Ronaël Pierre-Gabriel

 DAMIR KRAJAC Cropix
INTERVJU ZA JL

‘Najteže je bilo protiv Mbappéa, a Dinamo ima igrača za najjače lige. Baš me iznenadio. Derbi? Spreman sam!‘

Ronaël Pierre-Gabriel profilirao se u čvrstu obrambenu kariku, a mogao bi biti adut Modrih u derbiju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. ožujak 2024. 22:10

Dan prije prve stepenice u pohodu Ćirine vojske prema režiranju "francuske bajke", u ljeto 1998., na svijet je stigla jedna od najsvježijih Dinamovih akvizicija. Dok su "vatreni" 14. lipnja u Lensu srušili Jamajku, dvjestotinjak kilometara južnije, u Parizu, rođen je Ronaël Pierre-Gabriel. U tjednu velikog derbija na Poljudu s desnim braničem "modrih" porazgovarali smo u klupskom hotelu podno južne maksimirske tribine. Iako Francuz barata engleskim jezikom, u pomoć nam je, za svaki slučaj, priskočio i Maxime Bernauer, odjenuvši ruho prevoditelja u nuždi. Skupivši debelo iskustvo u La Ligi, Bundesligi i Ligue 1, Pierre-Gabriel dobio je zagrebačku adresu nakon što je, kako nam kažu, testiranja prije potpisa odradio na zavidnoj razini. S obzirom na to da se u prvih pet nastupa profilirao u čvrstu obrambenu kariku, sve jasnije poprima konture igrača koji glasno kuca na mjesto u udarnoj postavi.

Igrali ste i živjeli u Monte Carlu, Barceloni, Mainzu, Strasbourgu… Kako vam je u Zagrebu?

- Grad je prekrasan, jako je velik. Sviđa mi se mentalitet ljudi i sretan sam što sam ovdje. Što mi se najviše sviđa? Ljudi. Svi su otvoreni, dobri, onda je odmah sve lakše.

Jeste li uhvatili koju riječ hrvatskog jezika?

- Ha, ha… Samo neke lagane, jednostavne riječi. Bok, hvala, sam, leđa… Dobar dan, ha, ha.

image

Ronaël Pierre-Gabriel

GORAN MEHKEK Cropix

Jesu li vam sunarodnjaci pomogli u prilagodbi? Je li vam lakše igrati s njima?

- Naravno, Max (Bernauer) i Kevin (Théophile) puno su mi pomogli na terenu i izvan njega. Normalno, nekada je jednostavnije biti na terenu s francuskim igračima jer se bolje razumijemo, a naravno, uvijek je lako igrati s dobrim igračima. Kada igramo zajedno, onda pričamo na francuskom jeziku u obrani, to je prirodno.

U prethodnim ste utakmicama pokazali sjajne obrambene performanse. Jesu li te karakteristike vaša najveća vrlina?

- Prvenstveno sam branič, onda je to i normalno. Ne volim pričati o sebi, ali vjerojatno je igra u obrani "jedan na jedan", i u duelima, jedna od mojih boljih strana.

Odbrojavate li do derbija? Znate li što o rivalstvu između Dinama i Hajduka?

- Naravno, jedva čekam utakmicu. Poznajem osnove, suigrači su mi pričali puno o derbiju prethodnih dana. Znam da je pred nama izuzetno važna utakmica. Nećemo imati puno izbora, moramo ići na pobjedu.

Kakvu utakmicu očekujete? Prethodnih se dana šuškalo da biste mogli zaigrati u udarnoj postavi.

- Bit će to teška utakmica, Hajduk igra dobro ove sezone. Međutim, moramo biti spremni na sve, moramo pobijediti. Jesam li pričao s trenerom? Ne znam još ništa. Ako treba, uvijek sam spreman. Naravno, htio bih zaigrati u toj utakmici, kao i svi igrači.

image

Ronaël Pierre-Gabriel

DAMIR KRAJAC Cropix

Što kažete na navijače u Hrvatskoj? Jeste li ikada igrali u takvom ili sličnom ambijentu?

- Navijači su zaista top, odlični su i volim igrati u takvoj atmosferi. Na svakoj utakmici ima puno ljudi, i kod kuće i u gostima, to nam svima puno pomaže. Naravno, trebat ćemo ih do kraja sezone kako bismo pobijedili u svakoj utakmici i kako bismo postali prvaci. Jesam li bio iznenađen navijačima kada sam došao u klub? Nisam, gledao sam već ranije neke utakmice Dinama u Europi, znao sam što me čeka.

Jeste li iznenađeni HNL-om? Igrali ste u La Ligi, Bundesligi i Ligue 1, kolika je razlika u odnosu na hrvatsku ligu?

- Hrvatska liga je tehnički dobra, u svakoj momčadi ima dobrih igrača. Iskreno, nisam to očekivao prije dolaska, čak sam ostao iznenađen kvalitetom lige. Francuska liga je, onako, fizička, to je u prvom planu, u Španjolskoj je najbitnija tehnička strana igre, a u Bundesligi se igra vrlo ofenzivno, ima puno prostora u svakoj utakmici. Gdje mi je bilo najteže igrati? U francuskoj ligi.

U elitnom razredu francuskog nogometa odigrali ste 124 utakmice. Koje bi mjesto na ljestvici zauzeo Dinamo u Ligue 1?

- Uf, komplicirano mi je to uspoređivati i odgovoriti. Siguran sam da bismo bili dobri.

Prije nego što ste postali punoljetni, za vas je bio zainteresiran i milanski Inter. Što se dogodilo u toj priči?

- Bio sam na testiranjima u Milanu, a u to sam vrijeme bio i na probama u Saint-Étienneu. Imao sam izbor otići u Inter ili Saint-Étienne, ali odlučio sam ostati u Francuskoj zbog obitelji, to mi je bilo jako bitno jer sam bio mlad.

image

Ronaël Pierre-Gabriel

DAMIR KRAJAC Cropix

Igrali ste protiv Neymara, Mbappéa, Lewandowskog, Viníciusa, Ibrahimovića, Modrića… S obzirom na poziciju, većinu tih elitnih igrača ste i direktno branili, protiv koga vam je bilo najteže?

- Izdvojio bih i Mosesa Simona, krilo Nantesa, nevjerojatno je brz. Naravno, najteže je protiv Mbappéa, odličan je. Kako ga je čuvati? Vrlo komplicirano, on je igrač najviše razine, ali uvijek je dobro igrati protiv takvih igrača, to je izazov.

Također, dijelili ste svlačionicu s velikim imenima. Tko je najbolji suigrač kojega ste imali? Koga biste izdvojili u Dinamu?

- Radamel Falcao i Aleksandr Golovin, igrali smo zajedno u Monacu. U Dinamu ima sjajnih igrača, Sučić je vrlo dobar. Baturina je odličan, nisam znao za njega prije dolaska, iznenadio me. On u budućnosti može igrati u jako dobrim klubovima iz najjačih liga.

Kakav će biti rasplet sezone u Hrvatskoj? Tko će biti prvak?

- Napravit ćemo sve da budemo prvaci, vjerujem da ćemo to i postati.

Igrate li isključivo desnog beka ili pokrivate i druge pozicije u obrani?

- Igrao sam na svim mjestima u zadnjoj liniji. Znao sam igrati na poziciji lijevog bočnog, a nekada i u sustavima s tri igrača u obrani, gdje sam igrao desnog braniča u toj trojci.

Za kraj, kako ocjenjujete prevoditelja Maxa?

- Ha, ha, jako je dobar, zahvaljujem mu.

Bernauer: "Zbog njega je Mbappé mijenjao stranu"

Htio bih reći svoje mišljenje, ubacio se naš prevoditelj, Maxime Bernauer.

- Gledao sam jednu od utakmica na kojima je igrao protiv Mbappéa i odradio je odličan posao. Dao mu je jako malo prostora, i Mbappé, praktički, nije napravio ništa konkretno, zbog njega je Mbappé morao i promijeniti stranu - komentirao je Max, kako ga zovu u Maksimiru, jednu od partija Pierrea-Gabriela protiv zvijezde PSG-a, s kojom se sučelio šest puta, ali upisao i šest poraza.

Nakon što je Bernauer primio pohvale okupljenih za prevoditeljske vještine, u šali je poslao poruku Kenu Sulimanoviću, Dinamovom prevoditelju zaduženom za Japance, Takura Kaneka i Takuya Ogiwaru.

- Ken, pazi se, počinjem učiti i japanski - dobacio je Francuz.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2024 22:49