BORIS KOVACEV/CROPIX
LIVAKOVIĆ ZA SN

‘Nakon Hajduka voda je došla do grla, ali sad smo se zainatili, siguran sam da ćemo biti prvaci!‘

‘Moja forma? Da u svakoj utakmici mogu obraniti nemoguće, onda ne bih bio vratar nego robot‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. prosinac 2021. 10:59


Još utakmica protiv Hrvatskog dragovoljca i završava Dinamova 2021. Koju ćemo pamtiti po mnogočemu, najviše, naravno, po onoj pobjedi nad Tottenhamom, četvrtfinalu Europske lige i dvostrukoj kruni. To će, svakako, biti prva asocijacija na godinu na isteku. Pamtit će se, doduše, i po ovoj polusezoni, po pet turbulentnih mjeseci, velikim pobjedama i razočaravajućim porazima, usponima i padovima, ali sad, na samom kraju stvari su ipak sjele na svoje mjesto, proljeće Europske lige i vrh HNL-a, to je ono što su Modri zacrtali na početku sezone.

Upravo o toj polusezoni, uoči utakmice s Dragovoljcem, pričamo s Dominikom Livakovićem, jednom od najvažnijih figura Dinamovih uspjeha, čovjekom koji je, praktički, čitavu 2021. odradio u komadu, bez pravog odmora. Po završetku prošle sezone otišao je na Euru, vrlo brzo nakon njega u novi žrvanj i nove izazove s Dinamom i reprezentacijom.

Dojam je kao da ni ona prošla sezona nije završila, kako se osjeća, je li umoran, mentalno i fizički?

- A uvijek je tako u ovo vrijeme godine. Mislim da svi skupa čekamo uhvatiti malo odmora. Pogotovo mi koji smo bili s reprezentacijom i praktički nismo niti imali pauzu. Umor postoji, ali navikne se čovjek. A znate i kakvi su odmori. Nikako da dođe, a onda proleti u sekundi. Imam nekih planova, ali odmor će biti prioritet - priča nam Livaković.

Je li po tom kontinuitetu i ubitačnom ritmu bila ova najteža polusezona u karijeri?

- Bilo je naporno, stresno, ali nije bilo teško. Sve te utakmice koje su nas trošile mentalno i fizički dio su života profesionalaca. Ne mogu reći da je najteža polusezona u karijeri, ali da je bila duga i iscrpljujuća, to sigurno.

Idemo redom. Dinamo? Svega je bilo, od ispadanja od Šerifa, slabijih partija i kikseva u HNL-u do pobjede u Londonu i prolaska skupine? Kakav konačni dojam jeseni?

- O jeseni možemo pričati na sto načina, ali na kraju je jedino važno jesu li ciljevi ispunjeni. A mislim da jesu. Igrali smo skupinu, prošli dalje kao drugi iza West Hama, u HNL-u smo u vrhu. Dakle, ona je rezultatski uspješna. E sad, naravno da smo trebali proći u Ligu prvaka kada smo izvukli Šerif, barem smo svi to očekivali. No, dogode se takve utakmice u kojima jednostavno moraš priznati protivniku da je bio bolji ili da mi nismo bili na pravoj razini. Nama se to dogodilo u play offu Lige prvaka.

U čemu je bio problem, zašto Dinamo nije bio tako siguran i uvjerljiv kao prijašnjih sezona?

- A mislim da nitko nema odgovor na to pitanje. Možda nije do nas. Možda je konkurencija bolja, možda je i do sreće, jer nam se dogodilo da u nekim utakmicama izdominiramo, a lopta neće u mrežu. Puno je tu mogućih razloga.

U nekim utakmicama gdje je izostao rezultat, Dinamo je igrao dobro i dominantno, na kraju, promijenio se trener. Ali, dojam je da je momčad do kraja slijedila trenera Krznara, da tu nije bilo problema?

- To vam govorim. Evo, protiv Rijeke u Kupu, mislim da smo stvarno bili na jednoj visokoj razini, ali jednostavno nismo zabili. Posljedično se uvukla nervoza, trener je otišao. No, odgovorno tvrdim da je svlačionica bila uz trenera i da tu nije bilo ničeg osim uzajamnog respekta.

‘Potrudit ćemo se da Livaja i suigrači do kraja sezone više nemaju razloga za pjesmu‘

Zadnjih se dana, nako poraza od Hajduka dosta pričalo o Livajinom i Subasicevom vrijeđanju Dinamu, Vlašićevom komentaru... Kako su igrači Dinama gledali na to, jesu li to doživjeli samo kao sportski rivalitet ili su Livaja i Subašići ipak malo pretjerali?

- Ne bih htio previše ulaziti u te stvari, osobno mislim da je to bilo pod utjecajem euforije. Niti mislim da Subašić i Livaja mrze Dinamo, no, isto tako treba paziti na takve stvari, jer smo svi mi sportaši uzor djeci. Uostalom, rijetke su pobjede protiv Dinama pa su malo previše upali u euforiju. Potrudit ćemo se da do kraja godine više nemaju razloga za pjevanje bilo čega.

Neki se boje da bi taj rivalitet i sve što događa u zadnje vrijeme između Dinama i Hajduka, mogao utjecati na odnose u reprezentaciji? Ima li to ikakve veze s tim?

- Nema to veze. Ne gledam ljude kroz to što su u euforiji zapjevali neku pjesmu koja nije primjerena.

Kad već spominjemo Subašića, vratio se nakon duge stanke i sad su sva trojica vratara iz Rusije u HNL-u, Livaković protiv ostale dvojice?

- Znao sam da Subašić još nije rekao zbogom karijeri i drago mi je zbog njega što se vratio, znam i koliko mu je stalo do Hajduka.

Kako diše svlačionica, ima li problema, dijelom je vladao dojam da atmosfera nije tako pozitivna kao prijašnjih godina?

- Ako i ima problema, oni se ne rješavaju preko medija. U svakoj zajednici imaš dobre i loše dane. Imamo ih i mi u Dinamu. Imali smo ih prije, imat ćemo ih i poslije. No, to su naše interne stvari. U svakom slučaju, ništa bitno ili krucijalno što bi utjecalo na naše igre.

Koju bi pobjedu izdvojio kao najveću ili najdražu, koji je poraz najteže pao?

- 
Bilo je puno dobrih utakmica, od Genka u gostima do Rapida u Maksimiru, svakako i West Ham u Londonu. A bilo je i lošijih. Recimo, nije nam trebao poraz protiv Belupa na otvaranju sezone, poluvrijeme na Rujevici i onaj poraz od Hajduka u derbiju. E, to nas boli.

Kao da je poraz od Hajduka bio neka prekretnica, nakon njega ste se, s novim trenerom Kopićem, razbudili, dobili West Ham, Slaven, Istru? što se dogadalo tih dana da je došlo do takvog preokreta?

- A očito je voda došla do grla. To nas je mobiliziralo i izvuklo na površinu neki inat. Kao da smo htjeli pokazati da smo i dalje DInamo, četvrtfinalist Europske lige i da je ovo što se događalo plod neke slučajnosti. Dobro smo reagirali u završnici sezone i stvari su sjele na svoje mjesto.

Kako i Dinamova, slična je bila i Livakovićeva krivulja. Sjajne obrane, odlična forma pa neke manje dobre reakcije, koje su odmah izazvale sumnje u njegovu kvalitetu. Pa i teza da je izvan forme zbog neostvarenog transfera, da ga je to psihički pogodilo?

- Svašta sam pročitao i čuo na tu temu i zaista nemam namjeru opravdavati se bilo kome. Da u svakoj utakmici mogu obraniti nemoguće, onda ne bih bio vratar nego robot. Imao sam uspona i padova kao i svi drugi, ali nema riječi o pomanjkanju volje ili nečeg sličnog.

Ipak, kad se sve zbroji, prevladale su dobre i odlične partije, neke obrane kojima je i direktno donio bodove Dinamu?

- Tako i ja mislim. Ne poznajem sportaša koji je čitavu karijeri bio na istoj, velikoj razini. No, očito sam navikao ljude na dobre obrane pa mi se odmah izvlače neke stvari ako to nije na vrhunskoj razini.

HNL nikad nije bio izjednačeniji, na vrhu je gužva, tko je po Livakoviću najveći konkurent u borbi za naslov prvaka?

- Svi su tu, Osijek, Hajduk i Rijeka, ne nužno tim redosljedom. Pobjeda, dvije, i svatko je blizu. Međutim, ne sumnjam da će raplet biti u našu korist, da će prvak biti Dinamo. Nemam nimalo dvojbi. Nakon pauze ćemo se resetirati i krećemo jako u nastavak sezone.

Tu se uvijek postavlja pitanje koliko su Dinamovi igrači još motivirani, koliko u njima ima vama za HNL i borbu za naslov, nakon toliko trofeja, da su drugi možda gladniji i motiviraniji u toj borbi?

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Moraš uvijek biti gladan, jer ovo je posao kojim se bavimo, koji smo odabrali i koji je naš život. Uvijek želimo biti najbolji i prvi. Ima još dinamita u nogama, ne brinite.

U Europi je Livaković za Dinamo debitirao protiv Seville. Na proljeće, opet Sevilla, po mnogima najteži ždrijeb?

- Teško da je mogao biti teži, ali teško da je mogao biti i lakši. Jake su to momčadi i koga god da smo izvukli, bilo bi teško. O Sevilli zaista ne treba trošiti riječi. Dovoljno će biti ako kažem da su jedni od favoriti za osvajanje naslova.

Moramo opet pitati, hoće li Dinamo protiv Seville imati svog prvog vratara, jer, bliži se prijelazni rok, sigurno će opet krenuti priče o transferu?

- Uvijek isto pitanje i isti odgovor; ugovor je s Dinamom i dvije su strane koje odlučuju. Ako se dogodi neka ponuda s kojom će klub biti zadovoljan, a potom i ja, onda ćemo sjesti i vidjeti što ćemo i kako dalje.

Pitamo i zato jer je nedavno promijenio menadžersku agenciju, znači li to da će se užurbanije raditi na transferu?

- Nema to veze s time. Ugovor mi je istekao, trebali smo neku promjenu i zato sam odabrao novu agenciju.

‘Status u reprezentaciji? Ne bih o tome, izbornik je tako odlučio, a ja sam uvijek svima bio podrška‘

Puno toga događalo se od Eura i u reprezentaciji. U zadnjoj utakmici, uz dosta sreće, ali ipak zasluženo, Hrvatska je izborila Katar?

- Najvažnije je da su ciljevi ispunjeni. Idemo u Katar kao pobjednici skupine, bez dodatnih kvalifikacija i to je nešto što se od nas očekivalo. Možda smo trebali sve riješiti prije, a ne ponuditi stres u zadnjoj utakmici, no to je draž nogometa.

Što Hrvatska za godinu dana može tamo napraviti? Bit ćemo pomlađeni u odnosu na srebro u Rusiji?

- Viceprvak svijeta može puno, pa i ponoviti Rusiju. No, samo ako ćemo zadržati onaj skromni stav i ići utakmicu po utakmicu. Pa ako se otvori...

Vrlo je vruća tema bio i Dalićev izbor vratara u završnici kvalifikacija, Livaković je ostao na klupi, na vrata je stao Ivo Grbić. Iako, Dalić i danas kaže da je Livaković i dalje ‘jedinica‘. Kako se on osjeća?

- O svome statusu ne bih htio previše pričati. Izbornik je odlučio kako je odlučio, to je njegova odluka i nema smisla da je komentiram u medijima. Kao što su moji suigrači s klupe bili meni podrška, tako sam ja bio njima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 05:47