DAMIR SENCAR Afp
NEMA KONKURENCIJE

Nedodirljivi Modri stroj: Besmisleno je loviti rekorde, Čačić već sada treba razmišljati o idućoj sezoni

Nitko ozbiljan više ne smatra da Hajduk može konkurirati Dinamu u borbi za naslov
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. ožujak 2023. 14:28

U svom prvom maksimirskom mandatu Ante Čačić je istaknuo kandidaturu za upis u Guinnessovu knjigu rekorda. U četrdesetak je utakmica predstavio isto toliko različitih sastava. Čak niti greškom nije uspio poslati na teren identičnu momčad...

U novom mandatu svjedočimo nekom drugom i drugačijem Čačiću. Trener Dinama je tijekom pripremnog razdoblja, u stanci između dva dijela prvenstva, standardizirao momčad od koje ne odstupa. Sada je "zastranio" do suprotne krajnosti. Više ne koristi niti zamjene. Gotovo nestvarno zvuči podatak da je u posljednjem prvenstvenom srazu, prošle nedjelje protiv Osijeka, trener Dinama promijenio samo dvojicu igrača: Bulat je u 46. minuti zamijenio Ademija, a Drmić u 87. Petkovića!

Tri ogleda u sedam dana

A "modrima" je u tjedan dana to bio treći susret! Prošlog su vikenda u posve identičnom sastavu deklasirali u Maksimiru momčad Hajduka (4-0). Preko tjedna je maksimirska družina odigrala još i 120 minuta u četvrtfinalu kupa, protiv Lokomotive (3-1). Za tu prigodu je Čačić napravio dvije promjene: na desnom je beku umjesto Ristovskog zaigrao Moharrami, a Ademija je (prvo poluvrijeme) mijenjao Bulat.

image

Ristovski i Malenica, Dinamo protiv Osijeka

RONALD GORSIC Cropix

Energetski je Dinamova momčad izdržala sva iskušenja. Niti kvaliteta kadra nije dopustila nikakva rezultatska iznenađenja. Premda se 1-1 protiv Osijeka može smatrati izvjesnim podbačajem. No, bilo je zamjetno da "modrima" protiv Osijeka nedostaje koncentracije u završnici akcija. Posredno, to je i sam Čačić priznao na primjeru Darija Špikića, koji je poput Pippa Inzaghija ključne sekvence utakmice proveo - u zaleđu.

- Ukorio sam Špikića u poluvremenu, nedopustivo je da dvaput uđe u zaleđe i ne prati let lopte, mora biti oprezniji - kazao je trener Dinama novinarima poslije utakmice.

image

Dario Špikić

RONALD GORSIC Cropix

Nema sumnje, Čačiću vlastito iskustvo trenutačno ne dopušta kadrovske eksperimente. Poglavito u situaciji kada već tjednima jedino rezultati prve momčadi održavaju stabilnost kluba. Čak i nakon što je njegova momčad "razmrvila" Hajdukove šampionske ambicije, Čačić je "ziheraški" ponavljao:

- Ništa još nije gotovo. Puno je bodova u igri do kraja prvenstva.

Međutim, nakon što je u nedjelju Dinamo i s jednim bodom uznapredovao na tablici HNL-a, a poljudska agonija dosegla vrhunac, zacijelo više nitko ozbiljan (pa tako niti Ante Čačić) ne smatra da Hajduk još može predstavljati konkurenciju Dinamu u tzv. borbi za titulu. Mediji se posljednjih dana ionako više bave kalkulacijama i odgovorom na pitanje - može li ova (Čačićeva) momčad srušiti rekord pred drugoplasiranim klubom?

Ogromna prednost

Otkako je ustanovljena "liga 10", konkurenciji (tj. Rijeci) najviše je pobjegla (25 bodova) momčad koju je vodio Nenad Bjelica u sezoni 2018/19. U natjecateljskom sustavu s 12 klubova aktualan je rekord iz 2007/08. kada su maksimirsku momčad vodili Branko Ivanković i Zvonimir Soldo (u nastavku sezone). Oni su ostvarili 28 bodova prednosti pred Slaven Belupom.

Međutim, aktualno forsiranje iste momčadi i "hvatanje" nekakvog rekorda u trenutačnoj se situaciji doima posve besmislenim. Za očekivati je da će se održavanjem famozne Skupštine klub stabilizirati i na organizacijskoj razini, pa se Dinamov stručni stožer može mirno okrenuti novoj sezoni.

image

Ante Čačić

RONALD GORSIC Cropix

A glede tog projekta Čačiću se već sada otvaraju mnogobrojna (ponajprije kadrovska) pitanja: tko će nadomjestiti Ademija? Hoće li Ljubičić i naredne sezone "glumiti" lijevog beka? Koga iz juniorskog uzrasta priključiti prvoj momčadi? Postoje li u vlastitim redovima alternativne opcije za eventualni odlazak Livakovića, Šutala, Ivanušeca, Petkovića...? U preostalih (najvjerojatnije) 15 utakmica do kraja sezone Čačić bi trebao iznaći suvisle odgovore.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. svibanj 2024 00:05