radu izvješćuje Skupštinu, na sjednicu Skupštine 9. ožujka Nadzorni odbor nije niti pozvan čime se Dinamov politbiro još jednom se narugao Statutu kluba, tj. klupskom ustavu i nasilno spriječio demokratsko odvijanje Skupštine kluba.

Tako su drastičnim kršenjem Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Barišić i njegova ekipa izborili neizvjestan nastavak svoje vladavine u klubu. Klub više nema ni Izvršni ni Nadzorni odbor, kako to određuje Statut kluba kojega sada, kao u nekadašnja revolucionarna vremena, klub vodi predsjednik i njegov savjet. Barišićev tzv. Izvršni odbor to zapravo i nije.

Jedan njegov član pravomoćno je osuđen za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, pa je po sili zakona morao biti isključen iz upravnih tijela kluba. Umjesto toga dotični je donosio odluke o isključivanju povjerenika čime je drastičnu otjecao na odnose u Skupštini.

To, kao i druga slična bezakonja prijavljena su Sportskoj inspekciji u Ministarstvu turizma i sporta, koja se na žalost, još nije oglasila ni nakon poslanih požurnica. Dodaju li se hajci medijskih propagandnih truba još i izjave gradonačelnika Tomaševića o nakaradnom Statutu (iako je Statut GNK Dinamo verificiran u Gradskom uredu za opću upravu kao usklađen sa zakonom!) i o tome da bi poraz Barišićeve struje predstavljao nastavak izvlačenja novca (!?) iz kluba, očigledno je da se radi o izravnom političkom pritisku kojim se pomoglo opstanak miljenika vlasti na čelu kluba.

"Manipuliraju lažnim obećanjima"

Sve to u suprotnosti je s proklamiranim stavovima FIFA-e i UEFA-e o nemiješanju politike u rad nogometnih klubova na svim razinama. Sportska inspekcija i druge institucije, morat će odgovoriti na upućene im predstavke i požurnice. Umjesto sankcioniranja očitog kršenja zakona, Statuta i drugih propisa, mi koji se zauzimamo za stvarnu transparentnost u poslovanju kluba izloženi smo medijskoj stigmatizaciji i nezamislivom govoru mržnje.

Javnim stigmatiziranjem i prozivkama nas članova Skupštine kriminalcima, pučistima, čemu se pridružio i gradonačelnik, koji nas proglašava pobornicima nastavka kriminala u klubu, stvorena je atmosfera histerije i javnog linča. Ne želimo biti, niti smo smetnja funkcioniranju kluba. Mi smo navijači koje za klub ne vežu nikakvi materijalni interesi.

Nasuprot tome, skupina okupljena u tzv. savjet kluba, predvođen Barišićem, povezana je novčanim interesima. Pod krinkom demokratizacije kluba i uvođenja transparentnosti u poslovanje zapravo manipulira jednom navijačkom skupinom. Lažnim obećanjima manipuliraju s onima koje su do jučer stavljali na crne liste, prema kojima su poduzimali represivne mjere i koje su kazneno prijavljivali.

Ne radi se o pokušaju istinskog preustroja i demokratizacije Dinama prema već dugo prizivanom načelu jedan član jedan glas nego je isključivi interes ostati na vlasti i zakulisno privatizirati Dinamo.

Pozivamo sve navijače Dinama da ostanu vjerni najboljem hrvatskom nogometnom klubu, koji je ostvaruje vrhunske rezultate i uspjehe, kako na domaćoj, tako i europskoj sceni i da svi zajedno ustrajemo u obrani od grabežljivih nasrtaja i tajkunizacije Dinama", poručuju poraženi članovi Dinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 04:17