RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DINAMO NA NOGE GORICI

‘Ne zamaram se problemima drugih klubova! Ante Čačić? Iznimno ga cijenim kao čovjeka i kao trenera‘

Samir Toplak i njegovi igrači ulaze su dvoboj s Dinamom s velikom motivacijom
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. travanj 2022. 13:53

Otprilike u ovo doba prošle godine ili preciznije dva kola prije kraja prvenstva, Gorica je dočekivala Dinamo, koji je već bio prvak, a njoj je jedan jedini bod garantirao povijesni plasman u europsko natjecanje. Gosti iz Maksimira nisu imali milosti, Mario Gavranović je tog 16. svibnja 2021. igrao za Hajduk i Rijeku, te hat-trickom uništio snove Turopoljaca, koji će porazom 1:2 u zadnjem kolu na riječkoj Rujevici ispustiti treće mjesto, koje su držali 35 kola i pasti na peto.

Dugo-dugo će se pamtiti proljeće 2021. u jednom malom klubu, koji je zadnjih godina napravio divovske korake napretka u svakom smislu, i čiji je proračun od milijun eura iz 2018. došao do otprilike šest milijuna eura prihoda u prošloj godini. Ova sezona rezultatski je ipak najlošija od četiri prvoligaške, odavno su europski letovi zaobišli obližnji aerodrom na Plesu, ali momčad koju otpočetka ožujka vodi Samir Toplak ima svoj ponos i čast.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Ne žele Velikogoričani biti samo sparing partner lideru u njegovoj borbi za obranu naslova prvaka, već suparnik koji ga može ozbiljno zabrinuti i namučiti. Na stranu onih 14 poraza u 15 prvoligaških utakmica, bilo je tu najmanje pet dvoboja, koji su ludom srećom ili sudačkom nepravdom otišli na stranu Dinama. Dovoljno se sjetiti onih 4:3 lani ili pak prošlih 1:2 u Maksimiru, kada je Stojanovski u 89. minuti prevario svog vratara skrenuvši u suprotni kut Oršićevu loptu.

Ove subote na klupi će prvi put biti Samir Toplak, čija je sudbina slična Goričinoj, mnogo velikih pobjeda, ali još uvijek u čekaonici za vođenje nekog kluba s kojim bi se borio za trofeje i europske nastupe. Još prije prošlog kola i gostovanja kod Hajduka, Toplak je jasno poručio "utakmice s Hajdukom i Dinamo za mene su one posebe i daleko najvećeg motiva", a unatoč brojnim problemima s izostancima, kao i promjeni trenera u Maksimiru, ovoga tjedna je napravio baš sve kako bi momčad pripremio za maksimalni fajt. Pa, ako i izgube, da to ne bude bez otpora i ispaljenog metka.

- U dobrom smo raspoloženju, bez obzira na probleme koje imamo u kadru. Krpamo se već nekoliko tjedana, ali nismo pod pritiskom da moramo kukati. Izvlačimo maksimum iz kadra koji imamo i mislim da ćemo opet biti dobri, hrabri i odlučniji nego prošlog petka u Splitu. Prvo poluvrijeme protiv Hajduka smo prespavali, a u drugom smo bili jako dobri do zone završnice gdje nam je nedostajalo odlučnosti. Napravili smo neke promjene u kadru, trenirali smo cijeli tjedan jako dobro i vjerujem da će se to vidjeti i na utakmici - rekao je trener Gorice Samir Toplak.

Koliko je smjena Željka Kopića nakon poraza u derbiju i dolazak iskusnog Ante Čačića na klupu Dinama uvjetovala pripremu Gorice?

- Očekujem drukčiji Dinamo nego dosad jer s novim trenerom uvijek dođe i neka nova energija. Iznimno cijenim kolegu Čačića, kao čovjeka i kao trenera, znam da će on napraviti sve kako bi protiv nas izvukao maksimum iz svoje momčadi, ali mi smo bacili na stranu sve probleme koji muče Dinamo. Bitno je kako ćemo se mi postaviti, bavimo se načinom kako ćemo mi pristupiti dvoboju, kakve ćemo taktičke varijante odabrati. I u toku utakmice ćemo se prilagođavati kada vidimo što će oni igrati. Realno, nema tu velikih nepoznanica, znamo 90 posto kako će Dinamo igrati i znamo pojedniačno sve igrače gostiju i njihove kvalitete.

Razlika u kvaliteti je kao i ranijih sezona više ili manje na strani Dinama, ali taj efekt motiva i borbe da se pokvari planove jačem i boljem uvijek je bio glavna pokretačka snaga?

- Za trenera je ovakva utakmica jedna od lakših što se motivacije tiče. Dolazi prvak, vodeća momčad prvenstva, bit će i puno ljudi na tribinama i svaki igrač u takvim bi okolnostima morao dati i iznad svog maksimuma. Za motivaciju i ne bi trebao biti potreban trener, ali za sve ostale stvari u pripremi, kao i taktičke varijante kako parirati takvoj momčadi, trener je vrlo bitan.

Koji je generalni plan s obzirom na očekivanu ofenzivu Modrih kojima svaki rezultat osim pobjede predstavlja golemi neuspjeh?

- Jedna od najvažnijih stvari je pokušati na terenu na sve moguće načine sakriti naše aktualne nedostatke, a iskoristiti njihove. Oni puno utakmica dobivaju i rješavaju na individualnu kvalitetutu, mi im to ne smijemo dozvoliti. Moramo se pokazati kao nedavno protiv Rijeke na svom stadionu, kada smo sa 10 igrača dobili utakmicu s igračem manje. Vjerujem da možemo to ponoviti protiv Dinama, imam dobru vibru i mislim da ćemo biti opak protivnik u nedjelju - odlučan je Toplak, a u njegovu momčad bit će uprte sve oči iz Splita i Osijeka jer potencijalni kiks Dinama bio bi snažan vjetar u leđa šampionskih ambicija Hajduka i Osijeka.

- S godinama sam shvatio da diplomati bolje prolaze, a pametan čovjek uvijek uči i kad-tad nešto shvati. Zato ću i ja odgovoriti diplomatski da se ne zamaram problemima i ambicijama drugih klubova. Svi se sad bave kako ćemo mi igrati i proći protiv Dinama i Hajduka, a je li netko pitao o Gorici kao klubu kako joj je kada je imala sedam poraza zaredom? Igramo samo za sebe, cilj nam je peto mjesto i već sam ranije rekao da sam izuzetno motiviran pokušati pobijediti Dinamo i Hajduk, a i moji igrači žele biti na tom novou i dati sve što imaju u ovoj utakmici - zaključio je strateg Gorice Samir Toplak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:58