ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
PRIZNATE POGREŠKE

Modri su teško oštećeni u dvije utakmice ove sezone: ‘Dinamova je publika razmažena. Kao i Realova...‘

Nova pobjeda u igri koja odudara od Dinamovog DNK, ali Komisija za suce priznala veliku pogrešku
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. ožujak 2022. 07:41

Komisija nogometnih sudaca HNS-a objavila je u ponedjeljak svoju tjednu analizu suđenja u HNL-u. I u 28. kolu izdvojio je "žiri" samo jednu situaciju, onu iz Koprivnice. Službeno, ona glasi ovako:

"Glavni sudac: Mario Zebec. Pomoćni suci: Bojan Zobenica i Goran Perica. VAR sudac: Dario Kulušić.

9. minuta: Neočekivana intervencija VAR suca kako se radi o kažnjivom zaleđu u začetku napadačke akcije koja rezultira postizanjem pogotka GNK Dinamo. VAR sudac i tehničar nakon pogrešne primjene VAR tehnologije daju krivu informaciju sucu utakmice, koji ne priznaje pogodak. Analizom rada VAR suca i tehničara utvrdili smo kako je pogrešna primjena VAR tehnologije uzrokovala potpuno krivu sliku predmetne situacije, te rezultirala nepriznavanjem ispravno postignutog pogotka za GNK Dinamo."

Srećom po Dinamo i suce, utakmica je završila pobjedom Modrih pa taj teški gaf nije utjecao na podjelu bodova, ali jest na ukupni dojam javnosti i Dinamovih navijača. Jer, s tih 0:1 na kraju susreta Kopić je pojačao tezu o njegovu defenzivnom i pragmatičnom nogometu, koji odudara od Dinamovog DNK, željnog napadačkih akcija i efikasnosti.

- Nadam se da ćemo biti prvi. Dinamo je izgubio dva-tri važna igrača, Majera, Gvardiola, Jakića, zato nije lako. Nisu dovedene adekvatne zamjene, međutim, Dinamo je i dalje prvi i vjerujem da će tako i završiti - kazao nam je Marko Mlinarić.

image

Marijan Vlak i Marko Mlinarić

RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Bili smo na eventu vezanom za '82., generaciju koja je lomila suparnike u prvih pola sata, Zvezdi su zabili tri komada. Ovaj Dinamo rijetko kome zabija tolika, jesu li bodovi dosta, ili treba poboljšati i dojam?

- Broje se bodovi, naravno, ali Dinamova je publika razmažena. Kao i Realova, Barcelonina... Žele i atrakciju i pobjedu i prvo mjesto. Kažem, dosta je tu mladih igrača, dosta je i novih, potrebno je vrijeme da se to ukomponira - tvrdi Mlinarić.

Kopić, dakle, lebdi između potrebe za pobjedama i potrebe za dojmom. Atrakcijom, kako bi rekao Mlinka. No, da je priznat taj pogodak Petkovića, da su dečki u VAR sobi povlačili "prave lajne", bio bi i ukupni dojam uvjerljiviji. Bilo bi to 2:0 nakon 20-ak minuta, baš kao 1982. Pa bi možda i razmažena publika bila zadovoljna.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Inače, ovo je drugo zaleđe zbog kojega je Dinamu neopravdano poništen gol ove sezone. U utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca, kod 0:0 poništen je gol Komnena Andrića, zbog, opet nepostojećeg, zaleđa Oršića. Tada je pomoćni sudac podigao zastavicu, akcija je prekinuta koju sekundu prije no što je Andrić zabio i tu VAR i nije mogao reagirati, ali je naknadna analiza pokazala da nije bilo nedozvoljene pozicije. Ima sudačkih grešaka i ima "Grešaka".

Ove dvije spadaju u drugu kategoriju, to su baš gafovi, veliki propusti i protokola i samih sudaca. U obje utakmice na kraju je Dinamo slavio (protiv HD-a 2:0) pa nema posljedica, ali moglo ih je biti, tada bi to bio pravi skandal.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 00:18