Ante Čačić

 Profimedia
ŠOK NA MAKSIMIRU

Nedopustivo! Mnogi su na treningu Dinama ostali ‘paf‘, a evo kako je pao veliki dogovor

Nestvarno konfuzna situacija na Maksimiru počela se rasplitati u kasnim popodnevnim satima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. travanj 2023. 18:46

Igor Bišćan novi je trener Dinama! To smo saznali danas poslijepodne nakon gotovo cjelodnevnog sastanka Uprave modrog kluba. S njim dolazi i njegov stožer iz mlade U-21 reprezentacije, pomoćnici Ante Tomić i Renato Pilipović, kao i trener vratara Darko Staneković. Bišćan će svoj debi imati već u subotu protiv Lokomotive.

Igor Bišćan bio je velika želja Darija Šimića, pa se njegov izbor može tretirati i kao njegova pobjeda, veliki uspjeh već na startu rada u plavom klubu. Makar, ta Šimićeva želja imala je podršku i kod ostalih članova Uprave, kao i kod predsjednika Mirka Barišića. Tako je, eto, okončan jučerašnji beskrajni dan u Maksimiru...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Očekivalo se, naime, da će se već u jutarnjim satima klub službeno oglasiti o smjeni Ante Čačića jer su iz kluba nakon poraza od Šibenika off the record i krenule informacije da je bivši. Međutim, to se nije dogodilo, štoviše, Čačić se sasvim normalno pojavio na jutarnjem treningu i sasvim ga je normalno odradio. Održao je prije treninga i uvodni govor. Ali, ne i oproštajni. Nije igračima kazao da odlazi. Igrači su otišli u uvjerenju da će ih trenirati i nadalje. Ne, Čačića u tom času nitko nije obavijestio da je smijenjen, da je njegov mandat u plavom klubu završen. Neozbiljno?

Mnogo više od toga. Nedopustivo, neprihvatljivo. Tako nešto se u plavom klubu nikad nije dogodilo. Naravno, iako je pretpostavljao da je postao Dinamova povijest, nije niti Čačić pao s kruške, znao je da se mora pojaviti na poslu jer bi ga poslodavac zbog nedolaska mogao kazniti, imati jače adute u pregovorima oko raskida ugovora. Izvori bliski svlačionici su kazivali da su neposredni proizvođači ostali "paf", da su bili skroz iznenađeni, pa i šokirani pojavom Čačića na treningu. Čitaju oni pozorno portale i novine, u kojima je jasno bilo iskomunicirano da je Čačić smijenjen, te da će ga barem privremeno zamijeniti njegov pomoćnik Roy Ferenčina. Vjerojatno je bio iznenađen i Ferenčina...

image

Dario Šimić i Ante Čačić

Foto: Cropix, Ilustracija: Sn

Još dok je trajao Čačićev posljednji ples na maksimirskim terenima, u klubu je počeo sastanak na kojem se trebalo odlučiti tko će biti novi trener. Kako to već biva kad je Dinamo u pitanju, informacije su sustizale jedna drugu...

- Bira se trener, ima puno opcija - to je bila prva poruka dobro upućenog čovjeka iz kluba koju smo dobili negdje oko 11 sati.

U međuvremenu smo razgovarali s bivšim članom Uprave Krešom Antolićem, koji nas je pomalo šokirao s izjavom da bi najbolje rješenje za Dinamo bio - Nenad Bjelica. Njih dvojica su se, naime, gledali preko nišana, nisu se rastali u prijateljskim odnosima, no Antolić je bio stava da je "Bjelica stručnjak koji poznaje Dinamo i momčad i koji bi zapravo rutinski mogao preuzeti kormilo, a istovremeno na određeni način garantirati naslov prvaka." Nakon toga smo, naravno, gotovo svakih pola sata kontaktirali razne klupske izvore, koju su nam tvrdili da nema šanse da se Bjelica vrati u Maksimir.

- Bjelica? Ne dolazi u obzir... Je l‘ to onaj koji je s Hajdukovim odvjetnikom došao u Dinamo za vrijeme pandemije kad se opraštao od Dinama, je l‘ to onaj koji je za nas posprdno govorio da smo korporacija? Je l‘ to onaj koji je uništio Osijek? Samo nam još on fali - kazao nam je jedan važan maksimirski glas.

Drugi je dodao...

- Povratak Bjelice bi značio da Zdravko Mamić preuzima upravljanje klubom. Pa, Mamić je već i prije htio da Bjelica postane trener, on je njegov igrač, njegov trener. Ne samo to, povratak Bjelice bi značio totalno marginaliziranje Darija Šimića, njegov dolazak u klub postao bi posve nepotreban. No, bez obzira na moje mišljenje, Bjelica je u igri, definitivno, ima zagovornika njegovog imena.

Sati su prolazili... Iz Maksimira nije bilo niti slike niti tona. Onda stiže novi poziv:

- Gledaj, izgleda da bi Roy Ferenčina trebao biti trener do kraja sezone, a onda bi se krenulo po Zorana Zekića. Nego, neki bivši igrači Dinama ponudili su nam da angažiramo Tomislava Ivkovića. Da, znaš, spominje se i Stjepan Tomas... Gužva je u šesnaestercu, ha, ha, ha...

image

Nenad Bjelica i Igor Bišćan

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

A onda, nešto prije 15 sati, stigla nam je informacija da je najveći kandidat za klupu Dinama - Igor Bišćan!

- Bilo bi dobro kad bismo ga mogli dovesti, ne znam hoćemo li uspjeti - kazao nam je jedan klupski izvor blizak Upravi Dinama.

Stizale su vijesti da se pregovara s Bišćanom, da je on opcija koja bi Upravu i predsjednika Barišića učinila sretnima. Kad smo se propitkivali zašto se ne zna hoće li pregovori završiti pozitivno, dobili smo odgovor:

- Treba dogovoriti sve detalje, uvjete, ima tu dosta posla. Zato se sastanak oko novog trenera i tako odužio jer da se ne želi Bišćan, već bi sve bilo gotovo. Ali, on je prvi pick. Drži se da je definitivno najbolji izbor. Mlad je, iznimno perspektivan, u kratko vrijeme u kojem se bavi trenerskim poslom ima izvrsne rezultate, Rudeš je uveo u HNL, osvojio je prvenstvo i Kup s Olimpijom, Kup s Rijekom, dva puta je mladu reprezentaciju odveo na Euro, izvrsno surađuje s igračima kod kojih ima maksimalni autoritet i poštovanje, rođeni je Zagrepčanin, dinamovac... - pričala je jedna važna maksimirska figura.

Jasno, oko Bišćana je situacija komplicirana. On je, naime, izbornik U-21 selekcije koja se plasirala na Europsko prvenstvo, Hrvatska prvu utakmicu igra s Ukrajinom 21. lipnja...

- Sve se može dogovoriti... Ima načina...

Na kraju se pronašao način i Dinamo je nešto prije 20 sati objavio kako je Bišćan postao novi trener Dinama!

ŠIKIĆ Jedino je normalno da trener Dinama bude Bišćan

Jučer smo razgovarali sa šefom Lokomotive, Božidarom Šikićem, o nekoj sasvim drugoj temi, nevezanoj uz Dinamo, a u jednom trenutku smo se dotaknuli i priče oko biranja trenera u plavom klubu.

- Ja sam iz drugog kluba, iz Lokomotive, ali kad već pričamo, onda je jedino normalno da trener Dinama bude Igor Bišćan - kazao je Šikić. (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 14:29