Dinko Jeličić

 GORAN MEHKEK Cropix
DINKO JELIČIĆ

‘Nama je u ovom trenutku svaki suparnik najteži jer moramo probiti barijeru i prekinuti loš niz‘

‘Bio Dinamo u krizi ili ne, koncentracija kvalitete u njegovom igračkom kadru i dalje je prisutna‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 03. veljača 2024. 07:08

Dinko Jeličić odradio je u petak ujutro taktički trening pred gostovanje Gorice kod Dinama, a onda se pojavio pred novinarima. Za razliku od velike većine takvih druženja u turopoljskom klubu, ovaj put sijevala su pitanja sa svih strana jer i javnost je osjetila da se Gorica nalazi na svojevrsnoj prekretnici.

Posljedica je to situacije da ispasti iz lige ne može, a lošim rezultatima u zadnje vrijeme uvelike je kompromitirala europske izglede, koji su prije samo pet kola bili jako blizu realnosti. Zona komfora, koliko god izgledala privlačno, ne nosi ništa dobro jer biti peti ili deveti zapravo je svejedno, a razlika je tek u prihodima od televizijskih prava, koji ipak nisu stavka koja bi temeljno odlučivala o stabilnosti proračuna kluba.

Najaktualnije je pitanje u Velikoj Gorici rezultat i(li) afirmacija mladih za potencijalni profit kluba, koje se ponajviše prelama preko trenerovih leđa...

- Bilo je ovoga tjedna natpisa i o tome koliko je naša momčad stara i jesmo li spremniji mi ili Rijeka, a u obzir treba uzeti nekoliko činjenica. Naše pripreme i nisu bile prave pripreme, u Medulinu smo ih morali prijevremeno prekinuti, a sav fokus stavili smo na prvu utakmicu s Rijekom jer nam je bilo izuzetno bitno dobro startati. Nismo to napravili zbog nesreće i dekoncentracije, a onda nam se dogodio poraz od Lokomotive, gdje smo zakazali - započeo je Jeličić.

Veća energija

Potom je pojasnio...

- Mi imamo nekoliko starijih igrača koji su nam nositelji igre i dosta vremena potrošimo na njihovo osvježavanje, dok je Rijeka mogla zamijeniti dva igrača u prvom dijelu i opet ubaciti dvojicu s istom, ako ne i većom energijom. Nama je, pak, protiv Lokomotive ušao Soldo, koji uopće nije prošao pripreme, a i psihološki smo bili poljuljani od načina poraza protiv Rijeke. Sve to utjecalo je da krenemo loše u nastavak sezone, ali ne tražimo alibije, niti ih želim artikulirati prema bilo kome.

Širi roster

Što je konkretni cilj u ovakvoj situaciji?

- Mi ne želimo komotnu situaciju, već nam je cilj raširiti roster, ali imamo i nositelje igre u ozbiljnim godinama. Mi moramo razvijati mlade, ali ta prekretnica u njihovim karijerama nosi rizik. Dobar je primjer Sekou Sagna. Svi smo se složili da je imao dobar doprinos u drugom poluvremenu protiv Lokomotive, ali imao je tu nesreću da je skrivio kazneni udarac iz kojeg smo primili prvi gol. No, ne smijem sada izgubiti mladog igrača zbog toga, već se nastaviti boriti da oni što duže mogu odgovoriti nivou zahtjeva prve lige. Mi živimo od mladih i moramo ih proizvoditi, ali za svakog od njih treba vidjeti kako će se moći nositi s tom razinom pritiska, gdje se traži i rezultat.

Je li komfor sredine tablice plus ili minus?

- Ne znam kako je s drugim trenerima, ali meni je svaka situacija kad gubimo izuzetno teška, nevažno za što se borili. Zato smatram da je bitno izgraditi gard i stvoriti atmosferu da je obveza zbog kluba i navijača uvijek težiti najboljem i pobjedi. Možda se ta misao o komforu podsvjesno uvuče u glave kod nekih pojedinaca, ali ja želim momčadi prenijeti samo želju za borbom. Mi smo i dalje u utrci za europskim mjestom, a kako će momčad reagirati, vidjet će se kao i uvijek na terenu. Kao trener uvjeren sam da ćemo već u nedjelju protiv Dinama odgovoriti zahtjevima mnogo bolje nego protiv Lokomotive.

Kvaliteta je prisutna

Je li u ovom trenutku Dinamo velikogoričkom prvoligašu najteži suparnik za pokušaj izlaska iz rezultatske krize ?

- Nama je u ovom trenutku svaki suparnik najteži jer moramo probiti barijeru i prekinuti loš niz. Da je bilo tko drugi s druge strane, isto bi bilo, ne možemo razmišljati o rivalu već o sebi, a bio Dinamo u krizi ili ne, koncentracija kvalitete u njegovom igračkom kadru i dalje je prisutna. Na nama je da pokušamo iskoristiti neke njihove slabosti - zaključio je strateg Gorice Dinko Jeličić.

Vujnović definitivno otpao za dvoboj

Ako je i postojala neka nada da bi crnogorski napadač Nikola Vujnović mogao biti u konkurenciji za Dinamo, nje više nema jer ozljeda lista je ipak komplicirana za bilo kakav rizik. Uz Ndockyta i Majstorovića na listi ozlijeđenih je i on, dok su kapetan Mrzljak i Raspopović suspendirani zbog kartona. Jedino novo lice pristiglo ove zime u redove Velikogoričana, Andrej Lazarov, sada je u punom treningu i kandidirat će vjerojatno čekajući ulazak s klupe. (tr)

Sagna možda i otpočetka meča

Senegalski veznjak Sekou Matar Sagna (20) prvi je od mlađih došao u fokus da u nastavku sezone dobije značajniju minutažu u dresu Gorice. Za gostovanje na Maksimiru poklopilo se i to da trener Dinko Jeličić najviše razmišlja kako posložiti vezni red, tako da je Sagna ozbiljan kandidat za start u ulozi zadnjeg veznog. Opcija je i Marko Soldo, a možda i obojica, budući da Jeličić razmišlja i o promjeni taktičke formacije, a sve ne bi li onemogućio Dinamovu dominaciju u sredini terena. (tr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. srpanj 2024 02:49