Marko Marić, Marko Pjaca.
 

 JOSIP BANDIC Cropix
TRŽIŠNE (NE)ZGODE

Marić radi punom parom, ali Dinamu će biti sve teže: Nekad bi bez problema doveli talentiranog dragulja

Maksimirska svlačionica prepuna je kvalitete, a još se najavljuju novi dolasci u redove aktualnog prvaka Hrvatske
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. srpanj 2024. 17:01

Zasad stvari u plavom domu stoje ovako. Kao novi igrači stigli su Marko Pjaca i Raul Torrente. Otišli su Marko Bulat i Boško Šutalo u Standard iz Liegea, Gabrielu Vidoviću i Takuru Kaneku istekla je posudba, Modri nisu aktiviralI opciju njihovog otkupa ugovora.

Da se razumijemo, tu pišemo samo o igračima koji će ili koji su konkurirali za prvu momčad. Bit će do kraja ljetnog mercata još dolazaka, najavljuje se mogući transfer jednog mladog Kolumbijca Juana Cordobe za desno krilo, jednog iskusnijeg stopera. Također, ako na kraju ode Bruno Petković, onda je sasvim izvjesno da će ZG-klub dovesti jednog napadača, a ako se u lukrativnom transferu proda Martin Baturina, onda i ofenzivnog veznog.

Sportski direktor Modrih Marko Marić u punom je pogonu, čovjek intenzivno i ambiciozno radi, razbacan je na sve strane da bi u suradnji s trenerom Sergejom Jakirovićem pronašao idealna rješenja kako bi Dinamo sljedeće sezone bio jak, konkurentan i u europskim razmjerima.

Neke su izgubili, neke uzeli...

Htjeli su Modri mlade dečke, u fokusu su bili Dion Drena Beljo i Marin Šotiček, znamo da nije prošlo. Htio bi zagrebački klub i Marca Pašalića, ali vidjeli smo što je za SN izjavio prvi čovjek Rijeke Damir Mišković. Nekako u slengu bi kazali “nema džabe ni kod stare babe”. Naravno, “džabe” je metafora, platio bi Dinamo Pašalića, ali ne može onoliko koliko traži Rijeka.

image

Marko Pjaca opet je igrač Dinama

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Realno, aktualnom prvaku će sve teže biti dovoditi mlade, najtalentiranije igrače iz Hrvatske, promijenili su se odnosi snaga u HNL-u i na tržištu. Modri su, recimo, zbog tih promijenjenih okolnosti svojevremeno ostali i bez Lovre Zvonareka, Matije Frigana, Roka Šimića... U neka prošla vremena Dinamo bi doveo Antona Matkovića, ali Osijek više nije klub kao nekad kad su ga transferi u Maksimir spašavali, sad je klub s Pampasa moćan, može diktirati cijene, svoje mlade igrače više ne treba prodavati za “siću”. Zapravo, jedina dva velika domaća talenta koja su u posljednje vrijeme dovedena u Maksimir su Luka Stojković i Mauro Perković. Stojković je nogometni biser kojem nedostaje samo sreća, a Perković je iznimno zahvalan igrač koji može igrati na poziciji stopera i lijevog beka, uglavnom sve što je odigrao prošle sezone bilo je dobro.

Možemo kazati da je u toj priči i Arbër Hoxha, koji je došao iz Slavena Belupa, super je to bio pogodak, no on je - reprezentativac Albanije. Nismo zaboravili niti izvrsnog Petra Sučića, po nama mladića pred kojim je velika karijera, sigurni smo budućeg člana Vatrenih (bio je na pretpozivu za Euro), ali nemojmo zaboraviti da defenzivni veznjak nije stigao iz HNL-a, već iz Zrinjskog, kluba iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Dobra priča bio je i Lukas Kačavenda, ali on zaista nije imao sreće s tim prokletim ozljedama. Kačavenda će na pripreme s Modrima, ali kako sada stvari stoje vratit će se u Lokomotivu, čiji je, uostalom, i igrač.

I dalje mogu vladati

Međutim, bez obzira na sve što smo napisali o promjenama na tržištu i činjenici da društvo iz Maksimira više ne može kontrolirati domaće transferno područje, Modri i dalje mogu vladati hrvatskim nogometom, mogu doći do igrača koji će i dalje biti nositelji kvalitete, a koji će moći i u europskim okršajima biti konkurentni. Kad se već ne može kupovati hrvatsko, može se - strano. Iako su Modrima i dalje prioritet igrači iz HNL-a, kako smo saznali u klubu, neće se udarati glavom u zid, odlazit će se preko granice.

image

Anton Matković

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Kad smo već kod posezanja za stranim igračima, Modri su već napravili dobre poslove. Dovedeni su Francuz Pierre-Gabriel i Japanac Ogiwara. Taj dvojac se pokazao dobrom investicijom, ove sezone se očekuje da će biti bitni na desnom i lijevom boku. Maxime Bernauer je tijekom sezone imao jako dobrih izdanja, ali i lošijih. Nije vrh, ali je sasvim solidan klupski igrač. Osim na strano tržište, Dinamo će se okrenuti i izdancima svoje škole, ima tu sjajnog materijala poput Luke Vrbančića, Gabriela Rukavine, mladića koji bi mogli na posudbe, ali su to Dinamovi igrači velike perspektive.

Na pripremama su i mladi koji nadiru, Noa Mikić, Antonio Rajić, Branko Pavić, Leon Jakirović, Marko Zebić, Patrik Horvat, Tin Miljak, Sven Šunta, Mislav Čutuk... Iako je ljetni mercato tek na početku, iako sve još nije definitivno posloženo kad se radi o rosteru za iduću sezonu, držimo da će Dinamo opet izgledati sasvim dobro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 17:14