MATTHIEU MIRVILLE Dppi Via Afp
TEŠKA PREPREKA

Monaco nije realna Dinamova šansa za osvajanje bodova. Modri će u toj utakmici imati očiti problem

Hitrina i prodornost stavke su s kojima su se Modri jako teško nosili protiv Bayerna
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 21. rujan 2024. 12:44

Monaco, Dinamov sljedeći suparnik u Ligi prvaka, ostvario je pravu malu senzaciju u uvodnom kolu elitnog natjecanja, na domaćem terenu pala je ove sezone posebno impresivna Barcelona (2:1). Katalonci su u ovu utakmicu ušli kao apsolutni favoriti s maksimalnim učinkom u domaćem prvenstvu, a sjajne igre momčadi Hansija Flicka bile su popraćene i mnoštvom pogodaka, te razigranim partijama igrača. S druge strane, Monaco je ovu utakmicu također dočekao u dobroj formi, s tri pobjede i jednim remijem u uvodne četiri utakmice Ligue 1, no očekivanja su uvelike bila na strani Barcelone.

Svojevrsni krivac za Barcin poraz bio je vratar Marc Andre ter Stegen. Nijemac je, naime, u desetoj minuti utakmice "zakuhao" situaciju pred svojim vratima i poslao netočnu loptu pred Erica Garciju, koji je bio pod velikim pritiskom suparničkog igrača na leđima. U pitanju je bio Minamino, njega je ubrzo nakon oduzimanja lopte srušio upravo Garcia, koji je tako zaradio crveni karton i ostavio svoju momčad s deset igrača na sljedećih 80 minuta. Tako su Katalonci zapravo odradili gotovo cijelu utakmicu u omjeru deset na jedanaest, a s takvom postavkom bi rijetko koja momčad izvukla pozitivan rezultat, pogotovo na gostujućem terenu.

Zaslužena pobjeda

Iako su se Katalonci dobro držali u većem dijelu utakmice, presudna se pokazala njihova prorijeđena obrana, koja je u nekoliko navrata ostavila mnogo prostora hitrim igračima domaće momčadi. Paljbu je prvi "sasuo" Maghnes Akliouche u 16. minuti utakmice, kada je sjajnim individualnim prodorom matirao Ter Stegena. Talentirani 22-godišnjak tako je stigao do premijernog pogotka u debiju u Ligi prvaka.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Pritisak Monaca se nastavio sve do 27. minute, kada je na drugoj strani nevjerojatni Yamal poravnao rezultat i pružio Barceloni svojevrsni predah. Nakon tog pogotka Katalonci su se malo trgnuli, no njihov napadački period nije trajao predugo, Monaco je ponovno uspostavio pritisak, koji je trajao kroz ostatak utakmice. Takav odnos snaga na naplatu je stigao u 71. minuti, kada je George Ilenikhena s 18 godina i 34 dana postao najmlađi Monacov strijelac u povijesti Lige prvaka. Tim zgoditkom prestigao je Kyliana Mbappea, koji je prvijenac u najelitnijim europskom natjecanju za Monaco zabio s 18 godina i 63 dana.

U konačnici, može se zaključiti da je Monaco stigao do itekako zaslužene pobjede protiv katalonskog velikana. Igrači Adolfa Hüttera pokazali su da se mogu nositi s ulogom favorita, koja im je posljedično dodijeljena nakon crvenog kartona. Vidjeli smo nekoliko uzastopnih razdoblja u kojima je Monaco držao pritisak, strpljivo čekao priliku držeći posjed lopte, te u konačnici završavao akcije konkretnim pokušajima.

Miks iskustva i mladosti

Ova momčad se može predstaviti kao stabilan "miks" iskustva i mladih igrača. Od stožernih imena poput Zakarije, Minamina, Kehrera i Golovina, do već nam poznatih internacionalaca poput Embola, ili mladih potentnih igrača poput spomenutih Akliouchea, Ilenikhene, Baloguna - skup je to igrača koji ima pregršt kvalitete, pogotovo u odnosu na Dinamo.

image
MIGUEL MEDINA Afp

Teško je uopće krenuti uspoređivati ovaj sastav s Modrima kad je gotovo nemoguće predvidjeti u kojoj će situaciji Dinamo biti tog 2. listopada, kada je na rasporedu ogled na Maksimiru. Modrima trenutačno nedostaje glavna karika, ona trenerska, koja će povući sve bitne karte za ovu utakmicu. Ono što zasigurno možemo reći da bi se Dinamo mogao teško provesti u fizičkom segmentu. Monacova momčad redoviti je konkurent za više pozicije u francuskom prvenstvu, koje je poznato kao jedna od fizički najjačih liga.

Kada bacimo pogled na lige Petice, jedino je engleska Premier liga osjetno brža i zahtjevnija, a dokaz ovoj tezi vidi se i u načinu na koji francuski igrači odrađuju prilagodbu pri prelasku na Otok. U pravilu, upravo su Francuzi uz Portugalce oni koji se najbrže "prikopčaju" na engleske postavke.

Hitrina i prodornost stavke su s kojima su se Modri jako teško nosili protiv Bayerna, iako bi drukčiji pristup i zanos punog Maksimira trebao djelomice pojačati šanse zagrebačke momčadi. Ipak, ona priča nakon ždrijeba, kada su neki Monaco vidjeli kako dobru prigodu za osvajanje bodova, sada izgleda daleko od neke realnosti...

DINAMOVI PROTIVNICI

Osim Monaca, od Dinamovih protivnika u četvrtak je u akciji bio i Arsenal. Topnici su na gostovanju kod Atalante u Bergamu odigrali susret bez pogodaka, u kojem je junak utakmice bio vratar Raya. Španjolac je dvostrukom obranom u 51. minuti dvaput negirao Matea Reteguija, prvo iz jedanaesterca, pa iz udarca nakon odbijene lopte. Bio je to i potez utakmice koja nije pružila previše atraktivnosti, Topnici su osim spomenutog jedanaesterca bili dominanti u obrambenom dijelu, no ponovno je nedostajala napadačka nadmoć koja kao da fali u posljednje vrijeme.

U srijedu smo, pak, gledali direktan okršaj dva Dinamova protivnika, u vidu Celtica i Slovana, gdje je škotski sastav prezentirao izrazitu nadmoć na svojem terenu (5:1). Taj dvoboj proizveo je dva zaključka - onaj koji odgovara Modrima i onaj kojeg bi se mogli pribojavati. Dobra vijest za Dinamo je da se gledajući momčad Slovana može vidjeti suparnik u kojem bi Dinamo svakako imao imperativ pobjede ako želi ostvariti ikakav iskorak u Europi, dok je Celtic pokazao fluidnu napadačku prezentaciju koju će biti zahtjevno neutralizirati na Maksimiru.

RB Salzburg također je startao neuvjerljivo, na gostovanju u Češkoj Austrijanci su od Sparte Prag primili tri pogotka. Gostovanje u Salzburgu također bi trebalo biti jedno od mjesta na kojem se Modri mogu nadati bodovima. Borussia Dortmund bila je uvjerljiva i efikasna u Belgiji kod Club Bruggea i slavila s 3:0. (tdr)

Linker
21. rujan 2024 12:44