Igrači Dinama

 DAMIR KRAJAC Cropix
MODRI TRANSFERI

Najbolje plaćena zvijezda Dinama se pomirila s činjenicom da na Maksimiru neće dobiti novi ugovor

Od njega se u modrom dresu očekivalo mnogo više, no ove je sezone - podbacio
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 15:55

Josip Drmić u Dinamu ima skromnije brojke nego u Rijeci, slabije nego što se očekivalo jer podbacio je u HNL-u, gdje je tek peti klupski scorer i zato nije čudno što će i stručnjaci i navijači staviti na dnevni red pitanje - je li opravdao angažman kao igrač koji je najbolje plaćen u momčadi s otprilike 1,1 milijun eura godišnje neto. Međutim, Drmić je u 117. minuti drame s norveškim Bodo/Glimtom zatresao mrežu i odveo Modre u skupinu Lige prvaka. Kad ništa drugo ne bi napravio, već time je isplatio investiciju. Nakon toga vukao je i napad iz kojeg je Petar Bočkaj u 120. minuti postavio konačnih 4:1. To je donijelo Chelsea, Milan i RB Salzburg, spektakle i novac. Dogodilo se 24. kolovoza 2022. godine i značilo da je sezona za hrvatskog prvaka već u velikoj mjeri uspješna, iako završnu ocjenu daje pozicija na prvenstvenoj ljestvici. U HNL-u je titula osvojena daleko prije kraja i proslavljena na Poljudu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Drmić je i prije toga jednom bio strijelac u kvalifikacijama Lige prvaka jer zatresao je mrežu Ludogorecu u Zagrebu. Trenutak njegova pogotka, koji je izazvao goleme emocije, raspršio se zbog zaleđa u utakmici s Red Bullom u Salzburgu. Tada je javno kazao da je Dinamo morao igrati hrabrije i demonstrirao pobjednički karakter kakav modra momčad treba. Koliko se god to u tom času treneru Anti Čačiću nije svidjelo. Jednako je rekao nedavno i Luka Ivanušec.

Dakle, Drmić je u HNL-u bio ispod svoje ranije razine, ali u ukupnom zbroju napravio je posao, ostvario misiju. Kad je ekipa bila kompletna, u pravilu je imao status pričuve Bruni Petkoviću, a dolaskom Igor Bišćana u nekim susretima i mladom Franu Topiću, kao na derbiju s Hajdukom u Splitu. Svejedno, u taboru prvaka mogu biti zadovoljni što su ga lani uzeli kao slobodnog igrača. Druga je stvar što mu ugovor s Dinamom istječe sljedećeg ljeta i nema logike da mu ponude novi.

Drmić će 8. kolovoza imati 31. rođendan, odavno pati zbog problema s koljenima, no kako je igrao dosad tako vjerojatno može još neko vrijeme. Dinamo mu nije ponudio produljenje suradnje. Prirodno je da Modri ganjaju mlađe napadače, koji će osim pogodaka jednog dana donijeti i odštetu od transfera. Drmić je to prihvatio, njegov je zasad plan ostati još godinu dana na Maksimiru, a potom će ponovno biti kao ptica na grani.

Šest golova i šest asistencija u HNL-u premalo su za njegov rejting. To je učinak za 1779 minuta igre. Pogotovo kad se kompariraju s 21 pogotkom i tri namještena gola u dresu Rijeke u etapi 2021./22. za 2505 minuta na terenu. U svim natjecanjima u 48 nastupa ima 14 golova i sedam asistencija. Jedan od razloga je Dinamov način igre, koji mu nije toliko odgovarao, ali i suparnici koji su se zatvarali. Kao igrač Rijeke imao je više prostora za karakteristične poteze od prve ili brze akcije.

U isto vrijeme Bruno Petković u HNL-u ima deset golova i sedam asistencija, Martin Baturina šest golova i jedanaest dodavanja za pogodak, Luka Ivanušec deset golova i četiri asistencije, a Dario Špikić kao desno krilo šest pogodaka i pet asistencija. Mislav Oršić, koji je otišao na pola sezone, imao je u HNL-u osam zabijenih pogodaka i sedam namještenih.

Drmić, koji je doveden kao drugi strijelac prvenstva iza Marka Livaje, tako je u ligaškom sustavu izravno sudjelovao u dvanaest pogodaka, po načinu vođenje po kojem se izboreni kazneni udarac piše kao asistencija. U Dinamu je na petom mjestu. Najbolji plavi scoreri su Petković i Baturina s po 17, Oršić je i bez proljetnog dijela treći s 15, slijede ga Ivanušec s 14 i kao peti Drmić a 12. Tko će na kraju prvenstva biti na vrhu? Ostala su još dva kola.

Bez pomaka na tržištu

Plavi trebaju uspješno odraditi ova dva kola i otići na odmor. A tada će na scenu zakoračiti vodstvo kluba, vidjet ćemo koji će se od brojnih spominjanih ulaznih i izlaznih transfera realizirati i kako će momčad izgledati uoči nove sezone, s kim će Bišćan krenuti u novi europski pohod.

Zasad na tom planu nema nikakvoga pomaka - niti je Livaković "sve dogovorio s Fenerbahčeom" (štoviše!), nije još došla ni jedna konkretna i intrigantna ponuda ni za koga, a razgovori oko Frigana, Vipotnika, Kačavende, Stojkovića i ostalih možebitnih prinova i pojačanja se nastavljaju. (pju)

NAJBOLJI DINAMOVI SCORERI NAKON 34 KOLA HNL-a

1. Bruno Petković 17

10 golova, 7 asistencija

2. Martin Baturina 17

6 golova, 11 asistencija

3. Mislav Oršić 15

8 golova, 7 asistencija

4. Luka Ivanušec 14

10 golova, 4 asistencije

5. Josip Drmić 12

6 golova, 6 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:08