Ante Čačić ima razloga za osmijeh

 MATIJA DJANJESIC Cropix
REKORDNIH 11 KOLA

Ni najstariji navijači Modrih ne pamte ovakav start Dinama, ovo na Maksimiru nije viđeno od 1939.!

Ni u bivšoj državi Dinamo nikad nije imao ovako uspješan rezultatski doseg u prvih 11 utakmica.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. listopad 2022. 06:03

Dinamo je s Antom Čačićem ostvario sjajne rezultate, modri Čančelotti uživa sa svojom momčadi. Treba li ponavljati, uzeo je prošle sezone prvenstvo, uzeo je Superkup, plasirao se u Ligu prvaka, pobijedio je Chelsea, uvjerljivo vodi na ljestvici HNL-a. Njegovim angažmanom, Dinamo je napravio jedan od svojih najboljih poteza. Čačić je pokazao da je trener kakvog modri klub baš treba, čovjek za kojeg je lijepe uspjesi. Ne samo to, pod njegovim vodstvom Modri su iznimno efikasni, zabijaju kao ne tekućoj traci.

Pobjedom protiv Slavena Belupa, Čačićev Dinamo srušio je jedan rekord. Postavio je novi rekord HNL-a. Učinak od 31 boda u prvih 11 kola nikad nije ostvaren. Dosadašnji rekord također je bio Dinamov, kada je pod Brankom Ivankovićem u prvih 11 kola sezone 2007/08. osvojio 30 od moguća 33 boda. Dakle, jedan manje nego ovaj rekordni Čačićev Dinamo. Jedini koji se ove godine ispriječio Dinamu na putu do savršenog niza bio je Varaždin, a prije 15 godina to je bio - Varteks. Ove sezone je Dinamo remizirao u Varaždinu u četvrtom kolu - završilo je 1:1. A pazite ovaj podatak. Ovakav omjer, 10-1-0, purgeri su imali još samo jednom u povijesti, i to još 1939. godine u Hrvatsko-slovenskoj ligi kao prednatjecanju za završnicu predratnog jugoslavenskog prvenstva! U bivšoj državi Jugoslaviji Dinamo nikad nije imao ovako uspješan rezultatski doseg u prvih 11 utakmica. Samo je jednom uspio upisati devet pobjeda, i to 1951. godine kad je imao omjer 9-2-0. S klupe ga je predvodio trener Bernhard Benda Hügl, raniji znameniti igrač iz doba Građanskog.

Iako, i Josip Kuže, proslavljeni Dinamov trener, s klubom iz Maksimira je u sezoni 2006./07. u početnih 11 kola također osvojio 31 bod. No tu je situacija malo neobičnija nego sada, jer je Dinamo imao jednu odgodu, te je utakmicu 8. kola s Rijekom odradio tek nakon što su odigrani dvoboji 12. kola. Kad bismo gledali samo tih prvih 11 kola, bez obzira kada su utakmice odigrane, Dinamo je i te 2006. osvojio 31 bod, uz jedini remi s Hajdukom. No Čačićev je Dinamo uspješniji i od tog Kužeovog jer mu je gol-razlika +22 u odnosu na tadašnjih +21.

Ovo je, računamo li početnih 11 utakmica, ujedno i treći najefikasniji Dinamo u povijesti samostalne hrvatske lige. Zagrebački su igrači od starta prvenstvene sezone postigli 34 pogotka, a učinkovitiji su bili samo dvaput: ujesen 2007. pod vodstvom trenera Branka Ivankovića kad su zabili 35, te dvije godine kasnije pod paskom trenera Krunoslava Jurčića kad su mrežu tresli 37 puta. Jednaki ofenzivni učinak kao ove sezone, dakle 34 postignuta pogotka, upisali su i ujesen 1996. godine kad ih je s klupe predvodio Otto Barić. Trener Ante Čačić ulazi u klupsku povijest kroz mnoga fenomenalna dostignuća.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 21:55