RONALD GORSIC Cropix
ANALIZA CIES-A

Najnovije istraživanje otkrilo: Dinamo u šest kategorija izdominirao ostatak HNL-a

Kud god pogledaš, prvaci Hrvatske su bili superiorni u domaćem dvorištu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. lipanj 2023. 22:34

Međunarodni centar za sportske studije, poznat pod kraticom CIES, publicirao je podatke u kojima se vidi da je Dinamo u HNL-u zaista gospodario u svim elementima i segmentima. U opsežnom istraživanju CIES je u obzir uzeo šest kriterija, a kud god pogledaš, Modri su bili superiorni u domaćem dvorištu. Dinamo se u svih šest kategorija nalazi na vrhu.

Što se tiče udaraca u okvir protivničkog gola, Dinamo je u prosjeku imao 5,8 takvih udaraca po utakmici, a usporedbe radi, na drugom mjestu je Hajduk s 4,8 udaraca u okvir protivničkog gola po utakmici. Nadalje, Dinamo je u prosjeku po utakmici ostvarivao 196,3 paseva u posljednjoj, odnosno, u protivničkoj trećini terena, a na drugom mjestu lige je Lokomotiva sa 152,2 takva pasa po utakmici. Treći kriterij je posjed lopte, a Dinamo je u prosjeku po utakmici imao 61,7 posto posjeda lopte u nogama, dok je na drugom mjestu ostao Hajduk s 53,3 posto posjeda po utakmici. Četvrti kriterij su precizni pasevi, a Dinamo je imao visokih 87,4 posto takvih paseva po utakmici, dok je na drugom mjestu Istra 1961 s 82,9 posto.

Posljednja dva kriterija ukazuju na uspješnost u obrambenim segmentima. Brojke u toj rubrici odnose se na protivnika zbog čega je, jasno, poželjno da su one što manje. Dinamo je i u ta dva segmenta bio najbolji što znači da je uspješno limitirao suparnike. Što se tiče udaraca koje su Dinamovi protivnici uputili u okvir gola, u prosjeku su po utakmici imali tek 3,1 takav udarac. Tu je Dinamo, dakle, na “posljednjem mjestu” u ligi, a na vrhu je Varaždin, kojem su protivnici po utakmici u prosjeku imali 5,2 udarca u okvir gola. Posljednji kriterij je onaj protivničkih dodavanja u posljednjoj trećini terena, odnosno, u blizini kaznenog prostora. Dinamo je bio izrazito uspješan u limitiranju svojih suparnika po tom pitanju, pa su njegovi protivnici u prosjeku po utakmici imali 97 takvih dodavanja, dok je, primjerice, drugi najuspješniji klub u ligi po tom kriteriju Hajduk, čiji su protivnici po utakmici imali 121,7 takvih paseva u blizini kaznenog prostora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:30