JOHANN SCHWARZ Apa-picturedesk Via Afp
NOVI TRANSFER DINAMA

Na Maksimiru nije prošao probu, a sada stiže za 2 milijuna era! U Dinamu su htjeli i njegova brata...

Stariji sin dobio je ime po Dejanu Savičeviću, a mlađi koji stiže u Zagreb - po Robertu Prosinečkom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. svibanj 2022. 08:16

Nekad je Beč bio, ne samo geografski i politički, već i nogometni Zapad. Zlatko Kranjčar i Pero Bručić tamo su iz Dinama otišli napraviti igrački iskorak, zaraditi poneki 'šiling' za stare dane. Rapid je bio velikan, koji je i u Europi uživao ugledan status, bio je velikan. A danas, eto, u 'zelenom dijelu' Beča trljaju ruke, jer su dogovorili odlazak jednog od svojih najboljih igrača u Dinamo, nakon što je samo godinu proveo u njihovu klubu.

Robert Ljubičić (22), stigao je prošlog ljeta besplatno iz St.Pöltena, sad će Rapid na njemu zaraditi oko dva milijuna eura, uz 10 posto budućeg transfera. Vjeruju Bečani da će ta svota biti veća, jer, Dinamo je danas iskorak u igračkom smislu, otamo igrači odlaze na nogometni Zapad i tih 10 posto može uistinu jednog dana dodatno napuniti bečku blagajnu.

image

Robert Ljubičić (desno)

JOHANN SCHWARZ Apa-picturedesk Via Afp


Inače, Robert Ljubičić i Dinamo već imaju povijest. Pisali smo ranije da je u siječnju već bio blizu Maksimira, pregovori su uznapredovali, praktički je sve bilo riješeno, ali na kraju se nije dogodilo, uz opasku - vidimo se na ljeto. No, manje je poznato da je Ljubičić, kao mladi igrač St.Pöltena jednom bio i na probi u Dinamu. Prije nekoliko godina došao je na četiri-pet dana, pokazao se, otišao kući i nisu ga više zvali. Također, prije nekoliko godina, St. Pöltenova je U-18 momčad igrala na turniru u Karlovcu i pobijedila Dinamo 3:2.

Tri pogotka zabio je Christoph Baumgartner, danas igrač Hoffenheima i austrijski reprezentativac, a Ljubičić je bio dvostruki asistent. Tada je Darko Antić, trener u nogometnoj akademiji Nikice Pavleka ljudima iz Dinama preporučio Ljubičića, kazao im kako bi dečko volio doći u Dinamo i da ima kvalitetu koja se traži u Maksimiru. Međutim, ni tada nije bilo reakcije...

Prošle godine je Robert Ljubičić, dakle, iz St.Pöltena besplatno došao u Rapid, a u isto vrijeme njegov je dvije godine stariji brat Dejan iz Rapida otišao u Köln. Ponuda iz Bundeslige stigla je baš kad je zvao i Dinamo! Modri su htjeli starijeg Ljubičića, vjerojatno bi ga i doveli da nije u pitanju bio odlazak u Bundesliga, to je, ipak, jači zov. A čuli smo da je svojedobno i Dejan, koji je prošao Rapidovu akademiju bio ponuđen Dinamovoj školi, ali ni za njega taj put nije bilo interesa.


Inače, njihov otac Zoran, odrastao je u Busovači u BiH i nije izbjegao za vrijeme rata, već je u Austriju došao 1991. - igrati nogomet. Bio je igrač Jedinstva iz Busovače, igrao je u Austriji niželigaški nogomet i ostao tamo živjeti. Priča kaže da je sinove nazvao po Prosinečkom i Savićeviću, jer je obožavao njihov nogomet, iz toga se, pak, razvila druga, pomalo napuhana priča, da je otac kao dijete bio vatreni navijač Crvene zvezde. No, čak da je tada tako i bilo, u kući Ljubičića u Austriji dopušteni izbor je oduvijek bio samo - Dinamo ili Hajduk.

S obzirom da su rasli s Dinamovim rezultatskim uspjesima i igranjem u Ligi prvaka, da su i dolazili na utakmice u Zagreb, kažu nam da su kod braće Ljubičić Modri ipak broj jedan, da Robert nije ni trenutka dvojio kad je stigao poziv iz Maksimira. Kao što, svojedobno, nije previše niti dvojio kad je došao poziv Roberta Jarnija i Hrvatske U-20 reprezentacije, odigrao je dvije utakmice za mlade 'Vatrene', ali poslije ga više nisu zvali i u zadnje je vrijeme igrao za U-21 reprezentaciju Austrije. No, oni koji ga znaju uvjeravaju nas da ne sumnjaju kako bi reagirao da ga opet pozove Hrvatska...


Ali, o tom-potom, slijedi dokazivanje u Dinamu, na poziciji koja Modrima nedostaje u sredini terena, centralni/defanzivni vezni. Prema Sofascoreu najjače su mu karakteristike točna dodavanja, točne duge lopte, driblinzi i oduzete lopte, a ove je sezone u svim natjecanjima zabio tri pogotka uz šest asistencija.


Naravno, o transferu i dalje sve strane službeno šute, no, prema informacijama s raznih strana, nema više nikakvih prepreka, sve je dogovoreno i čeka se kraj sezone za formalniziranje ugovora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:16