DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
LUKA IVANUŠEC ZA SN

‘Mi se nikoga ne bojimo! Baš nikoga! Čačić? Došao je i odmah rekao jednu stvar, nakon tog smo uzeli titulu...‘

Veznjak hrvatskog prvaka, jedan od glavnih motora momčadi pred gostovanje na mitskom stadionu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. rujan 2022. 09:13

Luka Ivanušec (23), Dinamov veznjak, jedan je od glavnih kotačića plavog stroja, koji je u dosadašnjem dijelu sezone uglavnom mrvio svoje suparnike i ostvarivao sjajne rezultate. Da, statistika mu baš i nije bajna (samo jedan postignuti pogodak i četiri asistencije u HNL-u), no Ivanušec je više od gole statistike. On doprinosi svojim izvedbama, igrač je koji radi prevagu. Takvi su najbitniji...

Pitamo ga pred utakmicu s Milanom jesu li nakon pobjede nad Chelseajem u Dinamovoj svlačionici svjesni da mogu pobjeđivati i najveće momčadi?

- Bili smo i prije tog trijumfa svjesni da možemo pobjeđivati i najveće momčadi u Europi, da možemo igrati s velikima. Činjenica jest da su te velike momčadi na papiru jače od nas, ali to se mora pokazati na terenu. Dokazali smo već nekoliko puta da smo u stanju biti bolji od jakih, samo što smo u svim tim ogromnim uspjesima uspjeli igrati gotovo savršene utakmice. Morali smo biti koncentrirani i po 98 minuta, kao protiv, recimo, Chelseaja.

image
RONALD GORSIC Cropix

Jesu li danas pobjede Dinama nad velikim momčadima uopće tako velika iznenađenja, senzacije?

- Dobro, pobjeda nad Chelseajem još uvijek je iznenađenje jer takve momčadi su najveći mogući rang nogometa, to je onaj “pot 1” kod ždrijeba. Poput Reala, Barcelone, PSG-a, Bayerna, Manchester Cityja... Međutim, kad pobijedimo one iz “pota 2”, onda to više nije iznenađenje. Sad nakon ždrijeba, radilo se o Europskoj ligi ili Ligi prvaka, već mislimo da je svaka skupina prolazna. Mi smo izgradili veliko ime, veliki renome u nogometu. Sad se logično od Dinama očekuje mnogo.

Nema euforije

Sjećate li se još onih divnih trenutaka protiv Engleza ili ste se posve koncentrirali na Milan i veliku srijedu?

- Gotova je ta priča s Chelseajem. Tri boda su tu, nema euforije, naravno da nismo zaboravili veliki trijumf, ali znamo da nas čeka siloviti, teški okršaj s Milanom. Oni su - top. Gledao sam nekoliko njihovih utakmica, baš ih volim gledati. Posebno sam ih pratio u zadnjem derbiju protiv Intera. Radi se o vrhunskoj momčadi. Moramo biti posve fokusirani ako se danas želimo nečemu nadati. Bez obzira na to što smo mi pobijedili Chelsea, Milan je favorit na San Siru. Mi ćemo uglavnom dobro analizirati Milan, kao što smo to uradili kad su Englezi bili u pitanju, pa ćemo vidjeti gdje ih se može ugroziti.

Je li Chelsea bolji od Milana?

- Kad se pogleda onako na papiru, onda bih rekao - da. Bit će jako zanimljivi okršaji ta dva kluba, baš me zanima kako će završiti. Moje mišljenje jest da se radi o dvije podjednake momčadi, možda bih mrvicu dao prednost Chelseaju. Zapravo, drukčiji su stilovi te dvije velike momčadi.

Kakvu utakmicu možemo danas očekivati na San Siru? Hoće li vas Milan odmah napasti ili će vas ipak respektirati s obzirom na to da ste srušili Chelsea, pa će biti malo oprezniji?

- Milan je svjestan da je favorit u sudaru s Dinamom i da mora odmah krenuti po pobjedu. Imaju velike ambicije, a u 1. kolu Lige prvaka protiv Salzburga su uzeli samo bod, tako da vjerujem da će nas odmah napasti.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Gdje vidite najveću snagu današnjeg Dinama? Što vas može puniti optimizmom pred utakmicu?

- Momčad je u fenomenalnoj koheziji, povezani smo i puni samopouzdanja. Znate što je najvažnije? Mi se nikoga ne plašimo. Nikoga, baš nikoga. Nema više straha. Pokazali smo da sa svima možemo igrati, da ih možemo pobijediti. Tottenham, Sevilla, West Ham, Chelsea... To su naši skalpovi. Nismo se plašili Chelseaja, sad se ne plašimo Milana. Dajemo im ulogu favorita, ali ih se ne bojimo. Mi danas na San Siru idemo uživati. A kad smo rasterećeni, onda smo jako opasni. To je naša velika šansa.

Čačićeva uloga

Jako ste dobro kliknuli s trenerom Čačićem. Pod njegovim vodstvom prošle sezone ste uzeli prvenstvo, ove Superkup, plasirali ste se u Ligu prvaka, pao je Chelsea... Izgubili ste samo jednu utakmicu, onu na gostovanju kod Bodo/Glimta.

- Od onog dana kad je došao Ante Čačić, sve nam je super krenulo. Smirio nas je, odmah nam je rekao da smo najbolji u HNL-u. Tada je bilo upitno osvajanje naslova prošle sezone. Nakon takvog njegovog smirenog stava, mi smo se smirili i uzeli titulu. Jako smo povezani s trenerom, poštujemo njegove zahtjeve, slušamo sve što nam kaže. Također, izvrsno analiziramo protivnike i dobro se pripremamo za svaku utakmicu. Po rezultatima se vidi da je svlačionica jako dobro kliknula s trenerom.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Fascinantna je i ta sinergija s navijačima. Je li vaša generacija ikad imala takvu podršku od navijača kao ove sezone? Mnogo ih ide i u Milano. Što im možete obećati?

- Nismo takvu sjajnu podršku osjetili do prošle sezone, do onog jako izjednačenog prvenstva. Tad je najviše počela ta fenomenalna podrška navijača, došla je do izražaja naša povezanost s navijačima. Imamo fantastične navijače, sjajno nas bodre, jako mi je drago zbog toga. Da samo znate koliko me ljudi pitalo za odlazak u Milano, za ulaznice... Znamo da navijači putuju u Milano jer od nas očekuju dobru utakmicu, da ćemo napraviti neki dobar rezultat. Neću obećati pobjedu, ne mogu obećati ništa, moramo biti ponizni. Ali, obećajem da ćemo dati sve od sebe da napravimo dobar rezultat. Da ih još jednom razveselimo.

Svejedno tko zabije

Kad pitate navijače tko bi mogao biti Dinamov junak utakmice u Milanu, većina bi vjerojatno uprla prstom u Mislava Oršića. Hoće li biti tako?

- Svi znamo kakav je Oršić igrač. I kakve je važne golove u svojoj karijeri dao za Dinamo. Ali, na kraju svega, ipak momčad izbacuje pojedinca. Mi svi moramo biti na top razini da bi iskočio neki pojedinac. Ako momčad ne igra dobro, nema niti junaka. Znam da većina očekuje od Oršića da opet zabije kad stalno zabija i odlučuje. Neka zabije na San Siru bilo tko, samo da mi izvučemo dobar rezultat.

Bi li i neodlučeni rezultat odškrinuo vrata prema prezimljavanju u Europi čak i u Ligi prvaka?

- I da uzmemo bod, čak i da pobijedimo, ne bih se usudio tako nešto prognozirati. Očekuje nas još mnogo izazova. Do samog kraja. Kad me tako nešto pitate, odmah se sjetim Šahtara. Imali smo sve, pa na kraju nismo imali ništa - zaključio je Ivanušec.

Nadam se pozivu za Katar

Nadate li se Svjetskom prvenstvu u Kataru? Ovoga puta ste završili na pretpozivu Zlatka Dalića? Mogu li vas dobre igre u Ligi prvaka vratiti na onaj pravi poziv?

- Nadam se. Ako još dignem formu, sigurno jest da mogu dobiti poziv za reprezentaciju. Neću razmišljati na način da ne mogu. Poziv za nacionalnu vrstu me tjera naprijed. Hoću do Svjetskog prvenstva odigrati dobro i pokušati se nametnuti izborniku. Dat ću sve što mogu. Na kraju ćemo vidjeti. Igram na velikoj sceni, nema veće scene od Lige prvaka. Vjerujem da se s dobrim igrama u Ligi prvaka mogu vratiti na glavni popis i, nadam se, otići u Katar. (do)

IVANUŠEC ZA DINAMO

135 odigranih utakmica

9067 minuta provedenih u igri

20 postignutih pogodaka

17 upisanih asistencija

Linker
19. travanj 2024 17:33