30 godina prethodne je veljače proslavio Stefan Ristovski

 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
STEFAN RISTOVSKI ZA SN

‘Ne volim takve utakmice! Zbog toga je Dinamo izgubio u Osijeku. A imamo najveću kvalitetu u HNL-u!‘

‘Uvjeren sam da će naš napad napokon proraditi‘, kaže Stefan Ristovski uoči povratka na Rujevicu.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2022. 12:25

Stefan Ristovski vratio se u Maksimir nakon velikih utakmica Sjeverne Makedonije protiv Italije i Portugala. Bili su Makedonci uistinu sjajni, Azzurrima su uskratili Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali na kraju nisu uspjeli otići na skup najboljih na Globusu, nisu mogli preko Ronalda i društva. Pitamo Ristovskog je li se uspio oporaviti nakon tih teških okršaja, je li spreman za završnicu HNL-a? Jer, on je vrlo važna karika Kopićeve momčadi, igrač udarnog sastava, s njim ili bez njega nije isto...

- U nogometu nema odmora. Davno sam to shvatio. Ako želiš biti na pravoj razini, moraš biti spreman stalno igrati utakmice, svaki treći-četvrti dan... Eto, sad je trener protiv Hrvatskog dragovoljca rotirao momčad, dobro je to došlo. Tjelesno i mentalno sam u redu - kazao nam je u uvodu Ristovski.

image

2,0 milijuna eura vrijednost je Ristovskog prema portalu TM

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Je li ipak ostalo nešto tuge zbog činjenice da se Sjeverna Makedonija nije plasirala u Katar?

- Ha, tužan... Ne mogu biti tužan nakon ovakvog uspjeha. Šteta što se nije igrala samo jedna utakmica, ta s Italijom, onda bi se cijela priča zapamtila još više. Napravili smo senzaciju protiv Italije, ali dijelilo nas je devedeset minuta do odlaska na Svjetsko prvenstvo. Da, tu ostaje taj djelić gorčine, ali ne mogu biti tužan jer smo igrali dvije utakmice sa svjetskim nogometnim silama. Pa, da je Njemačka igrala vani s Italijom i Portugalom, bilo bi im teško proći. Odigrali smo mi muški, ali teško je sve to izdržati protiv takvih super sila. No, kad se sve zbroji, ispali smo heroji...

U nedjelju je veliki derbi na Rujevici. Ristovski je igrao za Rijeku, uzeo je naslov, zna itekako dobro priču Nevere s Kvarnera. Ima li u nedjelju favorita?

- Mogu ja sad tu pričati da smo mi favoriti... No, pustimo to. Situacija je vrlo jednostavna. Prvenstvo je ušlo u samu završnicu, još uvijek su četiri kluba u borbi za titulu prvaka. Nastavlja se priča o najzanimljivijem HNL-u u povijesti. Kao i mi, i Rijeka traži svoj put prema naslovu, osim nas na Rujevicu im dolaze i Hajduk, i Osijek. Dakle, itekako su u igri. Rujevica je stadion koji je uvijek pun na derbijima, tako da nas čeka pravi derbi, spektakl.

Nego, je li današnja Rijeka blizu kvalitete one momčadi Matjaža Keka s kojom ste uzeli naslov prvaka?

- Ne, ma ne... Nemojmo se zezati... Ona momčad s kojom sam osvojio titulu bila je kvalitetnija, igrali smo vrhunski nogomet. Nikome nismo ništa praštali, igrali smo prekrasan nogomet. Da se razumijemo, i današnja Rijeka je iznimno kvalitetna, ali ne može se usporediti s onom. Sjetite se, pa tada smo mi Dinamu bježali osam bodova, da ne pričam koliko smo bili ispred Osijeka i Hajduka... Ali, drago mi je što je Rijeka i dalje jaka, što se izborila za finale Kupa, a i što se dalje bori za naslov.

Eto, baš prije derbija Rijeka je produljila ugovor s trenerom Goranom Tomićem. Je li i taj potez riječke vrhuške na neki način dodatna motivacija za Tomićevu momčad pred nedjeljni derbi?

- Ne znam iskreno je li to njihova dodatna motivacija... Svaki klub ima svoju politiku, oni su očito vidjeli da čovjek radi dobar posao, pa su mu produžili ugovor. Nemam tu što komentirati.

Drmić, Abass, Murić, Vučkić... Rijeka ima sjajne napadače. Kako ih mislite zaustaviti?

- Treba ih zaustaviti s našim dobrim posjedom lopte. To je po meni najbolji način. Nadam se i vjerujem da ćemo adekvatno, na pravi način, ući u utakmicu. Jako je to bitno. Ne smije nam se dogoditi onakav "blackout" kad smo u onom prošlom derbiju na Rujevici gubili s 0:3 u prvom poluvremenu. Jer to je bila ogromna prednost. Mi smo je stigli, završilo je 3:3, ali teško je to stizati. Pokazali smo da je moguće, ali ne bih opet da tako nešto moramo stizati. Znate, stadion na Rujevici je poseban, atmosfera je uvijek napeta, a to je vjetar u leđa Riječanima. Zato od prve minute moramo pokazati pobjednički gard Dinama.

Dinamo u posljednje vrijeme igra jako dobro u obrani. U posljednjih sedam utakmica primili ste samo jedan pogodak, onaj u Osijeku. Tu očito sve štima, ali kad će napad proraditi? Ne zabijate puno, a što je još gore, ne stvarate niti puno prilika.

- Ne, nije to priča po kojoj mi u obrani radimo dobar posao, a napadači i veza loš. Nogomet je kolektivni sport. Ako nismo opasni u napadu, znači da imamo problem što svi mi ostali ne ulazimo u završnice akcija. U redu, to je sad ispalo takvo razdoblje, spletom okolnosti. Istina, manje zabijamo, ali tko zna, možda već u sljedećim utakmicama počnemo više zabijati, po nekoliko golova po utakmici. Ali, vjerujte da radimo na tome, na svakom treningu. Vidim po dečkima da je motivacija na visokoj razini, da se svi jako trudimo, pa vjerujem da će taj trud, taj rad isplivati na površinu. Nama je najbitnije da u nedjelju budemo svi zdravi i na raspolaganju.

Onda je malo zastao...

- Uvjeren sam da će naš napad proraditi na Rujevici! Mi imamo najveću kvalitetu u HNL-u, to se jednostavno mora vidjeti, definitivno izaći na vidjelo. Baš sam optimist.

Neki od posljednjih derbija "velike četvorke" bili su tvrdi, čak bismo mogli reći pomalo dosadni. Hajduk - Dinamo 0:0, Osijek - Dinamo 1:0, Osijek - Hajduk 0:0... Igralo se samo da se ne primi pogodak, kao da se uopće nije mislilo o zabijanju. Hoće li tako biti i na Rujevici ili ćemo ipak gledati raskošniji nogomet, s golovima, šansama... Utakmice Dinama i Rijeke su inače znale biti bogate golovima, eto, ove sezone su dvije završile 3:3.

- Znate li kako ja gledam na te rezultate s "nulom"? Vidite, kako se bliži kraj prvenstva pritisak raste, treba se preuzeti odgovornost. Svi se boje otvoriti, krenuti otvorenog garda u napad, raditi višak... Razumljivo mi je to u ovoj završnici prvenstva u kojoj nitko ne želi izgubiti derbi kad je takva borba za titulom. Zato se uglavnom čeka pogreška suparnika. Vidite, tako se nama dogodila pogreška u Osijeku, primili smo taj jedan pogodak i izgubili. Znao sam u Gradskom vrtu - tko primi prvi pogodak, taj gubi utakmicu. Ne volim takve utakmice.

Međutim, na tu temu je Ristovski još nešto htio dodati...

- Znate, moram vam kazati da niti tereni u Hrvatskoj ne dozvoljavaju neki lijep nogomet. Vjerujte, o tome se baš ne piše, niti se o tome raspravlja, no na nekim terenima se susrećemo s lošim uvjetima. Imaš terena na kojima je teško igrati, graditi akcije, igrati atraktivan nogomet. Nije lako na takvim podlogama razvijati akcije. U HNL-u postoje samo tri-četiri terena koja nude dobre uvjete za pravi, atraktivan nogomet. No, dobro, kad se radi o nedjeljnom derbiju, onda moram ustvrditi da je Rujevica možda i najbolji teren u Hrvatskoj. Ne znam, naravno, hoće li padati golovi u derbiju s Rijekom, ali sve dosadašnje koje smo igrali s njima bile su zanimljive.

Je li derbi s Rijekom prva meč-lopta Dinama? Bi li vam pobjeda nad Rijekom otvorila put prema naslovu?

- Sigurno, slažem se. Ovo nam je prva meč-lopta jer ovaj će rujevički derbi biti vrlo važna poruka za nastavak prvenstva. Imamo mi još teških utakmica, igramo dva puta s Hajdukom, s Osijekom... Ali, trijumf nad Rijekom bi nam dao ogroman zamah prema obrani naslova prvaka. Nadam se da će se to dogoditi u nedjelju.

Dinamu naslov, Rijeci kup. Za vas bi to bio idealan rasplet, zar ne? Odijevali ste dresove oba kluba?

- Nemam što kriti, zaista bih se veselio takvom raspletu sezone!

RISTOVSKI ZA DINAMO

U prvenstvu...

31 odigrana utakmica

1 postignuti pogodak

U kupu...

4 odigrane utakmice

0 postignutih pogodaka

U Europi...

19 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

Ukupno...

54 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

RISTOVSKI ZA RIJEKU

U prvenstvu...

68 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

U kupu...

11 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

U Europi...

7 odigranih utakmica

1 postignuti pogodak

Ukupno...

86 odigranih utakmica

2 postignuta pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 00:29