DAMIR KRAJAC Cropix
VEZNJAK MODERNOG KOVA

Meteorski uspon Vatrenog malo tko je mogao predvidjeti: Bišćan ga je gurnuo u vatru, sad vrijedi 10-ak milijuna eura

Od prošlog ljeta o njemu svi samo govore u pozitivnom tonu. S time da su tonovi sve snažniji...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. listopad 2024. 12:21

Većina će se vjerojatno složiti da u hrvatskom okruženju postoji velika strast za nogometom. Vjerojatno će se većina slagati s tezom da su u hrvatskom okruženju izražene različitosti u pogledu na nogometna pitanja odnosno aktere.

Upravo zato je, prije nešto više od godinu dana, a što je nogometno gledano zbilja kratko razdoblje, zaintrigirala priča o igraču oko kojeg se redaju samo pozitivni odjeci. Hvalili su ga u mlađim kategorijama Dinama, jako su ga isticali u seniorima mostarskog Zrinjskog i omladinskim selekcijama BiH. Potom se vratio u Dinamo i priključio seniorima, te su ga sve više hvalili treneri (Bišćan), kroničari, koji su nastavili liniju kojom su ga vrijednošću isticali i kolege iz BiH okruženja. Naposljetku u razgovorima s pojedinim (su)igračima opet ista pjesma. Ima nešto posebno...

Kad ga je prije 15 mjeseci Igor Bišćan gurnuo u vatru najvećeg derbija (Superkup), protiv Hajduka, bila je to simbolička i formalna promocija talentiranog nogometaša. Kad je samo godinu kasnije taj igrač postao predmet želja bogatog kluba (Como), koji je bez problema htio izdvojiti 10-ak milijuna eura za njega, postalo je jasno zašto je netko (ili nešto) atipično tretiran jedinstvenim pozitivnim stavovima.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kad je debitirao Petar Sučić vrijedio je 400.000 eura po TM-u. Nakon godinu dana bio je na 3 milijuna eura. Nakon ovih par mjeseci u Ligi prvaka, te reprezentativnim debijima (nastupi, pogodak, asistencija), Petar Sučić će brzo i po bazi procjena vrijednosti narasti do iznosa kojeg je prvi bio spreman izdvojiti Fabregas u Comu. Ne tako davno jedan od vrhunskih svjetskih veznih igrača, očito je dobro procjenjivao ovo ljeto. Za relativno "manji" novac mogao je osigurati ulog koji će se višestruko isplatiti. Na terenu i na tržištu...

U Dinamu je netko jako dobro procijenio da će Petar Sučić samo rasti kao igračka vrijednost. Treninzi, ponašanja, igre, samo su hranile očekivanje velikog iskoraka. Ono što u jednom atipičnom hrvatskom konsenzusu malo je tko mogao predvidjeti, to je brzina iskoraka. Unutar godinu i tri mjeseca, ali objektivne, unutar posljednjih 6-7 mjeseci Petar Sučić iz statusa vrlo talentiranog prerastao je u status nedodirljivog prvotimca Dinama i potom reprezentativne vrijednosti za dugoročno razdoblje.

U nedavnom krštenju u Ligi prvaka, protiv Monaca, Petar Sučić je demonstrirao tehničku vrijednost više razine, golom koji će biti okvir njegovih potencijala. U prekjučerašnjem krštenju reprezentativne realizacije, uz suptilnu asistenciju, taj je okvir samo dodatno osnažen. Unutar tih senzacionalnih okvira lako je prepoznati miks kvalitetnih sadržaja koji ukazuju na potencijal momka koji će za devet dana navršiti 21 godinu.

Petar Sučić ima dojmljivu staturu za veznog igrača modernog kova. Uz taj stas ima dvije važne komponente. Prva je da ima iznadprosječne trkačke potencijale (brojke između 10-13 kilometra), a druga da je motorički solidnih sposobnosti. Nije brzanac, ali nije ni dizelaš. Ima duži korak i kad se zalaufa trk mu dobiva frekvenciju hitrine. Ono što se na te poželjne potencijale veznog igrača nadovezuje to je prije svega tehnička potkovanost, a onda i mirnoća koja nije tipična za 20-godišnjaka.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Kad si u tako važnoj utakmici kakva je Monaco u LP dopusti onakvu minijaturu, gdje je nužna lucidnost i brza odluka, onda je jasno da taj momak ima nešto posebno. Što je njemu normalni slijed, jer je to potvrdio i za Hrvatsku u Poljskoj, gdje je brzo procijenio kad treba ući u kazneni prostor i šutirati za pogodak, odnosno lucidno je u gol šansu poslao Baturinu. Svi ti detalji čine sadržaj visoke vrijednosti.

Obično je u ovakvim slučajevima naglašeno pitanje može li mladi igrač ostati čvrsto na zemlji. Odjeci kako je u ponašanju "ispravan", na terenu i treningu, i izvan njega, dobar su temelj vjerovanja da mu je to sastavni dio osobnosti i odgoja. Vjerojatno je i takav karakter od velikog utjecaja što je uspio ostvariti senzacionalno brz i kvalitetan iskorak. Sve nas to osnažuje u uvjerenju da, uz uobičajene oscilacije, Petar Sučić neće bitnije poremetiti svoj put od talenta do igrača velike vrijednosti.

Bit će dobrih i manje dobrih dana, ali nekako nam se čini vjerodostojnim teza kako će ovaj momak i po svladavanju tih amplituda biti poseban. Na sreću Dinama i reprezentacije, ali i svoju i bliskog mu okruženja.

Linker
17. listopad 2024 12:22