Luka Modrić i Martin Baturina

 FOTO: Cropix, ILUSTRACIJA: SN
STVARANJE LIDERA

Modrić je kralj, a sad imamo i princa hrvatskog nogometa? ‘Postat će velik igrač, možda i nositelj igre Vatrenih‘

Nogometnim eterom sve se češće postavlja pitanje rađa li se u sjeni Velikog Luke novi Luka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. travanj 2023. 22:06

Luka Modrić je kralj, a je li Martin Baturina princ hrvatske nogometne dinastije? Prije 17 godina Modrića smo usporedili s Johanom Cruyffom jer bio je toliko jedinstven igrač za naše prostore, nešto drugo u odnosu na korifeje veznog reda Vatrenih Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog i Aljošu Asanovića, da smo u Nizozemcu našli najveću sličnost. Ne samo fizičku. U nekoj dalekoj prošlosti Modrićeve preteče bili su Zlatko Čajkovski i Željko Perušić, ali nikad tako grandioznih dometa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nogometni stručnjaci i novinari iz mnogih zemalja pitaju Hrvate - imate li nasljednika Luke Modrića? To se dogodilo nedavno i Davoru Šukeru na turskoj televiziji u Bursi. Nije spominjao imena, ali izrazio je vjeru da će talenata biti. Za većinu taj je upit retorički jer misle - nećete ga tako skoro vidjeti! Ne računajući već renomiranog Matea Kovačića, koji ima svoje ime i rejting. Međutim, Martin Baturina u Dinamu poput Modrića nosi desetku na dresu, a kao dirigent na terenu plemenita kova već sada ističe kandidaturu da s vremenom u reprezentaciji uskoči u njegove kopačke. Potvrdio je to još jednom odličnom igrom u subotu protiv Slavena Belupa. Toliko je “zaludio” statistiku SofaScorea da mu je izbacila ocjenu 9,1.

Rast u sjeni

Rađa li se u sjeni Velikog Luke novi Luka ili je to pretjerana ocjena? Dosegne li ga 70-80 posto, bit će briljantno. Baturini je ovo prva prava prvoligaška sezona, postigao je u HNL-u pet golova, ima osam asistencija i jedan izboreni kazneni udarac sedam kola do kraja. Osim toga i po jedan namješten pogodak u Europi i Kupu u 2500 minuta igre. Modriću je ekvivalent bila etapa 2005./06, iako je već ranije prošao posudbe u Zrinjskom i Interu, te proljeće “lige za bedaka” u Maksimiru. Tada je upisao u HNL-u osam golova i deset dodavanja za pogodak, uz jedan izboreni jedanaesterac za 2683 minute na terenu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kakav je Luka Modrić bio te 2005./06, kad je imao 20 godina, a kakav je Baturina danas kad je praktično jednako star, iako Martin pet mjeseci “kasni” jer Luka je rođen u rujnu, a on u toj paraleli sljedeće veljače. Što ih spaja, a što čini različitima? Koliki su Baturini dometi u komparaciji s negdašnjom plavom desetkom, sada asom Reala i kapetanom Vatrenih?

Dižu svoje momčadi

Modrićev trener u Dinamu tada je bio pokojni Josip Kuže, a pomoćnici Džemal Mustedanagić i Tomislav Obradović. Njih dvojica odgovaraju:

- I Modrić i Baturina su po prirodi “osmice”, veznjaci koji pred sobom imaju cijelu igru, sjajan pregled, ideju i vrhunska rješenja. Baturina će postati veliki igrač. Nije od tipova koji se zaljube sami u sebe. Bez obzira na pohvale koje stižu i zaslužuje ih igrama, čini mi se da ih shvaća kao dodatan motiv za daljnji rad i uspjeh. I Modrić i Baturina su majstori koji mijenjaju ritam igre, nositelji su ekipe koju dižu na višu razinu. Istina, u Luku se te 2005. godine nije baš puno vjerovalo kad smo došli Kuže, Tomo i ja.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Razlika među njima jest što je Luka bio agresivniji, dok je Martin baš profinjen igrač, nema tu silinu na terenu kao Modrić. On je 90 minuta permanentno bio u akciji, prijetio suparniku - kazao nam je Mustedanagić.

Tomislav Obradović ponudio je svoje viđenje:

- Baturina je kao i Modrić veznjak koji odlično vidi igru i veliki je kandidat da nakon Lukina oproštaja, zajedno s Kovačićem, bude nositelj igre u veznom redu Vatrenih i Modrićev nasljednik. No, između Modrića i Baturina postoji bitna razlika, nešto u čemu su totalno drugačiji. Modrić je puno okretniji i motoričniji, uz njega igra cijela momčad, a Baturina više ima intenciju ulaska u završnicu, te je u većoj mjeri individualac. Obojica imaju puno dodira s loptom, ali ne rade to jednako. Baturina je tehnički možda čak bolji od Modrića, finiji je na lopti. Mislim da bi odlično funkcionirali skupa, kao što bi i Baturina i Kovačić izvrsno djelovali u paru. Baturina ima veću naviku od njih dvojice dolaziti bez lopte pred gol. Očekujem da će po sezoni zabijati desetak do petnaest pogodaka, no nema Modrićevu agresivnost.

Može li je podignuti?

- Malo može. Luku komplimenti nisu uspavali, po svemu što znam neće ni Martina - odgovorio je Mustedanagić.

Obradović ne vjeruje u to:

- Agresivnost mu ne možeš dati, s time se rađaš. Puno je mekši, što mu je najveći nedostatak. Igraču kao trener možeš povećati izdržljivost, popraviti tehniku, pojačati snagu... ali agresivnost ima kakvu ima. To je stvar karaktera, ili si takav ili nisi.

Dojam dobrice

Vidjeli smo i kod Baturine da u nekim trenucima zna biti agresivniji, koliko točno može u tom smislu još će pokazati...

- Više mi djeluje kao dobrica, dok je Luka pravi natjecatelj. Baturina me podsjeća na Rakitića - dodao je Obradović.

Koliko Baturina može napraviti u odnosu na Modrića?

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

- U nogometu je puno zamki, nije ih lagano sve preskočiti. Nadam se da će uspjeti, upravo zbog ponašanja i odnosa prema igri. Mora znati da je za to potrebno mnogo ulaganja i odricanja, ali mislim da je on takav tip, zaljubljenik u nogomet - kaže Mustedanagić.

Kapacitet postoji

Obradović je dao svoju recenziju:

- Sigurno će napraviti dobru karijeru, a o puno stvari ovisi koliko veliku. Neke okolnosti mu se moraju poklopiti. Ima kapacitet učiniti puno. Ode li iz Dinama u pravi klub koji će mu biti podrška, morao bi uspjeti. To što sam rekao da nema agresivnost poput Luke samo je jedan element. Igrač može biti jako odličan sa svim drugim vrlinama.

image
JEWEL SAMAD Afp

Baturna je produžio ugovor s Dinamom, ali postoje priče o zanimanju velikih klubova poput Arsenala. No, trebao bi ostati barem još jednu sezonu da dodatno sazrije. Džemal Mustedanagić kaže:

- Kad igrač mlad ode van krhak je, vjerujem da će odabrati pravi put. Veliko je zanimanje za njega, on to zaslužuje. Kvalitetu ima, pametno je treba dovesti do vrha. Nije dobro ni kad ga mediji previše hvale, no to ga nije uljuljkalo. Na pravom je putu.

Tomislav Obradović pritom poprilično jednako razmišlja:

- Trebao bi ostati još sljedeće sezone u Dinamu, bilo bi dobro kad bi Modri ušli u Ligu prvaka, stekao bi dodatno iskustvo na najvišoj razini. Teško se vani probijati, moraš doći kao gotov igrač. Nitko te neće uzeti ako te mora učiti, odmah očekuju da budeš pojačanje.

O Baturininoj potencijalnoj ulozi nasljednika u nacionalnoj vrsti Mustedanagić je rekao.

- Nasljednik je u Dinamu i sve vodi prema tome da jednog dana bude i nositelj igre hrvatske reprezentacije, no glavna je poruka – što si bolji, moraš još više raditi! Tako se ponašao Modrić, i tada kad je imao 20 godina, i sada, tako mora i Baturina. Jako je dobro za njega što mu je trener Igor Bišćan, a šef u klubu Dario Šimić, oni su obojica radom i odricanjem puno toga postigli i sve prošli. Pazite, Bišćan je u U-19 ekipi Dinama bio u drugoj postavi, a kasnije je igrao u Liverpoolu. Vjerujem da mu je i otac Mate dobar savjetnik.

Obradović za kraj:

- Kovačić, ali i Baturina, trebali bi se nametnuti da nakon odlaska Modrića budu vođe momčadi. Modrić se nije nametnuo samo igrom nego i osobnošću, kod Baturine ćemo tek vidjeti je li takav karakter. Za Modrića je pravilo što je utakmica teža, on je bolji. Baturina će imati svoj drugačiji put, ali opet dobar za momčad.

Hoće li stići zaigrati?

Baturina tek treba debitirati za A vrstu, pretpostavljamo da će to biti ujesen jer da ide na Ligu nacija i sjedi na klupu, tik pred Euro mladih, vjerojatno nije najpametnije, Luka Sučić se oporavlja od ozljede, a već je pokazao kapacitete, Lovro Majer je neko vrijeme u reprezentaciji... No, Luka Modrić je Hrvatskoj itekako potreban i dalje, prije svega zato što je klasa za sebe, a potom i da mladi još malo stasaju.

Možda jednog dana Luka i Martin zaigraju i zajedno. Barem koju utakmicu.

Modrićeve pozicije u maksimirskom prvoligašu

Luka Modrić je u Dinamu u sezoni 2005./06., pa i kasnije, u formaciji 4-2-3-1 često igrao lažno lijevo krilo, tek je potom zaigrao kao klasična “osmica”. Zašto? Njegovi tadašnji treneri kažu:

- Iz te lijeve pozicije ulazio je kao iznenađenje između linija, špica i veznih. Praktično je više bio “desetka” po načinu igre. Startao je lijevo, a kad je išao napad prema završnici ubacivao se u sredinu. To mu je odgovaralo, njegove su napadačke kvalitete dolazile do izražaja. Odigrao je tada fenomenalnu sezonu, a kasnije završio kao najbolji igrač svijeta - rekao je Džemal Mustedanagić.

Tomislav Obradović se prisjetio:

- Igrao ja na boku, ali ne kao bočni igrač, nego je ulazio u sredinu kad smo imali posjed. On je mogao djelovati na svim pozicijama u veznom redu.

Koliko je postigao od onoga što ste od njega očekivali?

- Mislim da nitko nije očekivao da će otići u tako velike visine. Legla mu je igra Reala gdje se potpuno dokazao. Kad je dobio Zlatnu loptu u Londonu, viknuo sam mu iz publike “bravo, majstore Luka!”, rekao mi je kasnije “prepoznao sam vas treneru po glasu”. Bio sam tamo kao sportski direktor Albanskog saveza. Sjeli smo poslije u kafiću, prisjetili smo se kako je Dinamo sezonu ranije bio sedmi na ljestvici. Kuže je bio majstor naći svima najbolje uloge - dodao je Mustedanagić.

Baturina još jednu sezonu mora ostati u DInamu

Baturna je produžio ugovor s Dinamom, ali postoje priče o zanimanju velikih klubova poput Arsenala. No, trebao bi ostati barem još jednu sezonu da dodatno sazrije. Džemal Mustedanagić kaže:

- Kad igrač mlad ode van krhak je, vjerujem da će odabrati pravi put. Veliko je zanimanje za njega, on to zaslužuje. Kvalitetu ima, pametno je treba dovesti do vrha. Nije dobro ni kad ga mediji previše hvale, no to ga nije uljuljkalo. Na pravom je putu.

Tomislav Obradović jednako razmišlja:

- Trebao bi ostati još sljedeće sezone u Dinamu, bilo bi dobro kad bi Modri ušli u Ligu prvaka, stekao bi dodatno iskustvo na najvišoj razini. Teško se vani probijati, moraš doći kao gotov igrač. Nitko te neće uzeti ako te mora učiti, odmah očekuju da budeš pojačanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 15:08