Marin Tomasov i njegova Astana imaju aktivan rezultat uoči uzvrata u Gruziji

 DPI Nurphoto Via Afp
JOŠ MALO NEIZVJESNOSTI

Na koga će Modri u prvom ispitu možda i najvažnije eurosezone ikad? Bišćan sad zna - da ništa ne zna

Odluka o tome tko će 25. srpnja doći na Maksimir past će za tjedan dana u Gruziji
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 12. srpanj 2023. 18:06

ASTANA - DINAMO TBILISI 1:1 (Aimbetov 11‘/Sigua 57‘)

ASTANA Astana Arena. Gledatelja: 20.000 Sudac: Christian-Petru Ciochirca (Austrija).

ASTANA: Čondrić - Haroyan, Beysebekov, Amanović - Gabyshev (od 16. Hovhannisyan), Jovančić, Ebong (od 88. Darabayev), Vorogovskiy (od 88. Astanov) - Tomasov, Aimbetov (od 73. Darboe), Ourega (od 73. Dosmagambetov). Trener: Grigoriy Babayan.

DINAMO TBILISI: Loria - Mali (od 72. Maisuradze), Margvelashvili, Tabidze, Kobouri (od 46. Kalandadze) - Kharaishvili (od 72. Khvadagiani), Osei (od 72. Osikmashvili) - Sigua, Oulad Omar (od 81. Sangare), Camara - Skhirtladze. Trener: Giorgi Chiabrishvili.

Nakon prve utakmice 1. pretkola Lige prvaka između Astane i Dinama iz Tbilisija, u prenesenom smislu Igor Bišćan zna da ništa ne zna. Po jedan pogodak sa svake strane na Astana Areni (1:1) ostavio je pitanje prolaska potpuno otvorenim uoči uzvrata koji je na rasporedu idućeg tjedna u Gruziji.

U sastavu Astane od prve su minute krenula čak dvojica Hrvata. Nekadašnji golman Rudeša i Istre 1961, Josip Čondrić (29), koji je ovog ljeta došao u redove kazahstanske momčadi iz Zrinjskog Mostara bio je između vratnica. Šest godina stariji, i općenito najstariji u momčadi, Marin Tomasov (35) u Astani je od 2017. godine te s brojem deset na leđima već godinama ordinira po desnom krilu. Upravo se Tomasov nakon samo četiri minute susreta mogao upisati u strijelce da je njegov suigrač pogledao na drugu vratnicu. Aleksa Amanović napravio je pomutnju gostujućoj obrani, a onda iz kosa pucao ravno u Loriju. Tomasov je mahao rukama s druge strane, ali nije ga Makedonac vidio, pa je na semaforu ostalo stajati 0:0, ali ne zadugo... U 11. minuti Vorogovskiy ubacuje s lijeve strane, Aimbetov loše prima loptu, ali stiže do nje prije vratara i gura mu je kroz noge za vodstvo domaće momčadi.

Nakon pogotka, Astana je potpuno kontrolirala utakmicu koja je ponovno živnula u posljednjih 5 minuta prvog poluvremena. Tomasov je u 41. pogodio vratnicu, a na odbijenoj lopti našao se Hovhannisyan koji ju je spremio u mrežu, ali je pogodak poništen zbog zaleđa. Slična situacija odvila se u 44., ali pred golom ‘‘žutih.‘‘ Veznjak Omar Oulad pucao je s vrha šesnaesterca, Čondrić se ispružio koliko je mogao, ali mu je pomogao okvir gola od kojega je lopta završila u gol autu.

Čondrić je ipak nešto kasnije kapitulirao. U 57. je obranio Omarov pokušaj, ali je obrana Astane potpuno zaboravila na Gabriela Siguu koji dolazi iz drugog plana i zabija za izjednačenje. Htio je Dinamo tada iskoristiti ‘‘svježu ranu‘‘ i potpuno šokirati Astanu, ali su u toj namjeri često ostavljali previše praznog prostora u obrani.

Margvelashvili i Tabidze su ostajali sami i nisu najbolje izlazili na kraj s Aimbetovom koji bi dočekao dugu loptu i sjurio se prema golu. I tako u nekoliko navrata, ali nije ni kazahstanski napadač bio najs(p)retniji u tim situacijama pa je rezultat ostao isti.

Linker
06. svibanj 2024 14:18