15 utakmica odradio je Kopić s Dinamom uz skor 10-2-3

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ŽELJKO KOPIĆ ZA SN

‘Na Petkoviću je da se žrtvuje kako bi opet igrao vrhunski nogomet! Oršić? Ma nije Dalić podcijenio Dinamo‘

Trener Modrih u velikom intervjuu za SN najavljuje nikad neizvjesnije državno prvenstvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2022. 09:12

Pred završnicu HNL-a, pred odlučne bitke Dinama koji želi obraniti naslov prvaka Hrvatske, porazgovarali smo s trenerom Željkom Kopićem. Četiri mjeseca su prošla od Kopićeva preuzimanja modre klupe. Tko mu je prvi ponudio trenerski posao u Dinamu, je li se lomio pri odluci? Kad je uzeo kormilo je li mislio da će biti lakše ili teže od ovog što je dosad prošao?

- Prije svega moram naglasiti da smo svi u klubu, od Uprave do sportskog sektora, maksimalno stajali uz tadašnjeg trenera prve ekipe Damira Krznara. Međutim, i vodeći ljudi kluba i Damir bili su svjesni kako u trenutku kada ekipa u 11 utakmica ima 4 pobjede, te nakon ispadanja u Kupu od Rijeke, nešto treba promijeniti. Posao mi je ponudila Uprava kluba. Na tu temu smo detaljno i argumentirano razgovarali uzimajući u obzir kontekst cijele situacije, pozitivne i negativne okolnosti i posljedice te odluke. Naravno da odluka nije bila lagana, ali je donesena u interesu kluba i momčadi. Znao sam da neće biti niti lako, niti jednostavno. U trenucima preuzimanja momčadi nisam se htio previše udaljiti od dotadašnje ideje igre i sustava kojim je momčad do tada igrala. Vjerovao sam kako ćemo protiv Hajduka uz kvalitetnu taktičku analizu, pripremu utakmice, s izraženim motivacijskim aspektom i velikom količinom energije, bez obzira na kratko razdoblje koje smo proveli zajedno, reagirati na kvalitetan način. Nakon što dogovoreni plan igre pred utakmicu nismo uspjeli provesti u djelo, morao sam neke stvari drastičnije mijenjati. Postojala je opasnost da nam se konkurenti bodovno još više odvoje, što bi prilično kompromitiralo izglede u borbi za naslov prvaka. Uspjeli smo do kraja polusezone u četiri utakmice upisati četiri pobjede, od kojih je prva bila ona protiv West Hama u Londonu, što je klubu donijelo neophodan mir i stabilnost pred zimsku stanku. Moram priznati da mi je to razdoblje bilo iznimno izazovno. Ulog za klub, a samim time i moja odgovornost, bili su veliki - kazao je za početak Dinamov trener.

image

44 godine prošloga je rujna proslavio Željko Kopić

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Što si najviše zamjerate u dosadašnjem trenerskom mandatu u Dinamu, na što ste najviše ponosni, koji vam je dobitnički potez bio najjači?

- Dio s kojim nisam zadovoljan i gdje imamo najviše prostora za napredak jest igra u fazi napada. U nekim utakmicama smo uz visok postotak posjeda lopte imali i veliki broj napadačkih akcija, prilika za gol i udaraca prema protivničkom golu, ali uz lošiju realizaciju. U nekim utakmicama priprema napada i rješavanje situacija na prijelazu iz druge trećine prema trećoj trećini nije bila dovoljno kvalitetna. Svjestan sam koja su očekivanja navijača i općenito javnosti, te da Dinamova igra u fazi napada mora biti kvalitetnija. Sigurno da su slabijoj izvedbi u fazi napada pridonijele ozljede i slabija forma nekih igrača koji su nosioci kvalitete i koji su jako bitni za našu ofenzivnu igru. Zadovoljan sam nastupima u Europskoj ligi. U sve tri europske utakmice izgledali smo jako dobro idejom igre, taktičkom disciplinom i intenzitetom kojim smo igrali. O Sevilli sam znao svaki detalj, način kako igraju u svim fazama igre i na svim dijelovima terena protiv različitih sustava. Imali smo jasan plan kako ćemo igrati i vjerovao sam u prolazak. Detalji iz prve utakmice u Sevilli su nas dijelili od prolaska. Također mogu reći da sam zadovoljan i sa sedam pobjeda u nizu koje smo ostvarili, te s činjenicom da nam protivnici stvaraju malo prilika pred našim golom, a samim time i brojem golova koje smo primili.

Rezultate će vam svi priznati, jednako tako će vas mnogi kritizirati zbog pomalo sterilne igre u HNL-u, bez puno golova, što je neuobičajeno za Dinamo posljednjih sezona. Zar doista ovaj Dinamo ne može bolje i mora se provlačiti s Belupom, Lokomotivom, Goricom, Istrom...?

- Naravno da možemo i moramo bolje. Kada unaprijedimo ofenzivni dio naše igre, a da pritom ne izgubimo balans u branjenju tranzicija i zadržimo defenzivnu stabilnost, izgledat ćemo onako kako želim. Odigrali smo nekoliko takvih utakmica koje su nam putokaz, ali to nije dovoljno, toga mora biti puno više. Kritike su sastavni dio posla kojim se bavim. Dinamo svi prate i imaju svoje mišljenje kako bi i na koji način trebali igrati. Sam sam gradio svoj put od četvrte lige, sa svim dobrim i lošim trenucima na tom putu. I uvijek nailaziš na kritike, nekad su opravdane, nekad baš i nisu. Vodio sam nekoliko hrvatskih prvoligaša, Hajduk, ciparskog prvoligaša, igrao dva finala Kupa, afirmirao veliki broj mladih igrača i s vremenom shvatiš da je jedino što je ispravno fokusirati se na svoju momčad i na proces rada. Sve radim za zacrtani cilj i dajem sebe za uspjeh kluba i momčadi. To mi je jedino bitno.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nema dvojbe da je Petković jedna od ključnih točki koja bi mogla odrediti plavu šampionsku utrku. Što je razlog da Petković već dugo ne igra na razinama koje su ga dovele do udarne postave Vatrenih? Kako mu pristupate, imate li ideju čime iz njega izvući najbolje odlike?

- Bruno je odigrao puno kvalitetnih utakmica za Dinamo i puno je dao klubu. Igrao je i ozlijeđen kada ga je momčad trebala. Sve su to činjenice koje se moraju uzeti u obzir. Kao trener pokušavam mu svim mehanizmima pomoći da dođe na potrebnu razinu. Na njemu je da pokaže da ima dovoljnu mentalnu snagu, te da je spreman žrtvovati se kako bi ponovno igrao vrhunski nogomet u Dinamu i u reprezentaciji. Vjerujem da Bruno to može.

Kako ste doživjeli Dalićev čin guranja Oršića na desnog beka? Kao znak priznanja Oršićevoj polivalentnosti ili podcjenjivanje jednog od najboljih napadača lige i svojevrsno podmetanje noge Dinamu?

- Ne vidim to niti kao odavanje priznanja, niti kao podcjenjivanje, niti kao podmetanje noge Dinamu, već kao provjeru nekih taktičkih opcija koje je izbornik i najavio prije turneje. Izbornik je taj koji zna što želi od momčadi i koji će procijeniti jesu li igrači uspješno ili neuspješno odgovorili postavljenom zahtjevu. Svi znamo da to nije Oršićeva idealna pozicija, ali mi je jasna izbornikova ideja dobiti uz dva napadača još jednog ofenzivnog igrača u momčadi, a da pritom zadrži sustav s tri igrača u zadnjoj liniji. Ono što, primjerice, igra Perišić u Interu i u reprezentaciji, ali na lijevoj strani.

Svojedobno ste bili šef Dinamove škole, upućeni ste u zbivanja oko mladih naraštaja, dijelite li mišljenje o neadekvatnom tretmanu u HNS-u?

- Sigurno da nije uobičajeno da u prvih jedanaest U-19 reprezentacije ne bude niti jedan igrač iz Dinama i da je to tema koja se mora dobro analizirati. Igrači Dinama su godinama nosioci kvalitete, o čemu u konačnici govori i broj igrača u A reprezentaciji. Nije to ništa novo. Poznajem sve generacije Dinama od 2003. do 2010. godišta i odgovorno tvrdim da u školi imamo veliki broj izuzetno nadarenih igrača, koji svojom kvalitetom trebaju biti nosioci igre i u reprezentativnom dresu. U konačnici svatko mora preuzeti odgovornost za svoj posao. HNS će analizirati koliko su nastupi mladih selekcija bili uspješni.

Vidite li, poput nekih u klubu, neobičnosti u pozivanju Dinamovih igrača u reprezentaciju? Oko Maksimira se stalno nameće teza da su neki dobivali Dalićeve pozivnice čim su odlazili iz kluba, a dok su bili u njemu uredno ih se zaobilazilo?

- Možemo diskutirati o tome je li neki igrač mogao ranije dobiti poziv, ali to je isključivo odluka izbornika, koja ovisi o njegovoj ideji i planovima za određenu utakmicu.

Je li Josip Šutalo već kalibar za reprezentaciju, je li ga trebalo voditi u Katar? Gdje vidite njegovu karijeru za nekoliko godina? Mogu li on i Gvardiol dominantno držati stoperske pozicije Vatrenih idućih desetak godina?

- Šutalo ima sve predispozicije za igrati na visokim razinama. Na poziciji na kojoj trenutačno igra može iskazati sav potencijal. Naravno da će po putu biti uspona i padova. To je sve normalno. Bitno mi je da Josip ostane normalan, ponizan, da kvalitetno trenira i uvjeren sam kako će svojim igrama zaslužiti odlazak na Svjetsko prvenstvo u Katar. Gvardiol se već nametnuo kao predvodnik mlađe garde, a vjerujem da će mu se Josip pridružiti, te da će zajedno biti dugoročno rješenje za stoperske pozicije na reprezentativnoj razini.

Hoće li se Dinamo pojačavati na ljeto, hoće li prodavati? Na kojim pozicijama biste željeli ojačati momčad?

- Svaki prijelazni rok je sličan i zahtjevan. Naravno da će biti i izlaznih i ulaznih transfera. Tako stvari funkcioniraju. Cilj je da iz prijelaznog roka kao klub izađemo financijski stabilni, a na terenu što kvalitetniji. Dinamo to već godinama kvalitetno radi, te vjerujem da će i ljetni prijelazni rok biti odrađen u tom tonu. Naravno da se svugdje u svijetu događaju pogreške i krive procjene, ali se broj takvih situacija mora svesti na minimum jer se pogreške skupo plaćaju.

Hoće li utrku za titulu odlučiti derbiji ili ipak one druge, tzv. male utakmice? Mogu li Osijek, Hajduk i Rijeka ugroziti Dinamo?

- Svaka utakmica je bitna i svaka nam nosi tri boda. Imamo devet utakmica do kraja i svakoj ćemo pristupiti na jednak način. Ne mogu reći da će jedna ili dvije utakmice odlučiti o naslovu. Sve su bitne i u svaku od njih moramo ući maksimalno spremni i fokusirani. Prije svega mi moramo biti pravi u svakom segmentu. Uz poštovanje prema svim našim suparnicima, okrenuti smo isključivo sebi i svojoj igri. Jedini cilj nam je osvojiti naslov prvaka, za to živimo i treniramo - zaključio je Kopić.

Livaković zaslužuje biti prvi vratar reprezentacije

Kako ste zadovoljni ostalim reprezentativcima? Prije svega tu mislimo na Ristovskog i Ademija, koji su senzacionalno slavili protiv Italije, te Livakovića, koji je ponovno bio u početnih jedanaest...

- Što se tiče Ristovskog i Ademija, svi u svlačionici i klubu smo bili jako sretni i ponosni zbog njih. Sigurno da nam je žao, kao i njima, da nisu uspjeli do kraja izvesti to čudo i svladati nakon Italije još jednu veliku reprezentaciju kao što je Portugal. Ono što me svakako veseli je činjenica da nije bilo ozljeda i da je Ademi uhvatio kontinuitet utakmica. Svi znamo koliko Ademi znači našoj momčadi. Njegov povratak na teren je svakako veliki vjetar u leđa za nas. U Koprivnici je odigrao pola sata, sada dvije reprezentativne utakmice i vjerujem da će nam u nastavku prvenstva biti veliko pojačanje. Kada govorimo o Livakoviću, njegova kvaliteta je neupitna, a doprinos koji je dao Dinamu i reprezentaciji je ogroman. Mišljenja sam da svojim nastupima zaslužuje mjesto u prvih jedanaest reprezentacije.

Mahir će doći na pravu razinu, ali mi je teško reći kada

Što će biti presudno u utrci za naslovom prvaka? Koliko će nedostajati Ivanušec? Kad bismo Emrelija mogli vidjeti u pravom izdanju?

- Presudna će biti natjecateljska forma u svim utakmicama do kraja. Ivanušec je izuzetno kvalitetan igrač i jako je bitan za nas, posebno u segmentu razbijanja protivničke defenzivne formacije i prijelazu iz druge u treću trećinu terena. Sigurno da nam nedostaje, ali me u ovom kratkom roku, u kojem sam ga upoznao, svojim radom uvjerio da će se na teren vratiti najkraćem mogućem roku. Veliki je profesionalac koji jako kvalitetno trenira. Pomoći će nam koliko bude mogao, ali je bitno da se vrati potpuno zdrav i spreman za sve izazove koji su pred njim u narednom razdoblju. Emrelijev je slučaj kao i s velikim brojem igrača koji su duže razdoblje izvan pravog konteksta treninga i natjecanja. Takvim igračima treba vrijeme kojeg u nogometu baš i nema previše. I onda kada i želiš, kada si posvećen tome da budeš što bolji, stvari ne idu kako smo si zamislili. Mahir će doći na pravu razinu, ali mi je teško reći u kojem će se trenutku to dogoditi. Puno je faktora o kojima to ovisi. Ne treba smetnuti s uma niti prilagodbu na klub, suigrače, ligu… Nije jednostavno doći u Dinamo i odmah se nametnuti kvalitetom, posebno ako nisi u vrhunskom stanju i ako nisi prošao pripreme s momčadi. Uvjeren sam da je Emreli kvalitetan igrač i da će to na terenu i pokazati te da će sve sjesti na svoje mjesto.

Nisam rob formacije

Od dolaska u Dinamo stali ste iza sustava 3-5-2. Kako gledate na Dalićeve katarske eksperimente oko te formacije, je li Vatrenima primjereno tako igrati?

- To nije točno. Bazično igramo s tri igrača iza, a sve ostalo je podložno procjeni i adaptaciji. Igrali smo 3-5-2, 3-4-1-2, 3-4-3 i 3-4-2-1. Vatreni mogu igrati 3-5-2, ali koliko sam shvatio izbornika, to je samo jedna od formacija koju želi imati pripremljenu za pojedine utakmice. Taktička varijabilnost i adaptibilnost, funkcioniranje u različitim sustavima igre su u današnjem nogometu potpuno normalni pojmovi i ne vidim zašto reprezentacija ne bi imala spremnu rezervnu opciju koju, naravno, treba isprobati, a to je i učinjeno sada u ove dvije prijateljske utakmice. Osobno volim 4-3-3 formaciju s velikom mobilnošću svih igrača na terenu, kontrolom posjeda, igrom u međulinijskim prostorima i napadanjem dubine, te jakim presingom po izgubljenoj lopti. Ali, isto tako nisam rob formacije, ovisno o karakteristikama igrača, trenutačnom stanju pojedinca i momčadi cilj je izabrati ono što je u tom trenutku najbolje za momčad. To je jedino bitno.

Menalo ima probleme s disanjem

Nakon povratka s akcije bosansko-hercegovačke reprezentacije, Luka Menalo se Dinamovoj liječničkoj službi požalio na probleme s disanjem. Modri napadač napravit će sve potrebne pretrage kako bi se otkrilo što ga muči, a zbog tih problema neće biti u konkurenciji za nedjeljnu utakmicu s Hrvatskim dragovoljcem. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 11:41