ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
NA IZLAZNIM VRATIMA

Nekad velika nada Modrih: ‘Ne želim u Dinamu biti uhljeb, nakon 11 godina tražit ću sreću drugdje...‘

Nakon novih propisa FIFA-e i UEFA-e 23-godišnjak razmišlja o novim mogućnostima u karijeri
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. lipanj 2022. 13:16

FIFA i UEFA donijele su nove propise o posudbama igrača, a i ovaj maksimirski primjer dobar je dokaz da će klubovima trebati neko vrijeme da se na njih priviknu. Naime, vratar Dinko Horkaš već je bio na pripremama s Posušjem, trebao je ostati na posudbi u tom Premijerligašu, međutim, u Dinamu su shvatili da su već iskoristili kvotu, osam posuđenih igrača starijih od 21 godine i da Horkaš ne može biti u tom statusu.

Danas 23-godišnji Horkaš, koji je branio za Dinamo u juniorskoj Ligi prvaka, bio kapetan igračima poput Šutala, Gvardiola, Franjića..., U-19 i U-21 reprezentativac, tako s Dinamom dogovara raskid ugovora i sreću će pokušati pronaći na drugoj adresi.

Ovog puta ne na posudbi, već kao slobodan igrač, premda mu ugovor s Modrima vrijedi još dvije godine.

- Nisam napustio pripreme Posušja, već smo dobili dva slobodna dana pa sam otišao u Sisak obići obitelj. Na putu prema Sisku agent me nazvao i rekao da ga je Dinamo obavijestio o tehničkim problemima s posudbom, o toj kvoti od osam posuđenih igrača te da bi klub zbog toga želio razgovarati o raskidu ugovora. Naravno, prvo sam bio iznenađen, ali, tako je to u nogometu. Svjestan sam da na posudbe idu mlađi igrači koje klub vidi u perspektivi, ja sam profesionalac i prihvaćam svaku odluku kluba, a ja ne želim u Dinamu biti, što se kaže, uhljeb - rekao nam je Horkaš i potvrdio informaciju.

image
VLADO KOS/CROPIX

No, vjeruje i kako nema straha da će ostati bez kluba.

- I prije odlaska na pripreme imao sam puno upita i ponuda u drugim državama, ali moj ugovor u Dinamu često je bio limitirajući faktor. A i malotko želi razvijati igrača drugome klubu. Možda ovo bude najbolja situacija i za klub i za mene, da krenemo svatko svojim putem. Svatko sanja da igra u Dinamu, tako sam i ja sanjao, ali šansu nikada nisam dobio. Ja na to gledam kao splet okolnosti i prihvaćam to sa sportske strane sasvim realno. U Dinamu sam bio 11 godina, klub mi je sve dao i zbog toga mogu biti samo zahvalan i imati veliko poštovanje. Bio sam i kapetan s 19 godina u Dinamu B, kapetan juniorske momčadi u Ligi za prvaka, kapetan U-19 reprezentacije kod izbornika Jarnija... Klub ima svoje sportske prioritete, nema se to što dodati.. U B momčadi bio sam kapetan jednom Gvardiolu, Josipu Šutalu, Franjiću, oni su sada tu gdje jesu, ali to je sport i život. Nadam se da ćemo dogovoriti sporazumni raskid ugovora, s obzirom da posudba više nije moguća, Dinamo se uvijek gospodski rastajao s igračima, očekujem isto i u mom slučaju.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Čuli smo da bi se sad kao slobodan igrač mogao vratiti u Posušje?

- Ako dogovorimo raskid, želio bih pokušati u nekoj jačoj ligi, boriti se za svoj status. A Posušje je odličan klub za razvoj mladih igrača, ali moja je odluka da nisam u godinama kada moram graditi karijeru kroz Premijer ligu, već u jačoj konkurenciji. Posušju ću biti zahvalan na velikoj želji da ostanem s njima, posebno treneru Ferdi Milinu, treneru golmana Bašiću, sportskom direktoru Brekalu, no svoj ću put graditi drugdje.

Odlazi tako vratar kojemu su mnogi u Dinamu predviđali važnu ulogu i sigurnu 'jedinicu', no, svoju šansu nije dočekao, iako je trenirao, radio s prvom momčadi, bio standardni član na pripremama. Po svemu sudeći odlazi, a Dinamu ostaje glavobolja oko tih posudbi, nije isključeno da će biti još igrača koji će krenuti Horkaševim putem.

Linker
19. travanj 2024 19:57