DAMIR KRAJAČ/Cropix
MAKSIMIRSKI RPG

Modri su dobili boljeg beka od Moharramija? Hrvatski još ne zna, ali o nogometu je ponešto naučio

Uz korektnu defenzivnu igru, vrlo je solidan i u napadačkim akcijama
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. ožujak 2024. 11:11

Po prvi puta, otkako je 7. veljače potpisao dvogodišnji ugovor s Dinamom, Ronaël Julien Pierre-Gabriel odigrao je za "modre" svih 90 minuta. Tako je ovaj 25-godišnji Parižanin, podrijetlom s Martinika, u tri nastupa za "modre" odradio sveukupno 175 minuta.

Možda je vrijeme njegove prezentacije prekratko za decidiran stav, ali je dostatno za prve dojmove. Ono što je razvidno - "na prvu loptu", Pierre-Gabriel je nedvojbeno školovan igrač. Već u startu moguće je detektirati njegove komparativne prednosti u odnosu na trenutačno ozlijeđenog Sadegha Moharramija. Iranski je reprezentativac od početka ostavljao dojam krilnog igrača, koji se slučajno zatekao na poziciji desnog beka. Ali i igrač koji svoje taktičko-tehničke manjkavosti kompenzira fanatičnom borbenošću. Uz konstataciju da je, u nogometnom smislu, "Moha" značajno napredovao u posljednjih šest sezona, koliko je već u Maksimiru.

Pierre-Gabriel je u Kup ogledu protiv Gorice potvrdio reputaciju desnog beka (u njegovom CV-u stoji podatak da može odigrati na svim pozicijama u zadnjoj liniji), koji bi u kontekstu HNL-a trebao predstavljati pojačanje za Dinamo. Konačno, francuski branič ima 124 nastupa u Ligue 1 (Brest, St. Etienne, Strasbourg, Nantes, Monaco), te po osam u njemačkoj Bundesligi (Mainz) i španjolskoj La Ligi (Español).

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Tijekom prvog poluvremena Pierre-Gabriel je vrlo dobro iskontrolirao Josipa Mitrovića (kojemu se u povremenim napadačkim avanturama znao pridodati i Mateo Leš). Stoga je gostujući trener Dinko Jeličić u nastavku utakmice svog "najživljeg" igrača prebacio na kontra stranu, a Francuzu je "pripao" Gabriel Rukavina, Dinamov igrač na privremenom radu u Turopolju.

Pierre-Gabriel još ne zna hrvatski jezik, ali je o nogometu ponešto naučio. Protiv Gorice je nekoliko puta dobio "po pedali", a najkonkretnije ga je prizemljio Rukavina u 50. minuti utakmice (zbog čega je dobio i javnu opomenu). Ronaël, bienvenue à HNL!

Uz korektnu defenzivnu igru, Francuz je vrlo solidan i u napadačkim akcijama. Nakon njegovih centaršuteva nije potrebno lopte skupljati po tribinama (što je prispodobivo "bekovima")... Utisak je da se došljak dobro snašao i u maksimirskoj svlačionici, što zapravo i nije problem budući da trenutačno većina Dinamovih stopera govori njegovim materinjim jezikom. Za očekivati je da će u Pierre-Gabrielu, trener "modrih" Sergej Jakirović dobiti važan adut za rotaciju.

U svezi novopridošlog Francuza preostala je tek jedna dilema: ima li Pierre-Gabriel 90 minuta "u nogama"? Kao da je potkraj utakmice bio na rezervi s energijom, a posljedično i s koncentracijom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. rujan 2024 10:02