Darko Milanič i Zlatko Zahovič

 JURE MAKOVEC Afp
JAVILA SE LEGENDA

‘Ne znam otkud te priče, ne dolazim u Dinamo! A moj prijatelj bio bi dobar izbor, može voditi najveće klubove‘

Velikan slovenskog nogometa i veliki prijatelj nedjeljnog maksimirskog trenerskog gosta
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. svibanj 2022. 11:47

Kako je Dinamo došao do Milaniča? Pa, iako su osim Čačića dobro kotirali Goran Tomić i Sergej Jakirović, nekako se u Maksimiru zaključilo da bi trebalo pogledati prema nekim drugim trenerskim imenima. Dosta se razgovaralo i analiziralo, pa se tako došlo i do Milaniča. Tražila se opcija iskusnijeg trenera, a Milanič je upravo takav. Tko zna, možda je neki savjet ponudio i Matjaž Kek, slovenski izbornik kojeg je zagrebački klub želio dovesti za šefa struke. Dinamo ne može dovesti besprijekornog stranog trenera jer je jednostavno preskup, makar nam neki izvori kazuju da je modri establišment spremio između milijun i milijun i pol eura za vrhunskog trenera. Konačno, Dinamo je Nenada Bjelicu plaćao milijun i 200 tisuće eura godišnje, za prave trenere se ima novaca.

Može voditi najveće klubove

Naravno, glavno je pitanje zašto Milanič već nije proglašen trenerom ako je već došao na utakmicu s Hajdukom? Pa, s njim se razgovaralo o mogućem preuzimanju Dinama, na što je čovjek sam izrazio želju da dođe u Maksimir pogledati derbi s Hajdukom. Pojavila se i priča da s Milaničem “u paketu” dolazi i legendarni Zlatko Zahovič, koji je po tim pričama trebao preuzeti stolicu sportskog direktora.

- Ma ne, nema veze, ne dolazim ja u Dinamo. Ne znam otkud te priče - kazao nam je Zahovič kad smo ga jučer nazvali.

Ali, onda nam je kazao nešto drugo...

- Darko Milanič? Eto, baš nakon ovog razgovora s vama idem s Milaničem na ručak! Mi smo veliki prijatelji.

Naravno da smo ga odmah pitali zna li nešto o tome da će Milanič preuzeti Dinamo?

- Ništa mi nije rekao na tu temu. Ako je stvarno kandidat, onda je sasvim normalno da pričeka, da ništa ne priča prije nego što se to dogodi. Dakle, logično je da takve priče zadrži za sebe.

Pitali smo Zahoviča kakav je trener Milanič?

- On je pravi gospodin čovjek! Veliki je radnik, koji je maksimalno posvećen svom poslu. Sto posto je u nogometu, veliki je znalac. Milanič je sigurno trener za klub kakav je Dinamo. Može voditi najveće klubove, a Dinamo je takav. Ozbiljan je trener, dugo je u tom poslu, u nogometu je cijeli život. S Mariborom je osvojio šest naslova prvaka Slovenije, tri puta Kup. Ako ga Dinamo izabare, on je zaista odličan izbor.

Kakvu igru gaji Milanič? Je li ofenzivac ili više voli defenzivu?

- Vidite, ovako bih odgovorio na to pitanje... Nije, naravno, neka revolucionarna rečenica, ali Darko voli pobjeđivati više od svega. Njegov nogomet je jako jednostavan, jako napadaš, još bolje se braniš. Ali, pogledajte njegove statistike u klubovima u kojima je radio. Njegove momčadi su postizale najviše pogodaka. Znači, sve vam je jasno, zar ne?

Ima mnogo iskustva

Kaže nam legenda slovenskog nogometa da bi s njim Dinamo mogao napraviti velike stvari u Europi.

- Ima mnogo iskustva, zna kako se igraju europske utakmice. Znate da europske kvalifikacije nikad nisu lagane, bez obzira na to što Dinamo uglavnom prolazi te kvalifikacije. No, Milanič zna igrati u takvim situacijama, zna kako pripremiti momčad za jake i nepredvidljve europske okršaje, znam to iz vremena kad je bio trener Maribora. Vodio je ogroman broj utakmica u karijeri. Dinamo bi definitivno dobro napravio ako ga uzme za trenera - zaključio je Zahovič.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. travanj 2024 22:57