Marko Tolić

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
ŠIRINA JE TU

Modri imaju veliku prednost u odnosu na konkurente: Može li ‘petorka s klupe‘ odvesti Dinamo do titule?

Trener Kopić do sad nije previše posezao za njima, a u svakom drugom HNL-klubu bili bi prvotimci.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. ožujak 2022. 09:08

Dinamo ima najširi kadar... Igrači koji u Dinamu sjede na klupi u ostalim bi HNL klubovima bili neupitni prvotimci... Kvaliteta koju u momčadi ima Željko Kopić još je uvijek iznad razine ostalih konkurenata u borbi za naslov i ta bi kvaliteta trebala presuditi... To su neke od teza koje se povlače u raznim raspravama, anketama, mišljenjima stručnjaka kad se govori o tome tko bi na kraju mogao postati prvak.

Činjenica jest da dosad Željko Kopić nije pretjerano koristio tu širinu, on je standardizirao momčad, udarnih 11, u tu se postavu upadalo tek ako su se ispriječile ozljede ili kartoni. Međutim, sila je natjerala Kopića da posegne za pričuvama, da pogleda koga ima na klupi i unese u momčad nove snage. Ozljede, prije svih Ivanušeca i Ademija, otvorile su vrata nekim igračima koji su dosad bili u drugom planu. Pa su protiv Seville priliku, veću no što bi dobili da su svi zdravi, imali Marko Tolić, Marko Bulat i Dario Špikić. Prvi je krenuo kao starter, druga dvojica ušli su s klupe, kao Luka Menalo, koji je tijekom sezone ipak igrao nešto više. I svi oni donijeli su nešto dobro, energiju, brži protok lopte, neugodnost pred gol Andalužana. Oni su bili pozitivna priča te utakmice u kojoj je Dinamo pobijedio, iako nije prošao. A onda je od svih njih u Osijeku opet zaigrao samo Marko Tolić, u prvih 11, dok je Marko Bulat ušao s klupe. I nikome nije bilo jasno zašto Kopić ponovno nije dao šansu Špikiću i Menalu, ali i Mahiru Emreliju koji još čeka prve minute u HNL-u, protiv Seville je ušao u obje utakmice.

U svakom slučaju do kraja sezone Kopić će morati više posezati za svojih pet igrača s klupe, oni bi mogli biti važni aduti u lovu na novi naslov prvaka. Već od utakmice sa Šibenikom u subotu. Iako su zajedno odigrali tek nešto više od 3000 minuta (3119 minuta), dok je, recimo, samo Josip Mišić odigrao 2825 minuta, a zabili samo osam golova, koliko su zajedno zabili veznjaci Ivanušec i Ademi, Kopić im, jednostavno, u potrazi za ovim pobjedničkim nizom, raznovrsnosti i opasnostima u napadu, mora dati više minuta i povjerenja.

image

Marko Bulat

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix


LUKA MENALO
Najveća enigma Dinamova proljeća. Igrač koji je bio odličan na pripremama, potpuno je ispao iz momčadi, odigrao je tek zadnjih 15-ak minuta protiv Seville u Zagrebu i bio je solidan. Onda u Osijeku - opet ništa! Zabio je pet golova ove sezone, u HNL-u sigurno može biti važna poluga, Kopić mu je, kako čujemo, obećao bolji status i više minuta u završnici sezone, mogao bi biti 'osvježenje' u utakmicama koje su pred Modrima.

MARKO TOLIĆ
Spojio je dvije utakmice kao starter, protiv Seville i Osijeka, što je tek drugi put otkad je u Dinamu. Uvijek nekim potezom oduševi, podigne publiku na noge, ali mu nedostaje kontinuitet da takvo što stalno ponavlja. Ove sezone odigrao je samo 482 minute za Modre, zato nitko i ne može još reći je li igrač za ozbiljne utakmice ili nije. Vjerojatno ćemo to konačno spoznati do kraja sezone. Može jednim potezom riješiti susret, trebat će to Dinamu.

MARKO BULAT
Godinu dana je Dinamov igrač, od početka sezone u Maksimiru i, kao i kod Tolića, još nitko ne može zaključiti koji su mu dometi, jer igrao je premalo i prerijetko da bi se donio konačan sud. No, uvijek kad je na terenu Bulat donosi nešto, protiv Seville je pokazao da i na toj razini ima štogod reći, a demonstrirao je već da je specijalist za prekid i dalekometne udarce. Ukupno dosad 758 minuta na travnjaku, dakle, niti devet čitavih utakmica... S obzirom da u veznom redu nedostaje igrača, morat će mu Kopić više vjerovati.

DARIO ŠPIKIĆ
Nastupom protiv Seville i on je promijenio svoju perspektivu i uvjerio sve da ima kvalitetu za Dinamo, samo mu treba kontinuitet. Pa je onda također nejasno zašto u Osijeku opet nije bio u Kopićevu planu. Može biti važna opcija na desnoj strani, a ulascima u sredinu i probojima s krila može 'slomiti' i čvrste obrambene bedeme. Zasad je zabio tek Hrvatskom dragovoljcu, samo pet puta bio je starter, jednom odigrao 90 minuta. Premalo za dokazivanje.

MAHIR EMRELI
Znatiželjni smo vidjeti koliko može Azer. Nije još potpuno spreman, zato ga Kopić, tako kaže, nije još previše koristio, no kako prolaze treninzi i dolaze važne utakmice logično je očekivati da će Emreli imati minutažu i prilike. Dinamo traži još nekoga tko će se pridružiti Oršiću strijelcu, ostali napadači dosad nisu bili u prevelikoj golgeterskoj formi. Očekuje se da bude novo, jako oružje u preostalim utakmicama u borbi za naslov, možda baš bude i prevaga.

To je tih pet aduta koje Kopić još ima u aktulnom kadru i koji bi trebali donijeti pomake u Dinamovoj igri i pobjede, zamijeniti one kojih nema. Protiv Šibenika ćemo vidjeti razmišlja li tako i Kopić, ili će nastaviti više vjerovati istim igračima kao i dosad.

UČINAK OVE SEZONE

Marko Bulat - 21 utakmica, 1 gol, 1 asistencija, 758 minuta
Marko Tolić - 20 utakmica, 2 gola, 482 minute
Dario Špikić - 20 utakmica, 1 gol, 723 minute
Luka Menalo - 30 utakmica, 5 golova, 2 asistencije, 1095 minuta
Mahir Emreli - 2 utakmice, 61 minuta

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:06