Josip Šutalo

 MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
NAVIJAČI ŽELE OSTANAK

Na Maksimiru se sprema transfer koji će ući u TOP 5 prodaja u povijesti Dinama! Tri su razloga za veliki posao

Taj bi transfer trebao biti odmah iza ili do Marka Pjace, Danija Olma, Luke Modrića i Joška Gvardiola
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 12. srpanj 2022. 18:04

Prodaja Josipa Šutala svrstat će ga, očekivano, u vrh najvećih Dinamovih izlaznih transfera braniča, najvjerojatnije odmah iza Joška Gvardiola koji je otišao u RB Leipzig za, prema podacima transfermarkta, osnovnih 18,5 milijuna eura, no jasno je da će se s bonusima ta brojka približiti, pa i premašiti 25 milijuna eura.

Čitajući o tome kako iz plavih odaja izlaze detalji ponuda koje su počele stizati u klub nije teško shvatiti da Šutalo odlazi, a samo je pitanje tko će prvi aktivirati zamišljenu izlaznu klauzulu od 15 milijuna eura "na ruke" te bonuse na kojima si Dinamo posljednjih sezona osigurava stalni, dodatni izvor prihoda, preko broja nastupa, trofeja, izborenih europskih natjecanja te, naravno, kasnijih transfera.

image
DANIEL CHESTERTON/PHC IMAGES/PROFIMEDIA Daniel Chesterton/Phc Images/Profimedia

Uglavnom Šutalo će, slijedom podataka, sigurno biti drugi najveći Dinamov branički transfer, koji će ukupno spadati u Top 5 izlaznih transfera ukupno, odmah iza ili do Marka Pjace, Danija Olma, Luke Modrića i već spomenutog Joška Gvardiola.

Pitanje je li spreman nije sporno, no unutar maksimirskih stručnih i pogotovo navijačkih krugova egzistira drugi upit: zašto već sada? Mnogi su dojma da bi za njega i Dinamo bilo bitno bolje ostati još barem pola sezone u Maksimiru, osigurati nastup u Ligi prvaka te pozivnicu na Svjetsko prvenstvo, a onda monetizirati, igrački i financijski, svoj napredak i dolazak do svojevrsnog zenita u plavome dresu.

Naravno, o malo toga odlučuje neovisna struka ili navijački glas, a dolazak prezimenjaka Boška, uostalom, utvrdio je priču o Šutalovu odlasku. Ta priča dodatno dobiva na snazi kada se vidi općenito rad europskih klubova, koji više ne gomilaju igrače, već vrlo koncizno i precizno traže pojačanja.

Dolaskom trenda financijske odgovornosti prilično su pale strane dionice Livakovića i Petkovića, prije svih, pa Dinamo, očito, razmišlja pragmatično, želeći novac primarno zaraditi na Šutalu i Ivanušecu, čije godine i potencijal odgovaraju tržišnim zahtjevima.

A postoje još dva argumenta: prvi je ovaj nesretni slučaj s Kačavendom, koji se nažalost uvijek može dogoditi, a drugi je pogled na menadžersku agenciju Josipa Šutala koja je, prema našim saznanjima, bliska međugorskom izbjeglištvu...



TOP 10 DINAMOVIH PRODAJA BRANIČA

1. Joško Gvardiol RB Leipzig 18,8 mil. €

2. Filip Benković Leicester 14,5 mil. €

3. Vedran Ćorluka Man. City 13 mil. €

4. Dario Šimić Inter 11 mil. €

5. Dejan Lovren Lyon 9 mil. €

6. Igor Bišćan Liverpool 8,25 mil. €

7. Bartol Franjić Wolfsburg 7,5 mil. €

7. Jozo Šimunović Celtic 7,5 mil. €

9. Borna Sosa Stuttgart 6 mil. €

10. Domagoj Vida Dynamo K. 5 mil. €

10. Tin Jedvaj Roma 5 mil. €

izvor: transfermarkt.de

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:49