MATIJA DJANJESIC Cropix
OSVOJIO NAVIJAČE

Modri čupavac ne igra na svojoj poziciji, ali naprosto briljira: ‘Svi su mi rekli da ne idem u Dinamo‘

On je polivalentan igrač koji minutažu skuplja većinom na poziciji lijevoga beka.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2022. 07:44

Robert Ljubičić (23), mladić rođen u Beču, stigao je iz Rapida ovog ljeta u Dinamo. Postao je najveće pojačanje Modrih, od prvog trenutka je “modri čupavac” dio udarne jedanaestorice, čovjek za sve europske utakmice. Danas se sastav Ante Čačić ne može zamisliti bez njega. Istina, stigao je kao vezni igrač, ali ga je trenerski šmeker prebacio na poziciju lijevoga beka, koju je odradio - sjajno. Briljirao je, recimo, protiv Chelseaja, bio je po većini komentatora i najbolji igrač Modrih u prošlotjednom srazu sa Salzburgom. Iznimno je zahvalan, polivalentan igrač, kojeg može zamisliti na gotovo svakoj poziciji u momčadi. Rijetki su takvi nogometaši...

- Vidite, mislim da smo prvo poluvrijeme u Salzburgu igrali baš dobro. Imali smo neke polušanse kao i domaćin. Niti u jednom trenutku nisu nas izdominirali. U drugom poluvremenu je bilo slično, malo smo se bili i otvorili, onda je stigao taj jedanaesterac. Ali, na kraju smo imali šansi, Drmić je mogao zabiti, na kraju je i zabio, ali mu je gol poništen - vratio se Ljubičić na utakmicu u Salzburgu.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Mnogi su komentirali utakmicu u stilu da ste igrali previše zatvoreno, da niste dovoljno riskirali. Eto, time se bavio i vaš suigrač Drmić...

- Ma, to je Josip kazao onako emotivno. Uostalom, sve je objasnio. Vidite, gledali smo Salzburg protiv Chelseaja i Milana, jedni i drugi, ti europski velikani, jako su puno izbijali lopte protiv austrijskog prvaka. A mi smo, držim, dobro izlazili kraj tog njihovog jakog visokog presinga. Mislim da je sve u svemu bilo dobro, ali je, eto, presudio taj jedanaesterac.

Pametan rizik

Kako se protiv Salzburga postaviti u utorak? Logično je očekivati veći rizik kad je Dinamo u pitanju, ali Salzburg može itekako biti nezgodan u kontranapadima, puni su energije, mladi, brzi...

- Ne bavim se ja taktikom, nego naš trener. No, moje je mišljenje, kad već pitate, da opet moramo igrati oprezno jer oni su vrlo jaki u tranziciji igre. Držim da moramo pametno, lukavo čekati, probati po oduzetoj lopti odigrati prema naprijed, dobro izlaziti iz tog njihovog presinga. Naravno, nemojte me krivo shvatiti, nećemo mi igrati “na nulu”, mi moramo krenuti po pobjedu, ovo nam je iznimno važna, vjerojatno i najvažnija utakmica u Ligi prvaka. No, to ne znači da moramo srljati, jurišati ofenzivno pod svaku cijenu, pa da onda njima ostane prostor za kontre. Salzburg ima brze igrače, oni takvu igru suparnika itekako mogu dobro iskoristiti. Jasno jest da ćemo morati i nešto riskirati, krenuti više na njihovu polovicu, završavati akcije s više igrača u njihovom šesnaestercu, ali taj rizik mora biti kontroliran, morat ćemjo, da se tako izrazim, pametno riskirati.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Ljubičić o Salzburgu ima jako visoko mišljenje...

- Salzburg osim kapetana Andresa Ulmera u svojoj momčadi ima zaista jako puno iznimno potentnih mladih igrača. Međutim, mi imamo iskusnije igrače koji su odigrali veliku broj velikih europskih ogleda. To može biti naša prednost, ali isto tako taj mladi Salzburg ima jako puno energije. Igraju isti sustav igre već godinama.

Bolje nego sam mislio

Koliki će za Dinamo biti problem taj njihov moćni visoki presing? U Red Bull Areni bilo je zbog njega i nekih nesigurnosti u vašoj obrani?

- Znam dobro Salzburg, kao igrač St. Pöltena i Rapida igrao sam mnogo utakmica protiv njih. Od malih nogu igrači Salzburga prakticiraju taj visoki presing. Kad se dogodi da ga u nekim trenucima igra kompletna momčad, onda je zaista teško izaći s loptom. To je njihov trademark, ali sam siguran da ćemo mi naći načina da pobijedimo i taj presing.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Pitamo ga koliko je zadovoljan s ovime što je dosad pokazao u Dinamu? Je li očekivao tako nešto, je li zamišljao da će odmah biti dio prve postave, da će dobivati toliko komplimenata za svoje prezentacije?

- U Dinamu mi je bolje nego što sam mogao zamisliti! Znate, kad sam dolazio iz Rapida u Dinamo, mnogi austrijski mediji su pisali da mi Dinamo i nije možda najbolji izbor. Ali, ja sam siguran da sam napravio najbolji izbor u karijeri.

Pravi izbor

Zašto su austrijski mediji pisali da vam Dinamo nije najbolji izbor?

- Znate kako je to u Austriji... Jako oni cijene hrvatsku reprezentaciju, ali klubove baš toliko i ne, pa niti Dinamo, bez obzira na sve rezultate koje je naš klub postigao. Ne pitajte, ne znam zašto je tome tako. No, na kraju sam svima pokazao da je Dinamo bio moj pravi izbor. Ušli smo u Ligu prvaka. Znali smo svi da je to moguće i, eto, stiglo je.

Došli ste kao vezni igrač, a završili ste na lijevom beku. Vjerojatno niste očekivali takav rasplet?

- Hvala Bogu, igrao sam sve europske utakmice, to mi je najbitnije. Kad sam dolazio u Dinamo, znao sam da mi neće biti lako jer sam vidio kakve igrače imam kao konkurente u veznoj liniji. Trener mi je kazao da bih mogao igrati lijevog beka. I dobro mi ide, baš sam zadovoljan.

Nakon one sjajne predstave protiv Chelseaja, rekli smo mu da nikad više neće u veznu liniju s obzirom na to kako dobro igra na lijevom beku. Samo se nasmijao. Jučer isto..

- To je sve na treneru, njega trebate pitati.

Očekujete li ipak da ćete dobiti priliku i u veznoj liniji?

- Naravno da očekujem. Na treninzima često igram u veznoj liniji. Trener želi da ostanem u formi kad se radi o igri u sredini terena. Recimo, igrao sam u Hrvatskom kupu u vezi, vjerojatno ću i neke utakmice u prvenstvu.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Jeste li vi “šestica” ili “osmica”?

- Više sam “osmica”. Recimo, ja sam igrač “box to box”. Nogomet se jako promijenio. Ne igra se više s tom klasičnom “desetkom”. Rekao bih da se u ovom modernom nogometu “osmica” više pretvara u “desetku”. To je, mislim, najbolja pozicija za mene.

Novo vrijeme

Očekuje veliku podršku navijača u uzvratu protiv Salzburga.

- Naši navijači su sjajni. Kako su nas samo bodrili protiv Chelseaja, Milana, Salzburga... U Milanu i Salzburgu su se više čuli naši navijači nego domaći. Osjećao sam se kao da igram u Maksimiru. Znam da će u utorak biti ludnica u Maksimiru, da ćemo imati ogromnu podršku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Ljubičić će zaključiti...

- Mi svi vjerujemo da ćemo igrati proljeće u Europi, bila to Europska liga ili Liga prvaka. Kad je obavljen ždrijeb svi su govorili da ćemo se mi i Salzburg boriti za treće mjesto. Vidite, sad su karte drukčije promiješane. Salzburg i Dinamo su pokazali da mogu i protiv Chelseaja i Milana. Prije, recimo, deset godina o tome se teško moglo razmišljati. Danas Dinamu nije samo uspjeh igrati u skupini. Danas Dinamo može razmišljati da prođe svaku skupinu - podvukao je mladi Bečanin.

Ne mogu znati hoće li pozivnica doći iz Hrvatske ili Austrije, ali naravno da želim biti reprezentativac

Vaš dvije godine stariji brat Dejan igra u Bundesligi, u Kölnu. Što vam on kaže?

- Svaki dan se čujemo, razgovaramo. Klasika... Drago mi je zbog njega, odlično mu ide, zabio je dosta golova. Sad su izgubili od Partizana u Konferencijskoj ligi, ali rotirali su sastav jer su imali derbi u Dortmundu, a jučer su imali derbi protiv Borussije iz Mönchengladbacha.

Nego, brat vam igra za reprezentaciju Austrije. Vi ste dobili pretpoziv. Ali, vi ste svojedobno igrali za mlade hrvatske reprezentacije... Pada li vam napamet da biste možda mogli dobiti poziv A selekcije Hrvatske? Igrali ste za U-21 selekciju Austrije, možete za seniorsku vrstu Hrvatske?

- Vidite, moje je igrati najbolje što mogu u Dinamu. Želim svojom igrom zaslužiti poziv ili Hrvatske ili Austrije. Naravno da želim biti reprezentativac jer velika je stvar biti reprezentativac. Ne mogu, naravno, kazati s koje adrese će stići poziv i hoće li uopće stići. Ali, igrao sam za mlade hrvatske reprezentacije U-19 i U-20, ali nisam dobio poziv za selekciju U-21, u međuvremenu sam dobio poziv za Austriju U-21, pa sam se odazvao. Ali da, Hrvatska me prva zvala, bio sam presretan zbog toga. Nisam razmišljao o tome hoću li igrati za Hrvatsku, naravno, odmah sam s velikom srećom prihvatio. No, kažem, kad je izostao poziv za U-21, mislio sam da me neće zvati...

Pa, vidite, on to nije rekao, ali kad je dobio poziv za hrvatske mlade selekcije, odabrao je - Hrvatsku. Stoga, slijedom logike... HNS je često u svoje redove dovodio igrače iz dijaspore, nekako nam se čini da ne bi valjalo propustiti Ljubičića. (do)

Baturina nas je baš spašavao

Tko mu je najbolji igrač u Dinamu, s kime se najviše druži?

- Najviše se družim s Josipom Drmićem. Malo pričamo na njemačkom, malo na hrvatskom, ha, ha, ha... Najbolji igrač Dinama? Kad sam došao, baš sam se iznenadio koliko sjajnih igrača ima Dinamo. Teško je sad i nezahvalno nekoga isticati, ali Ademi, Mišić, Petković, Oršić, Livaković...Sve su to klase. Mladi Martin Baturina je ogromna budućnost Dinama i hrvatske reprezentacije. Protiv Hajduka i u nekim utakmicama kvalifikacija baš nas je spasio. (do)

Trkački i tjelesno austrijska liga je jača od HNL-a, ali ne i tehnički

Kako bi usporedio HNL i austrijsku ligu?

- Trkački i tjelesno je austrijska liga ipak jača, ali igrački je jača hrvatska liga. HNL je mnogo jači u tehničkom smislu, recimo, preferira se nogomet kao, recimo, u Španjolskoj, dok se u Austriji forsira njemački nogomet.

Jesu li Dinamo i Salzburg praktički isti kad se radi o nacionalnim prvenstvima, daleko su iznad ostalih?

- Dinamo duže dominira u Hrvatskoj, Salzburg zadnjih deset godina u Austriji. Ali, ista je priča, očekuje se da Dinamo i Salzburg pobijede u svakoj utakmici u domaćem prvenstvu. Ako se neka utakmica ne pobijedi, odmah nogometni narod nije zadovoljan. (do)

LJUBIČIĆEVI KLUBOVI

SKN St. Pölten (Austrija)

Rapid Beč (Austrija)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

UČINAK U LIGI PRVAKA

Odigrane utakmice 3

Ukupno minuta 270

Minuta po utakmici 90

Udaraca po utakmici 0,7

Dodiri s loptom po utakmici 79

Ključna dodavanja po utakmici 0,3

Točna dodavanja po utakmici 36,7 (76%)

Točna dodavanja na svojoj polovici 18,3 (73%)

Točna dodavanja na tuđoj polovici18,3 (74%)

Točne duge lopte 2,3 (58%)

Točno prebačenih paseva 3,7 (50%)

Presijecanja po utakmici 0,7

Oduzete lopte po utakmici 2,3

Otklonjene opasnosti po utakmici 1,3

Uspješni driblinzi 1,0 (43%)

Ukupni osvojeni dueli 6,3 (50%)

Osvojeni dueli na tlu 5,0 (45%)

Osvojeni zračni dueli 1,3 (80%)

Posjeda izgubljeno 20, 3

Učinjeni prekršaji 1,7

Pretrpljeni prekršaji 1,7

Napomena: statistika Sofascore

23

godine u srpnju je proslavio mladi Robert Ljubičić

3,0

milijuna eura dao je Dinamo za Ljubičića bečkom Rapidu

19

utakmica odigrao je Ljubičić za Dinamo i ima dva asista

Linker
28. travanj 2024 04:34