Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti

 Ronald Gorsic/Cropix
BRZO REAGIRALI

‘Neka to hitno skinu sa sebe!‘ Jedan detalj kod hrvatskih novinara u Ateni zamalo izazvao ulični incident

Poslušali su taksista i napetost je, srećom, ekspresno okončana
Piše: Dražen Antolić iz AteneObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 19:03

Za razliku od dijela grčkih medija koji su sve do utakmice s Dinamom huškali navijače AEK-a protiv Zagrepčana, klupski djelatnici iz medijskog i sigurnosnog sektora bili su vrlo srdačni prema novinarima.

Brinuli su se za naš dolazak i odlazak, upozoravali da ne šetamo po kvartu u kojem se nalazi stadion, čak i da ne govorimo hrvatskim jezikom u okolici OPAP Arene, može je to bilo nužno, možda pretjerano, uglavnom radili su svoj posao. Omogućili su nam da se javimo izravno s terena dan uoči utakmice, na dan susreta to pravo, što se slike tiče, imaju samo televizije koje rade prijenos...

Ponekad se u neformalnim razgovorima čuje ono što ne možete naći u medijima. Tako i da su oni u klubu već dan prije dolaska BBB u Atenu, u akciju koja je tragično završila po jednog navijača AEK-a, znali za to, da im je to kazao upravo Dinamo te da su zvali grčku policiju i informirali je. Prema tvrdnjama AEK-ovaca odgovorili su im kako sve znaju, ali problema nema jer oni idu samo na piće s navijačima Panathinaikosa!?

image

Hotel Crowne Plaza u kojemu odsjedaju Dinamovi nogometaši

RONALD GORSIC Cropix

Tko može povjerovati da bi policija radila tako kriminalno loše procjene i pomislila da 150 BBB-a stiže u Atenu na piće. Opet, kad znamo da su ih pustili da naprave kaos, dakako uz organizaciju i logističku te aktivnu terensku potporu Gate 13, ultrasa Panathinaikosa, možda je i to istina. Možda su zbilja to mislili ili ih je netko dobro nasanjkao. Onda su jako naivni... Sedmoricu šefova odmah su smijenili, a kasnije su bile najave o novim razrješenjima.

Takvo rezoniranje policije možda bi se moglo objasniti događajem iz 2015. godine kad su BBB doista došli kod prijatelja iz Panathinaikosa, smjestili s kod njih, a policija ih je pratila i tamo stotinjak pohapsila. One koji su pobjegli potom su napali navijači Crvene zvezde u zračnoj luci.

Radilo se o utakmici Olympiacosa i Dinama u Lige prvaka.

Moguće je da su mislili kako će primijeniti istu taktiku, ali ovaj put je plan bio drugačiji.

Nakon krvave noći AEK je odbio sjesti za stol s Dinamom optužujući hrvatskog prvaka, među inim, kako ih ranije na sastanku nije upozorio na dolazak 150 BBB koji bi mogli napraviti nered, već samo na tridesetak njih čija je misija nabaviti ulaznicu i ući na stadion, iako odlukom UEFA-e nije bilo tribine za gostujuće navijače. To je tada bio argument AEK-a da ošine po Dinamu, a sad ispada lažan jer sve su informacije imali na stolu.

Svima je jasno da Dinamo tu ništa nije mogao napraviti, da su u igri bile neke druge politike koje su izvan zone utjecaja maksimirskog kluba.

Grčka policija nije obavila posao te je u miljeu AEK-a krive za nerede jednako kao i BBB, ako ne i više. Međutim, preko ovih koji su uhićeni traže zadovoljštinu za Michalisa Katsourisa. Za ovu ovu drugu prigodu puno su više toga poduzeli, ali nije se još dogodilo ništa konkretno.

Koliko su odnosi u Ateni sada zatrovani, a nisu bili puno bolji ni prije iako nije vladao rat između pristaša Panathinaikosa i AEK-a, slikovito govori jedan prizor od petka. Hrvatski novinari su se organizirano vraćali sa četiri taksija u centar grada, a neki su pritom imali akreditacije u bojama AEK-a oko vrata. Pokraj jednog taksija mladić na motoru zastao je, gledao kroz prozor da vidi o kome se to radi, odmah je "snimio" akreditacije AEK-a, i nešto dobacio. Taksist se uplašio, približio se kolegi u drugom autu koji je ušao istom rutom i vikao:

- Reci im da hitno svi skinu oznake AEK-a.

To su novinari dakako i učinili i tako je okončana kratka napetost, a motorist se nije vratio s pojačanjima pa je sve završilo bez posljedica. U tom času taksiji su ušli u "zonu Panathinaikos" i tu su odjednom zavladala nova pravila sigurnosti. Što naravno ne znači da se mlate čim se ugledaju, u centru grada postoji i Fan shop AEK-a, kao i podosta navijača toga kluba. Nisu samo u Nea Filadelfiji...

image

Dražen Antolić, novinar sportskih novosti

RONALD GORSIC Cropix

Što se tiče BBB koji su u zatvorima, to je proces koji će trajati, po grčkim zakonima imaju ih pravo držati čak 18 mjeseci bez optužnice, no budući da je riječ o stranima državljanima realno je očekivati da će se priča brže rasplesti. Od ljudi iz našeg veleposlanstva čujemo da se javljaju mnogi roditelji i pitaju mogu li sinu poslati novac ili što god mu treba, no zasad još nitko od roditelja nije došao u Atenu.

U ponedjeljak u Grčku stiže delegacija Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i zacijelo će biti govora o BBB-ima.

Linker
13. veljača 2024 06:06