GORAN MEHKEK Cropix
Dražen Antolić
‘ZABETONIRAJ I ČEKAJ‘

Nijedan klub u Ligi prvaka ne radi to što radi Dinamo. Ovo je sastav koji Bjelica slaže za Salzburg

Čak 13 od posljednjih 14 utakmica u skupini Lige prvaka Modri su odigrali s trojicom stopera i dva beka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. listopad 2024. 09:50

Dinamovi navijači u Salzburgu traže pobjedu, a najmanje bod jer na taj način zagrebački bi klub ostao u borbi za prolaz u eliminacijsku fazu Lige prvaka. Kako će Nenad Bjelica nastupiti u Mozartovom gradu? Hoće li ponoviti postavu kao s Monacom u formaciji koja na papiru može pisati 3-4-2-1, ali u praksi je bila 5-2-2-1, ili će Dinamo nakon dugo vremena u elitnom natjecanju zaigrati kao što to radi u SHNL-u s dva stopera i dva krila? Postavivši obranu s četvoricom.

Dok ne dobijemo odgovor, to će pitanje visjeti u zraku, no ne bi nimalo iznenadilo da još jednom vidimo formaciju poput one s Monacom. Čak i s velikom većinom istih imena, uz pokoju moguću preinaku, pritom je dvojbeno hoće li Nevistić i Petković biti spremni, iako informacije koje imamo govore da će se Nevistić vratiti na gol. Sastav je bio: Nevistić - Bernauer, Theophile, Torrente - Ristovski, Sučić, Mišić, Pierre-Gabriel - Ademi, Baturina - Petković.

S četiri na tri

Čak 13 od posljednjih 14 utakmica u skupini Lige prvaka Modri su odigrali s trojicom stopera i dva beka, premda su u međuvremenu u SHNL-u u pravilu igrali s “obranom četiri”. To vrijedi i za Nenada Bjelicu koji je 2019. godine pet od šest susreta igrao s petoricom u zadnjem redu, a uvjereni smo da bi i šestu, no zbog problema sa središnjim braničima nije imao više od jednog na raspolaganju za Manchester City (1:4) pa je uz njega (Dilavera) stavio Ademija te obranu s četvoricom. Potom je to Ante Čačić primijenio šest puta 2022. godine, te na startu tekuće sezone i Sergej Jakirović i Nenad Bjelica. Prije toga u LP ujesen 2016. Dinamo je dvije utakmice igrao s petoricom, a četiri s četvoricom u obrani.

Izvukli smo formacije u kojima je 36 sudionika Lige prvaka započelo susret u drugom kolu. Čak 29 klubova je imalo obranu s četvoricom, a sedam s trojicom stopera i dva bočna igrača. Usporedili smo to sa sustavom u kojem su igrali ovaj vikend u prvenstvu. Od sedam njih čiji je izbor u Europi bio trojica stopera, pet ih je tako djelovalo i u domaćoj ligi. To je njihova igra. Svi osim Dinama i Atletico Madrida, no Diego Simeone stalno mijenja. To nije vezano za Ligu prvaka jer rotira sustave i u La Ligi i u Europi.

Mogući Dinamo za Salzburg

Nevistić - Bernauer, Theophile, Torrrente - Ristovski, Sučić, Mišić, Pierre-Gabriel - Ademi, Baturina - Petković

Od 29 s četvoricom, čak 25 ih je i u prvenstvu igralo s četvoricom, a četiri kluba s trojicom. No, sva ta četiri i u domaćoj ligi inače u pravilu igraju s četvoricom. Real Madrid uvijek, dok su Girona. RB Leipzig i Sturm znali nekad izaći s trojicom i ranije, međutim u rijetkim prigodama.

Dinamo je jedini klub u Ligi prvaka koji u ta dva natjecanja ima dvije različite stalne formacije. U HNL-u djeluje u rasporedu s četvoricom u obrani, najčešće 4-1-4-1, no kad dođe Liga prvaka, Dinamovi treneri, iz straha da se neće moći obraniti, dodaju i trećeg stopera, odustaju od napadačke igre te pribjegavaju shemi - zabetoniraj otraga, ako je ikako moguće i pokušaj nešto iz kontri. Ta taktika autsajdera nekad upali, češće ne, no postala je praksa, redovan modus operandi modre struke.

Time priznaju da Dinamo nema pravu igru kojom bi parirao u Ligi prvaka i da to što treniraju jako malo vrijedi jer i u formaciji 4-1-4-1 ili 4-2-3-1, kad je momčad posložena, uigrana, organizirana, trkački spremna, mora se znati i braniti i napadati, jednostavno igrati svoju igru. Toga kod Dinama nema.

image
DAMIR SENCAR Afp

U SHNL-u, gdje se osjeća komotno i sigurno, zaista i igra svoje, ali vidi se i po izvedbama u našem prvenstvu koliko je to sporo i slabo “uglazbljeno” te se očekuje od pojedinaca s klasom sve riješe. Kako treneri dobro znaju da u Europu to ne prolazi, aktiviraju plan B. Dinamo će biti akter elitnog natjecanja kakvog bismo ga željeli gledati tek kad će njegova originalna igra imati prolaz i u Ligi prvaka.

Ovako navijačima samo ostaje nadati se da će koji put proći strategija čiji je prvi cilj neutralizirati kvalitete protivnika te ga zatim zaskočiti i kazniti kroz tranziciju. Pa kad uspije, svi su sretni i zadovoljni. No koliko to često “naiđe na zeleno svjetlo” svjedoči da su Modri svaku skupinu Lige prvaka u ovom stoljeću završili kao zadnji. Sergej Jakirović je čak i u SHNL-u, kad se osjećao ugroženo, išao s formaciju s trojicom stopera.

Nije problem u sustavu

Dakako, nije problem u sustavu 3-5-2 ili bilo kojoj njegovoj podvrsti, ako je to najbolje neka stalno igraju tako, neka to bude i protiv Istre i Varaždina, s kojima se ionako muče. Zašto im to ne bi bio trademark? No, napadno je vidljivo da promjene formacija nisu posljedica Dinamove moći nego Dinamovih slabosti.

image
DRAGAN MATIC Cropix

Osim Modrih i Atletica u prošlom kolu Lige prvaka, s trojicom u obrani igrali su Atalanta, Inter, Bayer Leverkusen, Sporting Lisabon i Sparta Prag. RB Salzburg ne. On ima jasnu i prepoznatljivu izvedbu u sustavu 4-3-3. Trener Pepijn Lijnders slijedi filozofiju Red Bulla, pa i Jürgena Kloppa. To je nogomet visokog intenziteta, protivnika napadaju presingom. U Ligi prvaka poraženi su od Sparte 0:3 i Bresta 0:4, u domaćem prvenstvu od Sturma 0:5, to bi govorilo da su loši, međutim...

Igrački kadar im je doista slabiji nego što smo navikli, ali stvaraju dosta šansi. Problem im je što ih ne zabijaju. Osim toga rade previše pogrešaka. Sparta ih je visoko napala, oni ne nabijaju loptu nego izlaze kroz pas, Česi su im presjekli nekoliko dodavanja i postigli tri gola. Brest se postavio u srednji blok, jako je patio jer do 66. minute RB je dominirao i nevjerojatno je što nije realizirao, a Francuzi su ih kaznili iz kontri preko brzanaca.

Ipak ofenzivnije?

Dinamo s postavom kao protiv Monaca ne može uspješno visoko pritiskati protivnika, mora se spustiti u srednji ili čak nizak blok. U tom slučaju ostaje mu nadati se da će imati sreće kao Brest i znati iskoristiti svoje prigode. No, vidjet ćemo hoće li nastaviti na putu koji je započeo s Monacom ili će u Austriju ipak doći s ofenzivnijom postavom u kojoj bi mjesto našli i krilni igrači i čija bi ideja bila - stići ofenzivnim nogometom do rezultata. Možda će Bjelica htjeti iskoristiti brzinu Arbëra Hoxhe? Ili nekoga drugoga? Činjenica je da je po povratku relativno kratko u klubu i nije imao dovoljno vremena raditi na igri.

Formacije u posljednjem kolu LP

3-4-1-2

Atalanta (3-4-2-1)

3-4-2-1

Atletico Madrid (4-3-1-2), Bayer Leverkusen (3-4-2-1), Dinamo (4-3-3), Sporting Lisabon (3-4-3)

3-4-3

Sparta Prag (3-4-2-1)

3-5-2

Inter (3-5-2)

4-1-4-1

Bologna (4-2-3-1), Club Brugge (4-2-3-1), Šahtar (4-3-3), Young Boys (4-3-1-2)

4-2-2-2

Sturm (3-4-3)

4-2-3-1

Aston Villa (4-2-3-1), Barcelona (4-2-3-1), Bayern (4-2-3-1), Borussia Dortmund (4-2-3-1), Crvena zvezda (4-2-3-1), Girona (3-1-4-2), Juventus (4-3-3), Lille (4-2-3-1), Liverpool (4-2-3-1), Manchester City (4-1-4-1), Milan (4-2-3-1), Monaco (4-2-3-1), Slovan (4-2-3-1), Stuttgart (4-2-3-1)

4-3-3

Brest (4-3-3), Benfica (4-2-3-1), Celtic (4-3-3), Feyenoord (4-3-3), Paris SG (4-3-3), PSV (4-3-3), RB Salzburg (4-3-3)

4-4-2

Arsenal (4-2-3-1), RB Leipzig (3-4-2-1), Real Madrid (3-4-2-1)

Napomena: U zagradama su formacije od prošlog vikenda.

Pitanje svih pitanja glasi - ima li Dinamo ipak moć odigrati otvoreno kao da je u SHNL-u, barem protiv RB-a koji nije top klasa niti liga Petice ili bi u tom slučaju upao u grdne probleme? Ovog ljeta je Jakirović usred prve utakmice s Qarabagom u kvalifikacijama, kad je curilo na sve strane, okrenuo s četvorice na petoricu (trojicu stopera) i izborio LP. Što “kuha” Bjelica?

Linker
22. listopad 2024 09:50