DAMIR KRAJAC Cropix
MOŽDA SE UMIJEŠA I SUDBINA

Na čemu se temelji optimizam? Posljednja Dinamova predstava ilustrira da je ‘put do raja‘ moguć i opipljiv

Lov na nokaut-rundu nije jednostavan, ali niti nemoguć
Piše: Andro PolićObjavljeno: 04. listopad 2024. 22:04

Jedan lakat odvojio je Dinamo od "zimskog sna", vrištalo je u naslovima prije pet godina, nakon što "modri" nisu zakucali "meč-loptu" za "proljeće" u Ligi prvaka. Tipkalo se o propuštenoj povijesnoj prilici, koja neće ponovno zaviriti u Maksimirsku 128. Međutim, s istim čovjekom za kormilom, s temeljima postavljenima u hrabroj predstavi protiv Monaca i "na krilima" reforme elitnog natjecanja, optimisti opet mozgaju o istom pitanju - naziru li se u daljini potencijalni "vjesnici proljeća"? Postoji li, zaista, nova povijesna prilika?

Redizajn Lige prvaka malo je proširio i redefinirao termin "proljeća", jer Dinamo se želi (i može) ugurati među najbolje 24 momčadi nakon osam utakmica u ligaškoj fazi, što bi bilo jamac za nove, dodatne dvije partije u borbi za osminu finala.

Sam plasman, pak, u tu fazu natjecanja bio bi enorman uspjeh za hrvatskog prvaka. Osim što bi to značilo da je maksimirski klub rezervirao vrlo obilan komad financijske torte - s obzirom na zaradu po remiju (700 tisuća eura) i pobjedi (2,1 milijun) - "modri" bi tim pothvatom, gotovo sigurno, nadmašili barem jednu momčad iz "liga Petice", od kojih su sve, osim Bresta, barem triput vrednije od Dinama.

Opasni Austrijanci

Zašto je čaša napola puna? Na čemu se temelji optimizam? Ako raspored nije bio najnaklonjeniji Zagrepčanima u prvom, ali i drugom kolu Lige prvaka, iduća dva ogleda ključna su za rasplamsavanje sna o idealnom scenariju. Dok Dinamo 23. listopada gostuje kod RB Salzburga, 5. studenoga čeka ga bitka u Bratislavi kod Slovana.

image
DAMIR SENCAR Afp

Pogledom na ljestvicu, ta dva kluba pronaći ćemo na 34. i 35. mjestu "divovskog" redoslijeda, bez bodova i, kao i u Dinamovom slučaju, s lošom gol-razlikom. Austrijanci su u prve dvije partije pali bez ispaljena metka (0-3 Sparta Prag, 0-4 Brest), a Slovaci su ukupno devet puta morali po loptu u vlastitu mrežu (1-5 Celtic, 0-4 Manchester City).

Naravno, Dinamo na ta dva gostovanja neće otići s jasnom etiketom favorita, ali, ako će igrati kao protiv Monaca, na njih može putovati - u najmanju ruku - s pristojnim, čvrstim izgledima za puni plijen. Međutim, iako je društvo iz "Mozartova grada" možda lakša meta negoli prethodnih sezona, što su nam i potvrdili bivši "nogometni stanovnici" tog grada, mlada i poletna momčad (prosječna dob oko 22 godine) na papiru ne djeluje prilično atraktivno, ali se itekako brzo može transformirati u "otrov" za svakog suparnika.

Kod Slovana, pak, optička varka mogla bi se kriti u njihovoj vrijednosti na Transfermarktu - 28,8 milijuna eura - koja je uvjerljivo najmanja u natjecanju, ali na putu do prvog nastupa u Ligi prvaka to je društvo u kvalifikacijama nokautiralo četiri suparnika, s posipom čarolije Marka Tolića, nekadašnjeg Dinamovog španera.

S obzirom na to da će, prema kalkulacijama superračunala, za osiguravanje nokaut-runde biti potrebno osvojiti možda osam, ali vjerojatno devet bodova, "modri" bi u onom savršenom scenariju - s dvije pobjede na dva iduća gostovanja - stigli na brojku sedam i na korak do mjesta među 24 najbolja kluba. No, s obzirom na ostale suparnike u natjecanju, iste ciljeve i snove imaju Salzburg i Slovan, koji također protiv Dinama ciljaju na tri boda i žele isprati gorčinu iz prva dva kola.

Bjeličina vojska

U rubriku "želje i pozdravi" ugurat će se i Celtic, koji je zapalio "petardu" u Glasgowu protiv Slovana u prvom kolu, a zatim primio sedam golova u Dortmundu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Škoti, naravno, ciljaju na nokaut-rundu, a njihov dolazak u Maksimir - u šestom kolu, 10. prosinca - bit će jako bitan meč, možda odlučujući i za hrvatskog, i za škotskog prvaka. S obzirom na to da će se nogometni planet još dugo privikavati na novu Ligu prvaka, najveći spektakl uslijedit će u posljednjem kolu, potkraj siječnja, kada će se u isto vrijeme odigrati 18 dvoboja, a tada će se ljestvica, praktički, mijenjati iz minute u minutu.

Naravno, Dinamo će dočekati i dortmundsku Borussiju, kao i Milan, ali i otići u dvorište moćnog Arsenala. Utakmice su to u kojima "modri" mogu samo dobiti, a u kojima - pogotovo na domaćem terenu - suparnicima opet mogu zagorčati život hrabrim gardom i savršenom disciplinom, s čime je Bjeličina vojska i istrčala na teren protiv Monaca. Put do raja, do "proljeća", nije nimalo jednostavan, ali posljednja predstava jasno ilustrira da je itekako moguć i opipljiv. Možda se u sve umiješa i sudbina, koja je Dinamu, prije pet godina, u fotofinišu oduzela jedan od najvećih uspjeha u klupskoj povijesti…

Linker
04. listopad 2024 22:04