Hans Peter Lottermoser/afp/profimedia
‘FENOMENALAN POTEZ‘

Menadžer otkriva koliko bi Dinamo mogao zaraditi od Baturine: ‘To se zaista može dogoditi‘

"Neće bilo koji igrač postići cijenu poput Baturine, cijena se veže na igrača koji je poseban"
Piše: Andro Polić iz SalzburgaObjavljeno: 24. listopad 2024. 13:16

Igrala se deseta minuta utakmice, a umjesto "desetke", na teren je ušla - "desetka". Vremenski stroj lansira nas prema srpnju 2005., kada je na Maksimiru gostovao Željezničar. Dvoboj s prijateljskim predznakom, ujedno, bila je i odjavna špica u Edina Mujčina u Dinamovom dresu, koji je, simboličnom gestom, "okrugli" broj tog dana "zalijepio" na Luku Modrića.

Dirigent madridskog velikana, pak, po leđima je - na virtualan i suvremen način - potapšao Martina Baturinu nakon partije protiv Salzburga, odavši mu počast na Instagramu s upečatljivim komentarom - "Bravoooo" - nastavivši njegovati uzajamno poštovanje u udruženju "Dinamovih desetki".

Elitni klub pored maksimirske šume

U taj, elitni klub pored maksimirske šume učlanjeni su Štef Lamza, Mlinka i Zvone, kao i brojni drugi "španeri", igrači koji imaju "X faktor", loptu udaraju drugačije, a na vrata tog društva odavno je pokucao i "mali Bati". Ako su lovci na talente pohrlili na Red Bullov hram u Mozartovom gradu, kako bi vidjeli raskošnu nogometnu mladost iz hrvatskog prvaka i austrijskog doprvaka, najmasnijim flomasterom mogli su podvući jedno prezime - Baturina.

Statistika, ponovno, skriva "dušu", ono najbitnije i ono što ne mogu mjeriti niti najmoderniji strojevi. Martin se nije upisao u rubriku strijelaca, nije bio izravni asistent, ali svaki potez na terenu bio je ispravan. Točnije, savršen. Austrijanci su, pak, na vlastitoj koži osjetili da se 21-godišnjaku lopta lijepi za nogu, a kada je u njegovom vlasništvu, tu ostaje trajno, sve dok ju lucidnim i logičnim dodavanjem ne preda suigraču.

image

Grafika: Sofascore

SOFASCORE

U fotofinišu ljetne tržnice, Fiorentina je okupirala elektronski sandučić "modrih", koji su spustili rampu na ponude iz Italije, a nepuna dva mjeseca kasnije, taj se potez kristalizirao u poslovni "jackpot", potvrđuje nam to i Marko Naletilić, poznati nogometni agent.

- Dinamo je napravio fenomenalan posao. Bio je to logičan, ma savršen potez, ali uz dozu rizika, naravno. U odličnim je godinama, radi razliku i u reprezentaciji. Konstantno je dobar, čim mu dođe jači suparnik, on se želi još više dokazivati. Klasa je za sebe - kaže nam Naletilić.

‘Neće bilo koji igrač postići cijenu poput Baturine‘

Istražujući tržišne zakonitosti, pogotovo kod Salzburga, koji je odskočna daska za "wunderkinde", u oči bode pet najvećih transfera u klupskoj povijesti. Na nju su se smjestili Dominik Szoboszlai (odšteta je iznosila 36 milijuna eura), Brenden Aaronson (32,8 milijuna), Karim Adeyemi (30), Patson Daka (30), Naby Keïta (29,8).

Pritom, interesantno je primijetiti da su sva petorica, dok su nosila dres Salzburga, odigrali manje utakmica u Ligi prvaka negoli će ih Baturina imati na kraju ovogodišnje prve faze natjecanja. Mladi Hrvat u srijedu je odigrao osmu partiju u elitnom natjecanju, a njegov potpis sve je vidljiviji u "kockastom" dresu.

image

Martin Baturina u hrvatskom dresu

DAMIR KRAJAC Cropix

Ako je Salzburg u posljednjih sedam godina lansirao petoricu mladih igrača prema elitnim destinacijama za 30 milijuna eura, što će tek biti s igračem koji je bio dominantna figura na dvoboju upravo u njihovom dvorištu?

- Svi se drže nekih parametara, statistike, ali postoji tu i nešto drugo. Neće bilo koji igrač postići cijenu poput Baturine, cijena se veže na igrača koji je poseban. Skauti to vide u njemu, vide ekstra kvalitetu, kao i u Sučiću. Nogometno tržište nije poput nekretnina, tamo imate lokaciju i ostale karakteristike, ali ono fundamentalno u nogometu, ono što vidite kada gledate uživo, onda shvatite što je poseban igrač. Takvi se i posebno plaćaju - rekao je Naletilić.

Baturina je procvjetao nakon dolaska Bjelice

No, kao i u svakom biznisu, i u nogometu postoje financijski limiti, objašnjava nam naš sugovornik.

- Primjerice, igrač može imati samo šest utakmica u Ligi prvaka i pet nastupa za reprezentaciju, ali ako je on "bomba", on će napraviti veći transfer od igrača koji možda ima jaču statistiku i brojke. Ono što je bitno kod mladih igrača jest to da se tu ne može govoriti o nekim ogromnim iznosima, o 100 milijuna eura. Postoji gornja granica, jer taj mladi igrač nije "eksplodirao" do kraja.

Brojke neće otkriti ono što prethodi asistencijama i pogocima, čaroliju koja je algoritmima i računalima nevidljiva, onu koja Baturinu odvaja od ostalih igrača

Dakle, stavimo li u računicu sve pluseve i minuse, ali i način kako "mercato" trenutačno diše, koliko bi Dinamo mogao zaraditi od prodaje Baturine?

- Sve ovo što govorimo, s bonusima, može se kretati oko 30 milijuna eura. Možda čak bude i odšteta od 30 milijuna, plus dodatni bonusi. To se zaista može dogoditi, govorim ono što je realno - zaključio je Naletilić.

Dok je u tekućoj sezoni, ubrojimo li i reprezentaciju, isporučio tri pogotka i devet asistencija (!), Baturina je u posljednja četiri tjedna, baš otkako je na Dinamovu klupu sjeo Nenad Bjelica, iskrcao tri dodavanja za gol, a triput se i sam upisivao u strijelce. Međutim, opet se vrtimo u krug. Brojke neće otkriti ono što prethodi asistencijama i pogocima, čaroliju koja je algoritmima i računalima nevidljiva, onu koja Baturinu odvaja od ostalih igrača...

Linker
24. listopad 2024 13:17