PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
IZVANSERIJSKI TALENT

Modri dragulj ‘razbio‘ suparnika! U Hrvatskoj baš nemamo takvih, je li napokon trenutak da mu i Čačić da priliku?

Izdominirao je Latvijce, zabio je dva gola, a na njemu su napravljena i dva 11-erca
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. veljača 2023. 06:02

Gabrijel Rukavina (19) ljetos je na stolu imao nekoliko vrlo unosnih inozemnih ponuda. Posebno je primamljiva bila iz Salzburga, moćni Red Bull ga je podcrtao kao igrača svjetskog potencijala. Obitelj Rukavina - Gabrijelov otac Tomislav bio je sjajan igrač, a do nedavno i izbornik U17 reprezentacije - na koncu je izabrala ostanak u Maksimiru. U Dinamu je imao sve što treba da stasa u pravog igrača. Uz obećanja da će brzo dobiti šansu u momčadi Ante Čačića.

Pola godine kasnije Rukavina još uvijek čeka na debi. Ništa strašno za igrača koji je tek napunio 19 godina, ali ipak čudno za takvog talenta. Rukavina je izvanredno brz i okomit igrač, sjajnog driblinga i realizacije. Ne vjerujemo da je u HNL-u itko brži od njega, nije ga Red Bull slučajno tako žarko želio dovesti. Neupitno izvanserijski talent.

Maksimirski put mladog Gabrijela nije baš uobičajen. Ljetos je nakon priprema s prvom momčadi, na kojima je pokupio pregršt pohvala i suigrača i stručnjaka, pa i samog Čačića, završio među juniorima. I to ne bi bilo tako čudno da sezonu ranije Rukavina nije odigrao 27 seniorskih utakmica za Dinamo II u drugoligaškom društvu. Zabio je i četiri gola. Ne možemo se sjetiti igrača koji je godinu dana uspješno igrao seniorski nogomet da bi bio vraćen među juniore. Posudba bi, ako već ne može do minuta u Dinamu, bila puno logičniji izbor.

Ove ga je zime Čačić ponovno vodio na pripreme, te ga je ovaj put ostavio u kadru. Dinamo je u međuvremenu ostao bez dva ljevokrilna napadača, Mislava Oršića, te Antonija Marina koji je otišao u Rijeku na posudbu. Što je automatski otvorilo veliki prostor za Rukavinu.

Međutim, u četiri proljetna kola Rukavina još nije dobio ni minute. U redu ispred njega bili su Špikić, Ivanušec i Bočkaj. Redom renomirani igrači, daleko iskusniji, ali zar se nije mogla pronaći pokoja minuta i za tog Rukavinu o čijem talentu slušamo već tri godine? K tome, Ivanušec i Bočkaj nisu krilni igrači.

U srijedu je Rukavina napokon zaigrao, ali ne za Dinamo nego za U19 reprezentaciju. U prijateljskoj utakmici naši su nadvisili mlade kolege iz Latvije (4:1), a Rukavina je izdominirao utakmicom. Zabio je dva gola, a na njemu su napravljena i dva 11-erca. Praktički su sva četiri gola "njegova". Latvijci mu nisu mogli ništa, premda je zadnju utakmicu odigrao još u studenom za Dinamove juniore, pa siugrno nije u punoj formi.

Razumijemo važnost bodova u svakoj prvenstvenoj utakmici, ali ako Lokomotiva može u drugom poluvremenu napadati Dinamo s mladićima od 18 godina, gdje je problem da i Rukavina s 19 dobije barem nekakvu priliku? Napokon, nitko se na njegovoj poziciji ni izbliza nije nametnuo kao Oršićev nasljednik, a Gabrijel ima baš sve da bude taj.

Hoće li sjajan učinak protiv Latvijaca "omekšati" Čačića da napokon vidimo i Gabrijela Rukavinu na seniorskoj sceni? Ono što smo vidjeli u drugoligaškim i juniorskim utakmicama izgledalo je jako obećavajuće. Nemamo baš u Hrvatskoj igrača koji takvom lakoćom i brzinom napadaju dubinu. Takvi nam zlata vrijede...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Zbog čega je Hajduk gubitnik zimskog prijelaznog roka? Kakva pojačanja su Splićani trebali dovesti? Je li Dinamo pogodio s dovođenjem pojačanja iz Istre? Tko će slaviti na utakmicama 22. kola SuperSport HNL? Odgovore na ta i ostala pitanja oko domaćeg nogometa saznajte u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 20:29