FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
UTAKMICA ISTINE

Nesuđeni Vatreni upozorava Modre uoči borbe za Ligu prvaka: ‘Neki bi igrači mogli imati problema‘

‘Krenut će maksimalno od prve minute, htjet će zabiti što prije, nadaju se da će imati šansu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 11:12

Filip Ozobić je pet sezona igrao za Qarabag. Uoči odlučujuće utakmice Dinama, u kojem je također bio na klinac i prvaka Azerbajdžana, rekao nam je:

- Moglo bi biti jako zanimljivo, ali 3:0 je velika prednost i ne vjerujem da će je Dinamo ispustiti.

Ozobić, koji je sada član Neftčija, još jednog velikog kluba iz te države, ali trenutačno ne igra zbog ozljede, u Azerbajdžanu živi od 2016. godine kad je potpisao za Gabalu. U ovo doba godine temperature su visoke, a posebno je velika vlaga. Znojiš se i kad sjediš i kafiću na otvorenom, a kamoli na utakmici...

- Nitko me iz Dinama nije zvao, vjerujem da sve znaju o klimatskim prilikama ovdje, a i Fran Tudor ih je upozorio – nasmijao se Filip referirajući se na Tudorovo priznanje da su igrači poljskog Rakowa za koji igra pili kokosovu vodu danima prije puta u Baku jer pomaže da se razrijedi krv te se lakše diše.

- Specijalno je teško navečer, tada se vlaga najviša, Baku je na Kaspijskom moru i to dosta utječe. Kad sam stigao trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na takve klimatske prilike. No, nisam pio kokosovu vodu, samo pijem veće količine obične vode nego što bi inače da igram, recimo, u Zagrebu i elektrolite koje mi daju u klubu. Takva klima umara, mogli bi neki igrači Dinama imati problema u drugom poluvremenu jer trkački je teško izdržati cijelu utakmicu. Vlaga te iscrpi.

image
David Martins/zuma Press/profimedia

To je specifično za ljetno doba, dok zimi zna biti jako hladno i jak vjetar. Što mu je prva utakmica pokazala po pitanju snage dviju ekipa?

- Dinamo je na kraju mogao postići i četvrti i peti gol, ali iako je bilo 3:0, nije to bila laka pobjeda. Qarabag je imao dosta dobrih šansi, no nisu zabili... Qarabag je igrao kvalitetan nogomet najmanje sat vremena. Njihova krila ulaze u međuprostor i tu su radili dosta problema. Svejedno, ne bih rekao da je Dinamo imao neke slabosti.

Dovoljno ste dugo bili u Qarabagu da znate njihov način razmišljanja. Vjeruju li da mogu okrenuti rezultat ili sumnjaju u to?

- Nisam nikoga pitao, ali siguran sam da će krenuti maksimalno od prve minute, htjet će zabiti što prije, nadaju se da će imati šansu. Dinamo je zacijelo svjestan da ga ovdje na čeka laka utakmica.

Kakvo je raspoloženje navijača? Imaju li strpljenja?

- Nema ovdje zvižduka. Navijači neće početi negodovati ako Qarabag ne zabije brzo gol. Bodrit će svoje cijelu utakmicu i bit će pun stadion. Atmosfera će biti vruća, no u Hrvatskoj su navijači puno organiziraniji. Opet, ovdje su vatreni. Bit će lijepo za igrati.

Bi li se Dinamo trebao malo više zatvoriti i čuvati prednost ili igrati jednako kao u prvoj utakmici?

- Dinamo nije momčad koja će stati u obranu i čuvati rezultat. Ima kvalitetne igrače, uvijek se želi nadigravati i mislim da u tom smislu neće mijenjati način igre. Druga je stvar što je pokazao da može promijeniti raspored, trener Sergej Jakirović zna koji mu igrači što mogu donijeti, koja je varijanta najbolja, ali i ako stavi 3-5-2 to nije defenzivna formacija.

Kad se sjetimo kako je PAOK Dinamu zabio tri gola u prvom poluvremenu, da se "spavali" kad je trebalo ispratiti neke igrače, da nisu dobro branili upravu prostor iza veznog reda, zar se ne bi trebali bolje organizirati defenzivno? To mora biti upozorenje.

- Je, ali tada trener još nije toliko bio s ekipom, trebalo mu je više vremena. Dinamo sada izgleda bolje, međutim točno je da je Qarabag opasan. Dinamo mora paziti na defenzivu, a na koji način ipak trener najbolje zna.

Qarabag često uspijeva zabiti iz prekida, Dinamo je to u Zagrebu dobro rješavao.

- Bolji su, ipak, iz igre nego iz prekida, na Maksimiru su napravili jako dobre šanse. Mislim da trener Gurbanov neće ništa mijenjati, da će sve biti isto kao u Zagrebu. On ima svoj stil i ne dira ga.

Koji su najbolji igrači Qarabaga?

- Nedostajali su im Crnogorci Vešović i Janković. Napadački su moćni, Juninho je najveća opasnost za Dinamo. Ne može drugu utakmicu zaredom promašivati kao u Zagrebu. Iako, i Nevistić mu je neke situacije obranio, moramo pohvaliti i golmana Dinama.

image
Expa/ Sportida/ Morgan Kristan/avalon/profimedia

Hoće li se Vešović ili Janković oporaviti?

- Ne znam hoće li igrati, ali mislim da neće.

Kakav je Gurban Gurbanov? Trener Qarabaga je od 2008. godine.

- Rezultati govore za njega. Čovjek je napravio odlične stvari. Jako ga cijene u klubu. Gaji svoj stil nogometa. To je način igre kojim kopira Pepa Guardiolu. Teži posjedu, želi imati što više loptu u nogama te da iz toga budu opasni, ali pokazali su da mogu zabiti i iz kontre.

Kako izgledaju treninzi? Koliko se radi na taktičkim detaljima u igri jer u Hrvatskoj niti jedna momčad nije uigrana kao Qarabag.

- Na treninzima su sve igre s loptom, nema previše trčanja bez lopte, dosta radi pozicijski napad. Inzistira da se točno zna tko kuda ide, što koji igrač treba napraviti. Ima odlične treninge. Uigranosti pridonosi i što je momčad dugo na okupu, po sezoni se promijene jedan-dva-tri igrača, dok je u HNL-u teže stvarati igru jer veće su fluktuacije. Na samim trenzinzima puno se radi na tome tko se kamo kreće. Primjerice, hoće li stoper razigrati veznog, kome on ostavlja, pa kamo se ide dalje, je li to krilo, branič utrčava iza leđa... Jasno je definirano tko što treba raditi kod razvoja napada.

Ofenziva im je jači dio igre, defenziva nešto lošiji. Kakav tijek i rasplet utakmice očekujete?

- Bit će sigurno dobra utakmica, očekujem dosta šansi, ali 3:0 je velika prednost. Nije to jedan ili dva gola razlike, tri je puno, pogotovo što Dinama ima opasne igrače prema naprijed kao što su Petković, Baturina, Kulenović koji je sada u seriji. Velik je to rezultat i Modri bi trebali izboriti Ligu prvaka.

Dolaze BBB i drugi navijači, što mogu očekivati u Bakuu?

- Tko god dođe ovdje neće imati nikakvih neugodnosti, svi će se super osjećati. Koga zanimaju izlasci ima itekako dobrih restorana, klubova, kafića...

Ozobić zbog bolne pete trenutačno ne igra, ali nije odustao od reprezentacije Azerbajdžana. Planira igrati u Ligi nacija i kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

- Zašto ne? Ako budem zdrav i spreman, volio bih igrati dalje.

Linker
05. rujan 2024 10:59